Daniel Sazonov

Kyllä kansa tietää!

  • Kyllä kansa tietää!

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkaisi pari viikkoa sitten laajan Arvo- ja asennetutkimuksensa. Raportti tarjoaa melko kattavan kuvan siitä, mitä suomalaiset ajattelevat yhteiskunnallisista kysymyksistä juuri nyt. Tuloksista voi lukea, että kansalaisten kriisitietoisuus on varsin korkealla tasolla. ”Tehkää päätöksiä, me kyllä ymmärrämme”, on vastaajien tärkein viesti päättäjien suuntaan. Mahdollisuus tähän olisi osaltaan ensi viikolla käytävässä kehysriihessä.

Erityisesti seuraavat kolme kokonaisuutta painottuvat selkeästi tutkimuksessa.

Ratkaisuja pöytään

Kaksi kolmesta suomalaisesta ajattelee, että Suomessa välttämättömienkin uudistusten tekemisestä on tullut lähes mahdotonta. Tämä on erittäin huolestuttavaa. Jos kansa ei voi luottaa demokraattisen prosessin kykyyn tuottaa toimivia ratkaisuja, niin mikä on vaihtoehto? Suomi on aina ollut maa, jossa asioista pystytään sopimaan vaikeassakin paikassa.

Sopimisen kulttuuri kuitenkin edellyttää, että itse kukin tarkastelee kriittisesti myös omia saavutettuja etujaan ja on tarvittaessa valmis luopumaan jostakin. Joka toinen allekirjoittaa väitteen, että kaikkien on tingittävä omista eduistaan kilpailukyvyn parantamiseksi. Kolme vuotta sitten valmius etujen karsimiseen oli huomattavasti pienempi, eli tilanteen vakavuus on kansan keskuudessa ymmärretty. Taloudellista nousua ei rakenneta laatimalla kilpaa listoja siitä, mistä ei ainakaan saa leikata.

Huomionarvoinen yksityiskohta on, että 60 prosenttia vastaajista pitää ammattiyhdistysliikettä tahona, joka ei pysty luopumaan mistään saavutetuista eduista. Liittojen harjoittamasta poteroihin kaivautumisesta on ehdottomasti luovuttava, jos talouden suuntaa halutaan muuttaa.

Ei valittamalla, vaan työllä

Lähes neljä viidesta ajattelee, että työehdoista riiteleminen on tällä hetkellä tulppana talouskasvulle. Ei siis ole ihme, että suomalaiset olisivat valmiita laajentamaan paikallisen sopimisen mahdollisuuksia huomattavasti. Alla oleva kuva osoittaa, että useimmissa työehtoihin liittyvissä kysymyksissä työpaikkasopiminen on selvästi suosituin vaihtoehto.
Näyttökuva 2016-03-11 kello 12.02.30.png

Suomalaiset tiedostavat hyvin myös sen, että talous ei lähde kasvuun sanomalla kaikkeen ”EI” ja laittamalla takapuolet penkkiin. Enemmistö kansasta (55 prosenttia) on sitä mieltä, että laittomista lakoista langetettavia sakkoja voisi korottaa tuntuvasti. Tällä hetkellä sakkojen pienuus ei ole missään suhteessa siihen, kuinka suuria kansantaloudellisia vahinkoja laittomat lakot aiheuttavat.

Kaiken kaikkiaan vastaukset kuvastavat, että suomalaisten valmius hihojen käärimiseen on suuri. Tämä kannattaa huomioida erilaisissa yhteyksissä, joissa puolustetaan tai väitetään puolustettavan palkansaajan ääntä.

Lisää vaikuttamisen mahdollisuuksia

Sosiaalinen media ja kansalaisaloitejärjestelmä ovat lisänneet jonkin verran etenkin nuorten luottamusta siihen, että asioihin voi vaikuttaa myös ruohonjuuritasolta. Sen sijaan puolueiden suuntaan raportista löytyy huolestuttavampi viesti. Lähes 40 prosenttia vastaajista on ainakin jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa, jonka mukaan ”mikään puolue ei aja juuri minulle tärkeitä asioita”.

Keväällä on jälleen kerran mahdollisuus todistaa tämäkin väite vääräksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

No sanotaan nyt vaikka niin kuin sanoi entinen ulkomisteri: "Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa." (Pohjoismaiden neuvostosta).

Jos lähdetään siitä, että ay-liike on ongelmien alkusyy ( Miettikääpä kokoomuslaisen Jaana Laitinen-Pesolan roolia Tehyn lakossa kokoomuksen seireenin laulujen kuiskutellessa ennen ek-vaaleja), niin pitäisi kai hyväksyä kokoomuksen perustahto ay-liikkeen lakkauttamisesta. Tälle idealle ei ehkä löydy suurta enemmistöä, koska se on selkeästi perustuslain vastainen.

Mutta kannattaa kokoomuksen potkia työntekijöitä päähän. Ehkä se taju jossain vaiheessa lähtee?

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Ongelma josta perinneyhdistykset (korjaan, puolueet) kärsivät, on analoginen fundamentalistiuskovaisten järjestöjen kanssa. Näet kuilu reaalitodellisuuden ja idealismin tai aatteiden välillä kasvaa yhä suuremmaksi, ja sitä myöten nakertaa kohderyhmien uskoa (sic) asiaan.

Keskimääräistä vähäisemmän painoarvon politiikalle antaneena, aina viimeistä paria vaalikautta lukuunottamatta äänestin Kokoomusta. Se oli sinällään luontevaa, vastaten yleisellä tasolla näkemyksiäni maailman menosta ja kulunutta ilmaisua käyttääkseni, arvojani. Olennaisinta oli kuitenkin polarisoitua vasemmistohurmosliikkeitä vastaan.

Ne mainitut pari viimeistä vaalikautta ovat johtaneet minut alati kasvavan hämmennyksen valtaan. Kokoomus on mielestäni käytännön tasolla profiloitunut demarien apupuolueeksi. En ole nähnyt Kokoomusta juuri konkretisoimassa holhous- ja väkivaltaverotusrakenteiden purkamista. Puhetta kyllä riittää. Lupasitte Euroopan integraation yhdessä yhtä ja toista (silloinen materiaali on tallessa), mutta mitä on käytäntö tänä päivänä.

Miksi me elämme talousalueen kalleimmassa valtiossa? Miksi me yhä edelleen maksamme sikamaista autoveroa? (Antti Siilinissä on enemmän selkärankaa kuin Kokoomuksessa yhteensä). Miksi yrittäjyys on eräs typerimmistä asioista, mitä tavallinen ihminen voi tehdä? Miksi alkoholipolitiikkamme on edelleen niin takapajuinen? Miksi etenkin pk-seudun elinkustannustaso on näin korkealla? Miksi meistä on muodostunut kieltojen, nippelibyrokratian ja rajoitteiden kansakunta?

Sanalla sanoen, olen pettynyt. Olette antaneet periksi salonkikelpoisuusnälässänne vasemmiston paisuneille holhousyhteiskuntahoureille, minkä ohella olette myös tehneet parhaanne siinä, että muutoin oikeistolaiselle politiikalle myötämielisten kansalaisten (lue: äänestäjienne) silmissä esiinnytte lähes yksinomaan ylimmän kerroksen hyväosaisten etujen turvaajina, polkien jalkoihinne myös elintärkeän ja identiteettinne kannalta keskeisen pk-sektorin. Pidän toimintaanne taitamattomana.

Yrittäjien ja perheittensä puolella olisi ilmiselvää kysyntää 1990-luvun alun tapahtumien perinpohjaiselle selvittämiselle, niin yleisellä (valtion ja finanssielämän) kuin yksittäiselläkin tasolla. Se on selvää, että Kokoomuksesta ei ole vastaamaan tähän kysymykseen. Ette yksinkertaisesti pysty siihen, mahdatteko olla halukkaitakaan.

Kansan kriisitietoisuuteen viittaaminen likenee nollatutkimusta. Sitä todellisuutta elävien joukossa ei ole epäilystäkään siitä, miten pöhkösti asiat ovat. Ehkäpä Kokoomuksen olisi entiteettinä syytä tutkia sitä, pidetäänkö sitä mainitun "kansan" keskuudessa osana ratkaisua, vaiko osana ongelmaa.

Summeeraten: syvien kansanrivien joukossa on muodostunut kykypuolueesta sen osoittaman substanssin nojalla sellainen käsitys, että saatte olla tyytyväisiä perinneajattelusta kumpuavaan äänisaaliiseen tulevina vuosina.

Suomen kielellä: potkaiskaa nyt itseänne takalistoon oikein mojovasti, ja ryhtykää toimeen. Teidän pitää kirjaimellisesti otettuna pelastaa kansakunta, ja aikaa on vähän.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Naulan kantaan Mikko Niska!

Voisiko olla niin, että pitkällä ns. punamulta hallitusten kaudella Suomeen rakennettiin holhousyhteiskunta, jota ei nyt muuttuneessa tilanteessa saada purettua? Sillä mielestäni sen purkaminen on elinehto saada verotusta hiukan inhimillisemmäksi ja siten Suomi nousuun! Kun lukee tämänkin päiväisiä uutisia mm. SOTE:sta, sosiaalitukien maksatusten siirrosta KELA,lle ja tulevasta perustulokokeilusta, ei voi kun hämmästellä! Uutta luodaan, mutta edes pikkuriikkistä osaa vanhasta ei pureta! Mitä tällä sitten voitetaan? Ei mitään! Lisää byrokratiaa ja veroja!

Työtyytyväisyys kyselyissä työn itsenäisyys ja oma harkinta ja päätösvalta ovat yksi keskeisimmistä viihtymisen kannalta. Sama tulee esiin itsenäisen yrittäjän haastatteluissa! Missä sitä meillä enää on? Metsurina ehkä siitä voi voi vielä nauttia, mutta yrittäjä ja maanviljelijähän on jo EU;n torpparina, tavallisista kansalaisista puhumattakaan.
Uudistusten tavoitehan on yksinkertaistaa ja oikoa byrokratiaa ja siten helpottaa työnteon ja yrittämisen esteitä ja verotusta, mutta tällä tavoin se ei ainakaan onnistu! Päinvastoin!

Kokoomus ja PerusS uusina hallituspuolueina olisivat avainasemassa korjaamassa tilannetta, mutta näyttää siltä että, me olemme lähteneet merelle vuotavalla veneellä ja olemme jo niin kaukana, ettemme ehdi enää rantaan, vaan uppoamme ja hukumme. Siitä pitää holhous Suomi ja AY -liike kiinni!

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Ammattiyhdistysliike on vallan suhteen lähimpänä sitä tahokokonaisuutta, jolla on suurin taloudellinen valta. Tässä suhteessa on turhaa vedota ammattiyhdistysliikkeen epäjoustavuuteen ja epäjoustavuustekijöihin.

Enteilee lopullisemman iritottomahdollisuuden pohjustamista, tällaiset puheet.

Minusta selkeyttä tulisi luoda, mutta koko laajuudeltaan. Jos tässä ei päästä sopuun, tulee ammattiyhdistyksen jarrata niin lujaa kun kykenee.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Ymmärrän tämän päivän uutisia lukeneena ja pitkän työuran tehneenä hyvin myös työntekijöitten kannan maksumiehen roolista! Näihän se pakostakin tulee käymään kun valtiovalta suojelee omia suojatyöpaikkojaan kaiken muun kustannuksella!
Lainaan tähän Mikko Niskan kirjoitusta; "Olette antaneet periksi salonkikelpoisuusnälässänne vasemmiston paisuneille holhousyhteiskuntahoureille, minkä ohella olette myös tehneet parhaanne siinä, että muutoin oikeistolaiselle politiikalle myötämielisten kansalaisten (lue: äänestäjienne) silmissä esiinnytte lähes yksinomaan ylimmän kerroksen hyväosaisten etujen turvaajina, polkien jalkoihinne myös elintärkeän ja identiteettinne kannalta keskeisen pk-sektorin."

Tuossa kappaleessa, jos siihen syventyy tosissaan, kiteytyy koko maamme kalleus, kankeus ja surkeus! Mikään ei kannata. Lusmut ja veronkiertäjät kiittää. Kaikki muut maksaa ja kärsii!

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Jos on köyhäillistö, joka ei kuulu tulevaisuutta rakentavaan keskiluokkaan, niin kyllä tämä on ollut tarkoitus, tai tarkoitus ei ole ollut muu.

Olisiko asialla eliitti ja sen mukaan toimijat, ketä liekkin. Voi olla keskiluokassakin nykyjärjestelmän kannattajia ja heitä, joille entisenlainen meno on kelvannut. Laaja tai riittävän merkittävä tuki on nykyiseen johtaneella linjalla joka tapauksessa ollut.

Vaikea sanoa, että kenen vika ovat ne rakenteet, jotka eivät takaa tervehenkistä osallistumista ja elämää oikein kellekään.

Itse olen paraikaa siivooja, tosin työ ei taloudellisessa mielessä ole palkitsevaa. Jos palkitsevuutta on, ei se liity oikein talouteen. On tämä outo juttu. En ihmettele, jos ihmiset eivät tee mitään, mikäli eivät kuulu keskiluokkaan, tai mitään ei tarvitse tehdä, jos kuuluu eliittiin.

Antti Jokela

Kansa tietää, mutta tietääkö hallitus kenelle se vastaa? Kansalle vai korporaatioille?

    "This is a Government of the people by the people and for the people no longer. It is a Government of Corporation by Corporation and for Corporation."
    Rutherford B Hayes (USA:n 19. presidentti 1877-1881)
Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ikävä kyllä "kansa" tietää juuri sen verran kun sille kerrotaan. Avainasemassa on media, joka on Suomessa umpikaupallinen, yksisuuntainen ja -silmäinen.

"Kansa" siis tietää tasan sen, mikä on kaupallisen yhdenmukaisen median intresseissä kertoa sille.

Ja se ei ole koko totuus. Ei edes puolet siitä.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Ei kokoomus ole missään eikä millionkaan ajanut ay-liikkeen kieltämistä,tämän olet ihan itse keksinyt. On yritetty ajaa vain samoja rajoituksia kun on meidän kilpailiamaissa kuten Saksassa ja Ruotsissa joissa molemmissa on paljon tiukemmat rajoitikset lakoille ja laittomien lakkojen korvaukset perustuvat aiheutettuihin vahikoihin. Olemme tässä suhteessa lähempänä latinalaisia maita ja tästä syystä lattarimailla ja meillä menee HUONOSTI ja yksi ja ainoa syy siihen on AY-LIIKE.

Pekka Heliste

Saksassa ei edes tunneta termiä laiton lakko suoraan lainsäädännössä.

Lakko muuttuu laittomakai vasta jos oikeus kieltää sen,mitä tapahtuu harvoin.

Ruotsissa laittomia lakkoja ei tarvita ,koska työntekijöiden kanta on voimassa niin kauan kuin asiasta on sovittu tai oikeus ratkaissut. Niinpä työnantajat eivät lähde oikeuteen se on pitkä ja hidas tie ja se pakottaa työnantajat neuvottelemaan tai tyytymään työntekijöiden päätökseen.

Suomessa tilanne on tasan päinvastoin ja niinpä ongelmia ratkotaan ns laittomilla lakoilla.

Yleisestikin Euroopassa katsoraan 1-3 päivän lakot mielenilmauksiksi eikä niitä edes rekisteröidä lakoiksi vaan katsotaan mielipiteen vapauden piiriin kuuluviksi asioiksi

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Eikö se EVA ole yksi pääoman monista probaganda koneista.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Merkillepantavaa on että, nykytilanteeseen ei ole tyytyväisiä muut kuin rikas eliitti ja ylisuuri virkamiehistö!
Nekin vain koska; eliitti saa keinotella aivan vapaasti ilman yhteiskunnan velvoitteita ja veroja ja virkamiehistö koska se tosiasiassa johtaa maata ohi demokraattisen koneiston, kansan vahingoksi.
Tosiasiassa köyhälistö ja keskiluokka, vaikka ne onkin asetettu vastakkain, ovat samassa veneessä, eli kustantavat kaiken ja kärsivät nahoissaan kilpailukykyloikan seuraukset.
Eliitti suunnittelee verotustaan ja varallisuuden piilottamista. Ilman seurauksia!

Toimituksen poiminnat