Daniel Sazonov

Kesäinen piirikokousfarssi

  • Kesäinen piirikokousfarssi

Hei pirkanmaalainen tai uusmaalainen kokoomusnuori! Kiinnostaako jäsendemokratia ja jäseninä teille kuuluvien oikeuksien ja vallan käyttäminen? Jos vastaus on kyllä, kannattaa lukea tarkkaan jäsenkirjeitä. Niiden viimeisiltä riveiltä saattaa esimerkiksi paljastua seuraavaa:

---

"Tässä vaiheessa vuotta on aika käsitellä viime vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus. Tämän vuoksi toivotan teidät sydämellisesti tervetulleiksi Pirkanmaan Kokoomusnuoret ry:n ylimääräiseen piirikokoukseen, joka pidetään 25.7.2015 kello 08:00 osoitteessa Peräheikintie 30, Pirkkala. Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen käsittelyn lisäksi kokouksessa suunnitellaan syyskauden toimintaa, keskustellaan Pirkanmaan Kokoomusnuorten järjestöllisen toiminnan ja poliittisen vaikuttamisen sekä koulutustoiminnan muodostamasta harmonisesta synteesistä sekä valitaan piirijärjestön edustajat Kokoomuksen Tampereen Aluejärjestö ry:n yleiskokoukseen, Pirkanmaan Kokoomus ry:n syyskokoukseen sekä muihin kokouksiin, joihin piirijärjestöllä on oikeus lähettää edustajia. Tapaamisiin ylimääräisessä piirikokouksessa!"

----

"Tässä vaiheessa vuotta on aika käsitellä viime vuoden tilinpäätös, toimintakertomus ja sääntömuutokset. Tämän vuoksi toivotan teidät sydämellisesti tervetulleiksi Uudenmaan Kokoomusnuoret ry:n ylimääräiseen piirikokoukseen, joka pidetään lauantaina 1. elokuuta 2015 kello 10:00 osoitteessa Kauppakuja 3, 09430 Saukkola. Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen käsittelyn lisäksi kokouksessa suunnitellaan syyskauden toimintaa, keskustellaan Uudenmaan Kokoomusnuorten järjestöllisestä kehittämisestä ja alueellisesta toiminnasta Uudenmaan alueella ja Kokoomusnuorissa ja valitaan piirijärjestön edustajat tilaisuuksiin, joihin piirijärjestöllä on oikeus lähettää edustajia."

---

Kyllä, luitte aivan oikein. Piirikokoukset, joissa mm. valitaan (ilmeisesti) valtakirjan käyttäjät Kokoomusnuorten seuraavaan liittokokoukseen, järjestetään mahdollisimman kaukana teidän ulottumattomissanne, ilmeisen epäsopivaan aikaan heinä-elokuisena lauantaiaamuna.

Eikä tässä ylimääräisten piirikokousten farssissa rivien väliin, loputtomien korulauseiden sekaan piilotettu kokouskutsu riitä. Sehän saattaisi paljastaa, mitä varten kokoukset oikeasti pidetään. Valtakirjojen jako onkin sisällytetty kohtiin ”muihin kokouksiin” ja ”tilaisuuksiin” valittavista edustajista. Ettei vain kenenkään mielenkiinto heräisi. Vai kenties sittenkin siksi, että jos riittävän monen mielenkiinto herää, ei valtakirjajakoa suoritetakaan vielä – olihan kyse vain jostakin mahdollisista hypoteettisista kokouksista ja tilaisuuksista? (Erillinen keskustelu voitaisiin toki käydä siitä, että tuon kaltainen muotoilu ei Halilan ja Tarastin yhdistysoikeustulkinnan mukaan ole edes laillinen, mutta ei mennä siihen).

Ensin koko homma lähinnä ihmetytti. Sitten keskustelin useamman kyseisten piirien jäsenten kanssa. Heillä ei ollut harmainta aavistusta siitä, että jonkinlainen piirikokous oli tulossa. Eihän sellaista kukaan heinäkuussa odota – erityisesti piilotettuna jäsenkirjeen viimeisille riveille.

Tuleeko näinkin hävytön jäsenoikeuksien polkeminen sivuuttaa pelkällä olankohautuksella? Ei minusta. Siksi ajattelin vähintäänkin sanoittaa sen näin blogin muodossa auki. Ehkä tämä tavoittaa edes jokusen jäsenoikeuksiensa käyttämisestä kiinnostuneen jäsenen, joka liftaa paikalle Pirkkalaan heinäkuisena lauantaiaamuna. Tai vähintäänkin tämä saa toimia tragikoomisena esimerkkinä siitä, mitä tarkoittaa epäterve järjestökulttuuri.

