Daniel Sazonov

Ei vihanlietsonnalle ja omankädenoikeudelle

Ei valtaa vihanlietsonnalle ja omankädenoikeudelle

Viime päivinä alaa on vallannut kiihtyvä ilmiö, jossa sosiaalisesta mediasta on tullut verkon kansankäräjät. Mm. Facebookin välityksellä levitellään listoja "varmoista syyllisistä” väkivaltaiseen jengiin osallistumiseen. Kaupanpäälle tulevat näiden ”varmojen syyllisten” kuvat ja yhteystiedot.

Ylen uutisoinnin mukaan samoja listoja on käsitelty mm. murha.fi –sivustolla.  Listoille päätyneet ovat joutuneet peloissaan rajoittamaan liikkumistaan ja miettimään miten huhut heidän osallisuudesta jengiin vaikuttavat heidän elämäänsä.

Tämä uutisoitu lynkkauslista ei ole ainoa laatuaan. Ilmiöstä on tullut yhä pysyvämpi osa verkossa toimimista. Omankädenoikeus - tai ainakin siihen lietsonta - rehottaa. Itsekin olen törmännyt viime vuosina omassa Facebookfeedissäni useampaan tällaiseen postaukseen. Niissä kehotetaan väkivaltaan kuvassa olevaa henkilöä kohtaan, joka on yleensä joko huijannut verkon välityksellä tapahtuvassa kaupankäynnissä tai syyllistynyt vastaavaan pikkurikokseen. Näiden postausten jakamiseen ovat syyllistyneet sellaisetkin henkilöt, joita olen muuten pitänyt ns. järkevänä porukkana.

Edellä kuvattu on kehityksenä paitsi äärettömän vaarallinen myös surullinen. Suomi on historian saatossa onnistunut rakentamaan maailman vahvimpia oikeusvaltioita. Oikeusvaltioperiaatteeseen kuuluvat kiinteästi mm. viranomaisten ja kansalaisten velvollisuus noudattaa oikeussääntöjä, tuomiovallan erottaminen riippumattomille tuomioistuimille ja syyttömyysolettama. Syyttömyysolettaman mukaan henkilö on syytön, kunnes toisin todistetaan ja riippumaton tuomioistuin on antanut tuomionsa.

Syvästi toivon, että jokainen kansalainen ymmärtäisi oikeusvaltion arvon ja antaisi poliisin ja oikeuslaitoksen tehdä työnsä. Jokainen julkaistu jengilista, kuva huijarista ja lynkkauskehotus murentavat oikeusvaltiotamme. Vahva oikeusvaltio elää vain ja ainoastaan kansalaisten ja lainkäyttäjien sitoutumisesta siihen.

Olettaisin kuitenkin, että vastakkaista kehityssuuntaakaan ei kukaan halua kokea. Murentuneen oikeusvaltion seurauksista kun on aivan liian monta esimerkkiä ihan lähialueiltakin. Toimimaton oikeusjärjestelmä ja sen seurauksena rehottava omankädenoikeus murentavat luottamusta sekä yhteiskunnallista ja taloudellista vakautta johtaen pitkällä aikavälillä vahvojen tyranniaan.

Paitsi asenteista ja meidän yhteisestä vastuusta kansalaisina, kysymys on myös poliittisista prioriteeteista. Toimiva oikeusjärjestelmä ja poliisilaitos, johon kansalaiset luottavat on länsimaisen yhteiskunnan tärkeimpiä peruspilareita. Sen arvo on niin valtava, että sitä tulee vaalia kaikissa tilanteissa. Tämä vaatii myös riittävien resurssien takaamista näille instansseille.

Olenkin ollut huolissani tuomioistuinten riittämättömästä resursoinnista ja niihin jatkuvasti kohdistuvista kustannuspaineista. Leikkauksia on tehty, vaikka esimerkiksi oikeudenkäyntien kestot ovat venyneet jopa niin pitkiksi, että Suomi on saanut lukuisia tuomioita asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta.

Riittävän resursoitu tuomioistuinlaitos on yhteiskunnan toiminnan ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen kannalta niin keskeisessä asemassa, että sen resursointi ei voi olla suhdanteista kiinni. Asiat on hyvä myös laittaa perspektiiviin. Koko Oikeusministeriön hallinnonala edustaa 1,7 % valtion budjettimenoista. Se on huomattavan pieni hinta luotettavasta ja hyvin toimivasta oikeusvaltiosta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jaakko Häkkinen

Toisaalta niin kauan kuin mitään lynkkausta ei toteuteta käytännössä, ei tapahdu mitään muuta kuin syylliset joutuvat kantamaan vastuunsa ja kohtaamaan tekonsa seuraukset ihmisten vihaisina reaktioina.

Pelote hillitsee rikollisuutta. Jos maksuttomalla täyshoitolapaikalla (artist formerly known as Vankila) ei enää ole pelotetta, voi olla tehokasta että sosiaalinen media mahdollistaa pelotteen luomisen ja voi siten ehkäistä rikollisuutta.

HUOMIO! En ole lainkaan ottanut kantaa siihen, onko oikein/hyväksyttävää että rikollisia uhkaillaan netissä. Olen ottanut kantaa vain siihen, että tällainen toiminta saattaa vähentää rikollisuutta - se voi siis olla funktionaalista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset