Daniel Sazonov

Kuka voittaa opintotukiuudistuksessa? Helsinkiläinen opiskelija!

  • Kuka voittaa opintotukiuudistuksessa? Helsinkiläinen opiskelija!

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta julkaisi taulukon, jossa se kuvasi hallituksen opintotukiuudistuksen vaikutusta. Tässä taulukossa HYY myös yleisellä tasolla mainitsi, että asumislisä korvataan yleisellä asumistuella. Mitään lukuja ei kuitenkaan ollut laskettu auki. Päätinkin kokeilla, miten uudistus olisi omalla kohdallani vaikuttanut, kun viimeksi käytin opintotukea. Mitä paljastui? No sieltähän tuli ISO JYTKY helsinkiläiselle opiskelijalle.

Katsotaanpa tarkemmin.

Kun Lukiolaisten Liiton puheenjohtajavuoden jälkeen aloitin täysipäiväisen opiskelun vuoden 2014 alusta, tilanteeni oli seuraava. Tein opintopisteitä normaaliin tahtiin, asuin tyypillisessä helsinkiläisessä vuokrayksiössä, jossa vuokra oli 600€ ja tein muutaman päivän viikossa töitä niin, että bruttotuloni oli jossain 700 € kieppeillä.

Opintorahani olisi 303 euron sijaan 250 euroa eli siinä olisi tullut takkiin. Opintolainaa saisin kuitenkin nostaa huomattavasti enemmän, kun sen kuukausittainen määrä nousee 400 eurosta 650 euroon. Tässä ei siis vielä mitään tähtitieteellistä tapahdu.

Jytky piilee asumisen tukemisessa. Vanhan mallin mukaan vuokrastani huomioitiin asumismenoksi vain 252 euroa. Sen perusteella sain asumislisää 201,60 euroa. Yleisen asumistuen piirissä Helsingissä asuvan yhden henkilön ruokakunnan asumismenoiksi huomioidaan enintään 508 euroa. Asumistukea saa 80 % asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Perusomavastuusta ei kuitenkaan ole, jos kuukausitulot ovat enintään 726 euroa. Näin ollen olisin omilla 700 euron kuukausituloillani saanut asumistukea 406,40 euroa.

Tämä on valtavasti enemmän kuin aiemmin ja paljon enemmän senkin jälkeen, kun huomioi opintorahaan tehdyn leikkauksen. Vastikkeeton tuki nousee 504,6 eurosta 656,4 euroon ja käytettävissä oleva rahamäärä nousee 904,6 eurosta peräti 1306,4 euroon. Asia on summaatu myös oheiseen taulukkoon.

Tämän lisäksi opintotukeen tehtiin muita pienempiä opiskelijan kannalta myönteisiä fiksauksia. Tulorajat sidottiin ansiotasoindeksiin, joka tarkoittaa että tulorajat eivät kiristy, vaikka inflaatio lähtisi taas kiihtymään. Lisäksi takaisinperinnässä käytettävää korkoa laskettiin 15 prosentista 7,5 prosenttiin.

Vaikka nykyisen pestini takia hieman jäävi olenkin osoitan kaikkien helsinkiläisten (ja muissa isoissa kaupungeissa asuvien) opiskelijoiden puolesta hallitukselle ja opetusministerille kolminkertaisen eläköön –huudon: Eläköön! Eläköön! Eläköön!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat