Daniel Sazonov

Kesäisen piirikokousfarssin toinen näytös

Syytöksistä

Tiesin, että ongelmien esiin nostaminen, jäsenten oikeuksien puolustaminen ja avoimen keskustelukulttuurin edistäminen voisi herättää voimakkaitakin vastareaktioita. Tällainen ryöpsähdys ja syytösten sarja, jonka Eero Haapalehto blogissaan esittää on kuitenkin pöyristyttävä. Ajatusketju reilujen piirikokousten vaatimuksesta junttaus- ja marssituskulttuurin edistämiseen on vähintäänkin ontuva. Uhriutumisella ja syytösryöpyllä Haapalehto sivuuttaa edelleenkin aikaisemman kirjoitukseni ytimen:

  • Piirikokoukset on selkeästi pyritty järjestämään vähin äänin huonosti sopivaan aikaan vaikeasti saavutettavissa olevassa paikassa.
  • Piirikokousten kokouskutsut eivät anna selkeää kuvaa siitä, mitä kokouksissa ollaan päättämässä (jos ovat edes laillisia.)

Edellistä postaustani voi ryöpyttää kuinka paljon vain, mutta jokainen voi itse arvioida esittämäni ja jatkokeskusteluissa esitetyn perusteella kunkin näkemyksen uskottavuutta. Näin sivuhuomautuksena: Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja ei ole vieläkään kommentoinut asiaa. Vielä hiljaisempaa on ollut Pirkanmaan suunnalla.

Väite siitä, että kyseisten piirien jäsenistöä asia ei ole liikuttanut mitenkään on absurdi. Se kumoutuu pelkästään katsomalla facebookpäivityksiä ja twiittejä, joilla postaustani on jaettu. Joukosta löytyy melko lailla huolen allekirjoittavaa porukkaa – niin Uudeltamaalta kuin Pirkanmaaltakin.

Likapyykki pitää ensisijaisesti pestä kotona perheen kesken, siitä olen Haapalehdon kanssa samaa mieltä. On kuitenkin niin, että Kokoomuksen Nuorten Liiton sisällä elävät järjestölliset toimintatavat ovat olleet olemassa jo vuosia. Ne ovat karkottaneet ihmisiä keskuudestamme. Ne ovat johtaneet jäsenkatoon, mikä on totisinta totta monessa piirijärjestössä. Uskon siihen, että joskus on mentävä avoimen keskustelun kautta. Kuten nyt. Kun sanomme ääneen "ei" tälle tavalle toimia, annamme selvän viestin niille, joita kähmintä ei kiinnosta, mutta toiminta kylläkin. Heille sanomme: Nyt tämä on ohi, tervetuloa mukaan!

Jäsenäänestyksestä

Haapalehto nostaa esiin jäsenäänestyksen ja kyseenalaistaa kantani siihen. Jäsenäänestyksen suhteen olen ollut kampanjassani johdonmukainen. Annan sille vahvan neuvoantavan painon. Tämä on myös se, mikä on sääntöjen ja jäsendemokratian kunnioittamisen kannalta mielekästä.

Miksikö ajattelen näin, enkä suinpäin säntää ylistämään jäsenäänestystä ainoana oikeana totuutena? Jäsendemokratian tarkoituksena on mahdollisimman laajasti kanavoida jäsenistön tahto henkilövalintoihin ja päätöksiin. Järjestö- ja puoluerakenteissa perusratkaisuna tähän on edustuksellinen malli piiri- ja liitokokouksineen. Avoimesti ja rehellisesti toteutetut kokoukset ovat tässä perustana.

Kuvaisiko hädin tuskin kaksinumeroiseksi nouseva äänestysprosentti ja marginaalinen ero jäsenistön aitoa, perimmäistä tahtoa? Tai jos oletetaan että prosentti olisikin isompi ja osallistaisi 30% jäsenistöstä, jonka äänet jakautuisivat lähes tasan? Olisiko näin juuri noin 15% joukko jäsenistöstä validi joukko sanelemaan lopputuloksen?

Jäsenäänestys on hyvä täydentävä työkalu, jolle jokainen järkevä ehdokas – itseni mukaan lukien – antaa painoa, jos jäsenäänestyksen tulos on uskottava. Uskottavalla tarkoita sitä, että jäsenäänestyksessä äänestää riittävän suuri osa jäsenistöstä ja jäsenäänestys antaa jäsenistöltä selkeän viestin siitä, kuka puheenjohtajaksi halutaan. Muussa tapauksessa se on työkalu, jolla pahimmillaan ohitetaan jäsenistön tahto, eikä toteuteta sitä.

Lopuksi

Päälleni voi heittää vaikka kuinka paljon lokaa siitä, että nostan epäkohtia esiin. Faktoja sillä ei saa kuitenkaan väännettyä. Ja niiden pohjalta kukin tehköön johtopäätöksen siitä, miten asiat ovat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Yhdistyslain mukaan kaikista kokouksen päätöksistä tulee lainvoimaisia, ellei annata haastettä käräjäoikueteen.
Luottaen siihen ettei haastetta tule, niin eletään kuin sika ruishalmeessa.
Näin on kaikissa puolueissa.

Toimituksen poiminnat