Daniel Sazonov

Trolliarmeija vai kasapäin huolestuneita kansalaisia?

Poliittisten nuorisojärjestöjen kannanotot eivät usein juuri ota tuulta purjeisiin. Yleensä niistä kiinnostuu vain puolueen oma verkkojulkaisu ja muutamat yksittäiset muut mediat. Sosiaalisessa mediassakin keskustelu jää vaisuksi. Muutama kymmenen vannoutunutta aktiivia jakaa kannanoton, viitisenkymmentä tykkää ja pari toisen puolueen politrukkia tai nuorisojermua käy haukkumassa avauksen.

Kohtuullisen varmojakin tapoja päästä mediassa läpi ja herättää keskustelua toki on. Sääntö kuuluu, että se onnistuu joko haukkumalla oma emopuolue tai esittämällä jotain oikealta tai vasemmalta ohi totutun ja sovinnaisen. Nyt olen valmis – erityisesti sosiaalisen median keskustelujen osalta - lisäämään sääntöön kolmannen kohdan: lausu mitä tahansa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Julkaisimme eilen Kokoomusnuorten kannanoton otsikolla ”Kokoomusnuoret: Venäjän agressioon reagoitava tiukasti”. Kannanoton sisältö oli jämpti, mutta ei mielettömän radikaali. Siinä vaadittiin itsenäisen valtion rajojen koskemattomuuden kunnioittamista, kansainvälisen oikeuden noudattamista ja Euroopan unionin tiukkaa yhtenäistä linjaa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä. Itse asiassa siis aikalailla vetoomus jatkaa Suomen vallitsevan virallisen ulkopoliittisen linjan noudattamista ja esiintuomista.

Kannanotto käynnisti kymmenien ja kymmenien kommenttien keskustelun Kokoomusnuorten Facebook-sivulla. Vaikka muutama myönteinen ja kannustava kommenttikin löytyy, pääasiassa kommentit sisältävät enemmän tai vähemmän kielteistä ryöpytystä. Poikkeuksellisesti sivun keskustelua on jopa jouduttu moderoimaan asiattomimpien kommenttien poistamiseksi. Sama kaava on toistunut aikaisemminkin mm. NATO-aiheisissa kannanotoissamme.

Poikkeuksellisen voimakas aktiivisuus yleensä melko hiljaisella poliittisen nuorisojärjestön sivulla saa väkisinkin kysymään: ovatko ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset todella näin vahvasti suomalaisten huulilla vai onko ryöpytystä kenties lietsomassa trolliarmeija?

Oli vastaus edelliseen kysymykseen kumpi tahansa, on johtopäätös selkeä: ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset tulee hyssyttelyn sijaan nostaa yhä vahvemmin poliittiseen ja julkiseen keskusteluun. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Katselin tuossa noita kommentteja, jotka olette säästäneet, ja onpa tosiaan taas kourallinen nimiä ja nimimerkkejä onnistunut saamaan efektin aikaan. Facebook ja muut vähemmän valvotut sekä anonymiteetin sallivat keskustelualustat ovat erityisesti noiden organisoidusti tai vähemmän organisoidusti puuhastelevien toimijoiden mieleen.

Jos oletamme, että disinformaation aktiivisia levittäjiä on suomenkielisillä saiteilla esimerkiksi sata, saa se somessa jo havaittavaa infovaikuttamista aikaan. En usko Suomen saiteilla lännestä puppua säännöllisesti puhuvien määrän paljoa suurempi olevan.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Tämä ilmiö on hyvin todellinen. Vuonna 2010 Dagens Nyheter:in toimittaja oli löytänyt, kuinka se käytännössä tehdään:

Lainaus: "– Där visade det sig att de aktiva nazisterna på webben bara var kanske en tjugondel så många som de verkade vara. Man hade satt i system att använda flera olika alias. Så jag tror att vad vi nu ser på nätet är en kampanj. Rasister sprejar internet under olika namn men inläggen är ofta från samma person."

Sama taktiikka on havaittu Britanniassakin. Todennäköisesti Brexit kampanjakin oli osin masinoitu tällä tavoin.

Nykyäänhän tätä taktiikkaa ovat oppimassa jo useammat muutkin aatesuunnat.

Ja onhan tällä kerrannaisvaikutuksiakin:

Tämän kaltainen kampanjointi tekee kansanäänestykset ja vaalitkin erittäin haasteellisiksi. Koska nyt kansanäänestystuloksiin ja vaaleihinkin voidaan vaikuttaa myös maan rajojen ulkopuolelta.

Reaaliajassa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

USA:ssa tapahtuu myös. Demokraattisen puolueen työntekijöiden henkilökohtaisia tietoja on tällä kertaa vuodettu julkisuuteen. Osoitteet, henkilötunnukset, salasanat...

Näistä netissä tapahtuvista teoista on samalla vaikea tunnistaa, että mistä päin maailmaa tuo hyökkäys on toteutettu.

Aikaisemmin on jo tapahtunut USA:n presidentinvaaleihin liittyviä tekoja, joiden jäljet vaikuttavat päätyvän ulkomaille.

Lisäksi mielipidevaikuttamista on tehty jo ennen vaaleja.

Ja vaikka 100% varmuutta netissä tapahtuneiden tekojen alkuperästä on ehkä mahdotonta saada, USA:ssa vaikuttaisi vahvistuvan näkemys, että informaatio-operaatioiden takana on ainakin Venäjä.

Lainaus:
President Obama stopped short of accusing the Russian agencies from seeking to manipulate the election but said, “Anything’s possible.”
He noted that “on a regular basis, they try to influence elections in Europe.”

Neitssä yli valtakunnan rajojen tapahtuva vaikuttaminen on tosiasia. Se on täysin mahdollista. Ja sitä ilmiselvästi tapahtuu jo nyt. Logiikkakin ja syyt ovat ilmeisiä, että miksi sellaista tehdään. Kohteena ei ole pelkästään USA.

Kuinka Suomen ja suomalaisten kannattaa varautua tällaiseen toimintaan? Että meidän demokratiamme Suomessa on ja pysyy vapaana ja pysyy suomalaisten käsissä.

Yksi avain vaikuttaisi olevan julkisuus. Se todennäköisesti lisää ihmisten medialukutaitoakin. Julkisuudella on toki kääntöpuolensa, näissäkin asioissa.

Silti julkisuus ja julkinen keskustelu vaikuttaa olevan tehokas keino torjumaan tällaisia toimia. Varsinkin avoimessa ja vapaassa yhteiskunnassa, kuten Suomi on.

Jukka Nieminen

Voin kertoa sinulle asioiden oikean laidan. Nato-vastaisuus tässä maassa on jotakuinkin 70-85 % luokkaa. Eikä se siitä nouse vaikka kuinka sitä nostaisi ryssänpelolla.
Yleensä asia on niin että kun menee provokatorisesti sanomaan jotakin josta enemmistö kansasta on tyystin toista mieltä, tuppaa tulemaan palautettakin joka ei aina ole sanojalle mieleen.

Voi tietenkin pohtia onko 80% suomalaisista jo venäjän palveluksessa mutta oikeampaa lienee todeta että itse edustaa 15 % vähemmistöä - ja vähemmistö kun hyppii enemmistön silmille, alkaa saada tasoittavaa palautetta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Periaatteesta olen samaa mieltä, että lisääntyvä ryssänpelko ei nosta natovastaisuutta. Eikö tuo nyt ole ihan oletusarvo, miksi se piti erikseen kertoa?

Jukka Laine

Viron kyberkeskus esim. valvoo, muokkaa ja imitoi keskusteluita esim. ruokkien suomalaisten mielikuvia venäläisistä. Virolaiset käyvät myös sisäistä infosotaa ulkomaalaisen vähemistönsä takia.

Suomalainen disinformaatio kertoo esimerkiksi Pietarin trollitehtaasta tai palkitsee ''trollitoimittajan'', jolla ei ole lainkaan sisältöä.

Valtioiden verkkovakoilu ja vaikuttaminen on tullut jäädäkseen. Suomalainen satu kertoo venäläisten tarpeesta ruokkia ulkoisia uhkia torjuakseen sisäisiä. Sadunkertoja katsoo peiliin kertoessaan satua.

Jännäksi on mennyt tämä maailma. Länsi hajoaa sisäisiin ristiriitoihin ja ongelmiin. Yhdysvalloissa Trump, Britanniassa irtiotto EU:hun, Turkki, pakolaisvirrat, lähi-itä. Obama aloitti sodan joka nosti aseteollisuuden kursseja 5 kertaiseksi, mutta syntyi valtavia humanitäärisiä ongelmia. Siinä sitten toteaa että Gaddafin teloittaminen olikin virhe.

Trollit kiusaavat kokoomusta, jonka kannatus on vajonnut kolmanneksi. Oi Putin, pelasta kokoomus uhkaamalla heitä. Ovat niin jännää väkeä että koko Venäjä seuraa kokoomusnuoria ja Puheenvuoro palstaa.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Ai niin, ne ovatkin Viron masinoimat trollit, jotka muokkaavat suomalaisille kielteistä kuvaa Venäjästä. On nämä Kremlin agitattorit välillä tosi hauskoja! :D

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Putinin armeija lähestyy Ukrainaa, kertoo saksalainen Bild-lehti. Tässä alkaa moni kansalainen jo huolestua.

http://www.bild.de/politik/ausland/ukraine-konflik...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ei hätää niin kauan kuin lännen reaktio on olla huolestunut. Homma jatkuu... Niin epäilisin.

Nato voisi aloittaa sodan Krimillä. Eihän se ollut vaikeaa Venäjälle Syyriassa, niin mikä estää? Ennakkotapaus.

Jukka Mäkinen

"Euroopan unionin tiukkaa yhtenäistä linjaa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä."

Juu, ja rauhaa ja yltäkylläisyyttä koko maailmaan.

Niin kauan kuin Ranskan ja Saksan edut käyvät yhteen, niin jotain tällaista voisi kuvitella. Merkityksettömät pikkumaat, joiden edustajille alentuvasti nyökkäillään, joutuvat vain sietämään ja kärsimään jos yhteinen politiikka on niitten omien etujen vastaista.

Mutta heti, kun Saksan ja Ranskan edut menevät ristiin, niin yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka menee tuulen mukana. Britit tiesivät sen ja päättivät etteivät siihen suohon uppoa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Eikös eräs kokoomusnuori ollut jo menossa Venäjälle kertomaan puolueen terveiset?

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Vaikea sanoa mitä kokoomusnuorten kannattaisi tehdä: jatkaako nykyistä oikean laidan linjaa vaiko yrittää kosiskella äänestäjiä ylipäätään yleisnuorista. Kannattaisi laskelmoida tarkkaan, miten profiloituu, nuorilla kun ei mene kovin hyvin. Toisaalta he eivät ole poliittisesti kovinkaan aktiivisia ja jonkinlainen tunneside kansalliseen kokoomukseen voisi syntyä muilla keinoin, en nyt vain keksi miten. Ehkä se olisi jotain jugend-yritystoimintakurssitusta peruskoulussa.

"On pöyristyttävää, että Suomessakin jopa hallituspuolueiden sisältä on kuultu pakotepolitiikan löysentämistä vaativia äänenpainoja."

Tuo ei ole ihmeemmin pöyristyttävää, Suomessa on keskusteltu aina. YYA -aikaan keskusteltiin, kuinka paljon pitää pyllistää. Myös EU:hun liittymisestä keskusteltiin ainakin jonkin verran. Todellisen keskustelun taito on vain unohtumassa sitä mukaa kuin lehdistön värisuora on muuttunut virallisesti väriä tunnustamattomaksi.

Pakotepolitiikan löysentämisen vaatiminen ei suinkaan ole pöyristyttävää, vaikka siitä joku voi pöyristyäkin. Silloin vain on kyseessä joku, joka on todella helposti pöyristyvä...

Jukka Laine

Kokoomus pysäytti talouskriisin velkaelvyttämällä Suomen terveeksi ja nyt tarvitsemme kokoomusta pysäyttämään trollit ja Putinin. Pietarin olemassaolo uhkaa edelleen Suomea ja Kannaksen linnoitukset ovat rapistuneet pahoin.

Petri Hämäläinen

Tsekatkaa wikipediasta "varainsiirtovero" ja kysykää itseltänne kuka jakaa disinformaatiota ja missä

Siis täysin edesvastuutonta että wikipedia valjastetaan poliittisten tarkoitusperiin. Siis wiki-freaking-pedia. Shameless!!

Ennen kuin varainsiirtoveroa lähdetään poistamaan, pistetään tuutti täyteen sontaa siitä.

Onneksi saman hakusanan ulkomaankieliset sivut tarjoavat objektiivista ja analyyttista tietoa.

Toimituksen poiminnat