Yksi tärkeimmistä syistäni lähteä ehdolle Kokoomusnuorten puheenjohtajaksi oli juuri se, että tällaisille toimintatavoille saadaan piste. Niin kauan kuin liittohallitusvaalien esivaaleja käydään peräheikinteillä ja kauppakujilla heinäkuisina lauantaiaamuina, ei kestävää kaikki kokoomushenkiset nuoret mukaan ottavaa toimintakulttuuria saada rakennettua.

Todennäköisesti osa pitää tätä kirjoitusta katkerana vuodatuksena. Näiden asioiden ääneen toteaminen on kuitenkin ainoa tapa päästä toimintakulttuurissa eteenpäin. Suoraa ja avointa viestintää jäsenille ei tule väheksyä. Tarve muutokseen on ilmeinen. Rakennetaan nyt se # UusiKNL ja aloitetaan vaikka näistä vaaleista itsestään.

---

Ps. Pirkanmaa on muuten se sama piiri, jonka piirihallitus julkaisi joitakin viikkoja sitten kannanoton koskien puheenjohtajavaalin jäsenäänestystä. Kannanotossa ylistetään jäsendemokratiaa ja jäsenäänestystä sen puhtaimpana ilmentymänä. Rakkaus demokratiaa kohtaan on ilmeisesti kuitenkin valikoiva: jäsenäänestys kelpaa - edustuksellinen, lakiin perustuva kaikki jäsenoikeudet huomioiva demokratia ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TiinaPalovuori kuva
Tiina Palovuori

Farssi on hyvä sana kuvaamaan tällaista menettelytapaa. Hyvää hallintoa ei olla nähtykään. Kiitos kun otit asian esille, toivottavasti tämän myötä parannusta tapahtuu!

Käyttäjän eerohaapalehto kuva
Eero Haapalehto

Kiitos Daniel palautteesta.

Vastaan pikaisesti Uudenmaan osalta koska olen syyllinen tähän tilanteeseen. Olisi tietysti ollut kiva kuulla tästä huomiosta suoraan eikä lukea fb-feedistä.

Piirikokous järjestetään Saukkolan kirjastossa, kuten viime vuonnakin. Paikalle pääsee bussilla Kampista tunnissa ja tarkoitus on järjestellä yhteiskuljetuksia kaikille jotka niitä tarvitsevat. Lisäksi kokouksen yhteydessä järjestetään suunnittelumökkeily jonka järjestelyistä olen vastuussa, mutta valitettavasti en saanut speksejä valmiiksi kokouskutsun deadlineen mennessä.

En ole kuullut toiminnassa aktiivisena ollessani mitään negatiivista palautetta yhdeltäkään jäseneltämme. Kaikille halukkaille on annettu aina valkirjat kokouksiin joihin on ollut halukkuutta osallistua, eikä pahaa verta ole vuodatettu.

Tällainen kritiikki tuntuu kohtuuttomalta ja pahalta. Herää kysymyksiä tyyliin että kelpaammeko Uudellamaalla osaksi sinun johtamaasi kokoomuksen nuorten liittoa?

Toivottavasti jatkossa kehitetään yhdessä avoimesti ja rakentavasti toimintaa eikä lähdetä lietsomaan epäluuloja.

Jäsenäänestys on muuten yksi konkreettinen asia joka vähentää esittämääsi epäluuloa ja odotan innolla että sitoudut sen noudattamiseen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikö ollut aikaa pitää sääntömääräistä kokousta ja kusuiko hallitus kokouksen koolle, vain puheenjohtaja yksin hallituksen nimissä, varmaankin hallituksen pöytäkirja on puheenjohtajan allekirjoittama ja myös yhdistyslainmukaisesti tarkastettu, niin kaikki on OK,muutoinhan muutosta on haettava Käräjäoikeudelta.

Käyttäjän DanielSazonov kuva
Daniel Sazonov

Erinomaista, jos piirikokousjärjestelyt etenevät ja saavutettavuus paranee. Niistäkin olisi toki jäsenten hyvä tietää, kun arvioivat kokoukseen osallistumista – jos sattuvat kokouksen pitämisen huomaamaan. Ja kysymys siitä, mitä ovat nämä tilaisuudet, joihin edustajia valitaan, pysyy edelleen ilmassa.

Erilaiset erimielisyydet, väännöt, kamppailut ja taistelutkin kuuluvat poliittiseen liikkeeseen. Ei siinä mitään, niin kuuluukin olla. On kuitenkin erilaisia tapoja käydä ne. Jokainen voi itse arvioida onko esitetty sellainen toiminta tapa, josta pitää vai olisiko jokin muu kenties mielläämpi?

Tyylikäs olkiukko, Eero: ”kelpaako UMA johtamaani nuorten liittoon”. Puheenjohtajana tulen käyttämään kaikkia käytössä olevia keinoja, jotta kuvatunlainen toimintakulttuuri saadaan lopetetuksi. Kyse ei ole piiristä x tai y. Kyse on tavasta toimia.

Pekka Pylkkönen

Toimituksen poiminnat