Daniel Sazonov

Opintotukikeskustelu: huutelua, kauhukuvia ja vaihtoehdottomuutta

Viime viikolla napsahti Facebookissa kutsu opintotukimielenosoitukseen. Megafonit on viritetty huuteluasentoon. Viikko siinä meni, kun keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Anniina Sippola lähti mukaan opiskelijaliikkeen populismiin. Sippola maalailee tämänpäiväisessä blogikirjoituksessaan kauhukuvia, joiden mukaan kokoomus on ajamassa täysin lainaan perustuvaa opintotukea. Todellisuudessa kukaan ei ole kuitenkaan esittänyt mallia, jossa opiskelija saisi tosiasiallisesti pelkkää lainaa opintojensa aikana.

Opintotuen uudistamisen reunaehdot on muuten sovittu hallitusohjelmassa. Hallitusohjelmaan ovat sitoutuneet niin keskusta, perussuomalaiset kuin kokoomuskin. Reunaehtoihin kuuluu velalla elämisen lopettamisesta seuraava säästötavoite. Kun hallitusohjelmaa rustattaessa säästöjä kasattiin yhteensä 4 000 miljoonaa, myös opintotukeen kohdistui säästötavoitteita: 70 miljoonaa vuoteen 2019 mennessä ja 150 miljoonaa pitkällä aikavälillä.

Näiden taloudellisten raamien puitteissa Opetus- ja kulttuuriministeriössä yritetään nyt rakentaa sellaista mallia, joka palvelisi opiskelijaa parhaalla tavalla. On tekopyhää keskustan suunnalta lähteä huutelemaan, että kokoomus olisi pelkästä opiskelijan kukkarolla käymisen ilosta viemässä opiskelijoilta rahaa. Sillä mennään, mitä hallitusohjelmassa on yhteisesti sovittu.

Kauhukuvien ohella kannattaa muistaa, että täysipäiväistä opiskelua helpotetaan nostamalla opiskelijan opintotuen kautta saamien käytettävissä olevien tulojen määrää. Hallitusohjelman mukaan opintorahan, asumislisän ja lainan on oltava kokonaisuudessaan vähintään 1100 euroa.

Opiskelijan kannalta on järkevää, että leipä levenee ja mahdollistaa nopeamman valmistumisen. 1100 euroa kuukaudessa on paljon enemmän kuin mitä opintorahan, asumislisän ja lainan osuus olivat yhteensä vielä pari vuotta sitten. Se, että opiskelijalla on halutessaan mahdollisuus nostaa tulotasoaan lainan avulla, on perusteltua sillä opiskelu on luonteeltaan sijoitus, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Ei myöskään pidä paikkaansa, että opiskelijat enenevissä määrin pelkäisivät opintolainan nostamista. Vuonna 2014 voimaan tulleen opintolainahyvityksen myötä opintolainan suosio nousi 39 prosenttia vuodessa. Kun jo entuudestaan matalakorkoisesta opintolainasta hyvitetään parhaimmillaan jopa kolmannes, on vaikea nähdä järjestelmää erityisen sortavana.

Pirujen maalailemisen sijaan tarvitaan aitoja ratkaisuehdotuksia. Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta on esittänyt opiskelijoille niin kutsuttua koulutustiliä. Sen puitteissa opiskelija saisi lainaa enintään 1100 euroa kuukautta kohden ja opintojen edistyessä saisi opintorahaa, jolla voisi kuitata osan lainasta pois jo opintojen aikana. Osa tuesta olisi siis jatkossakin vastikkeetonta. Koska sanasta opintolaina on muodostunut opiskelijaliikkeessä niin valtava peikko, kutsutaan mallin lainaosuutta vaikkapa opintokrediitiksi.

Myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on esittänyt, että opiskelijat tulisi ulottaa jonkinlaisen perustulokokeilun piiriin. Perustulokokeilun yhdistäminen opintotuen rakenteelliseen uudistamiseen on raikas ajatus, johon hallituksen kannattaisi ehdottomasti tarttua. Perustulomainen malli olisi joustava ja palvelisi opiskelijoiden erilaisia elämäntilanteita. Mukana olisi tuki, laina ja itse hankittu ansio – opiskelijan valitsemassa suhteessa. Sillä luotammehan opiskelijoihin itseensä, eikö?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Hyviä pohdintoja!

Itse näkisin opintolainan tukevan opiskelijoita ainoastaan siinä tapauksessa, jos korkomaksu on kiinteä. Koska jos "pakoitetaan" opiskelijoita ottamaan lainaa niin velallista ei saisi rangaista siitä, että on opiskellut. Jos opintojärjestelmä uusitaan, on uusittava myös kaavoituspolitiikkaa. Esimerkiksi ottamalla konttiasuntoja tai muita asuntomuotoja käyttöön.

Mutta ennen kuin mitään säästöjä voidaan odottaa on laitettava loppu ulkomaalaislain väärinkäytölle maahanmuutossa. Kaikki säästöt valuvat hukkaan, jos kustannuksia vain tulee lisää huonon ulkopoliittisen lainsäädännön johdosta.

Sibil

https://sibilpolitical.wordpress.com/

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Reunaehtoihin kuuluu velalla elämisen lopettamisesta seuraava säästötavoite."

Hallitus haluaa lopettaa valtion velalla elämisen, mutta pakottaa opiskelijat elämään velalla, eli ottamaan opintolainaa. Oppositio on ansiokkaasti nostanut esille, että tästä arvovalinnasta on kysymys. Se ei ole pirujen seinille maalailua.

Jyrki Paldán

"Reunaehtoihin kuuluu velalla elämisen lopettamisesta seuraava säästötavoite."

Siis lopetamme velaksi elämisen pakottamalla opiskelijat elämään velaksi? Onpahan mielenkiintoinen tapa ratkaista asioita.

Toimituksen poiminnat