Daniel Sazonov

Modernia Sammon ryöstöä todistamassa

Kimmo Kiljusen(sd.) johdolla laadittu kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi luovutettiin eduskunnan puhemiehelle tänään torstaina. Aloite on herättänyt etukäteen runsaasti huomiota sen vuoksi, että Eläketurvakeskuksen ja monien muiden asiantuntijatahojen mukaan se käytännössä romuttaisi nykyisen eläkejärjestelmän.

Olin luovutuksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa kuuntelemassa, millaisia perusteita aloitteen laatijoilla asialleen oli. Ikäväkseni huomasin, että paikalla oli lisäkseni vain muutama nuori, vaikka aloite tulisi toteutuessaan koskemaan kipeiten nimenomaan meitä nuoria. Koomista oli toki myös se, että ”lehdistötilaisuuteen” ei ilmeisesti ollut kutsuttu lehdistöä. Se kun olisi ikävillä kriittisillä kysymyksillä voinut vähentää aloitteen jättäjien glooriaa.

Tunnelma paikan päällä oli varsin intensiivinen, eikä Kiljusen ja kumppaneiden esitelmästä puuttunut vauhtia. Faktojen venyttäminen on kuulunut tähän aloitteeseen alusta asti, mutta yleisötilaisuudessa Senioriliikkeen johtohahmot pääsivät toden teolla vauhtiin. Samaan aikaan, kun Kiljunen julisti, että kaikki perustuu Eläketurvakeskuksen lukuihin, olivat aloitteen laatijat rukanneet käyttämäänsä odotettujen tuottojen lukua ylöspäin. Sillä saatiin näppärästi valemiljardeja kilisemään kirstuun.

Eipä puuttunut tilaisuudesta ajan hengen mukaisesti kunnon trumpismiakaan. Yleisössä istuneille kansanedustajille julistettiin, että Eläketurvakeskuksen laskelmiin ei ole syytä luottaa, vaan luvut kannattaa etsiä muualta. Yleisestikin pitkän aikavälin ennusteisiin nojaaminen on kuulema huuhaata, kun ”eihän tulevaisuutta voi kukaan ennustaa”. Foliohatut vain puuttuivat, kun Kiljunen julisti aloitteen todellisen esteen olevan finanssikapitalistien ja suurpääoman salaliitto. Senioriliikkeen Heikki Ranki oli jopa valmistellut kalvon, johon oli listattu eri eläkeyhtiöiden ja viranomaistahojen hallitusten jäsenet. Osa nimistä oli korostettu eri väreillä luomaan mielikuvaa salaliittomaisista vaikuttajakerhoista.

Retorisesti Kimmo Kiljunen on kieltämättä taitava. Useaan otteeseen hän painotti, että se, mitä hän sanoo, on faktaa. Ja monessa kohdin olikin. Ongelma vain on se, että faktat oli valikoitu tarkoituksella jättäen toiset pois. Kuvaavaa on, että tilaisuuden lopuksi Eläketurvakeskuksen edustaja nousi pystyyn ja totesi, että heidän tilastojaan on käytetty aloitteen markkinoinnissa valikoivasti. Erilaiset ennusteet ja laskentamallit kyllä kelpaavat, kunnes ne alkavat osoittaa aloitteen kestämättömyyttä.

Kiertelevän vastauksen sai suora kysymyksenikin siitä, että pitävätkö aloitteen laatijat oikeudenmukaisena sitä, että nykyeläkeläiset ovat maksaneet 10-15 prosenttiyksikköä pienempiä eläkemaksuja, mutta saavat huomattavasti suurempia eläkkeitä kuin nykynuoret. Kunkin sukupolven on kuulema hoidettava omat asiansa kuntoon. Sellaista sukupolvipolvipolitiikkaa ja oikeudenmukaisuutta Kiljunen meille tarjoaa.

84 000 allekirjoittajan turvin aloite on joka tapauksessa jätetty eduskunnan käsiteltäväksi. Se pitää eläkekeskustelun yllä lähikuukausina. Harras toiveeni on, etteivät puolueet lähde Kiljusen kelkkaan, vaikka eläkeläisäänestäjien paine tulee kasvamaan suureksi. Samalla ei tule kuitenkaan kuvitella nykytilan olevan ideaali. Tarvitaan uusia tapoja vahvistaa eläkejärjestelmän kestävyyttä, keventää nykynuorten raskasta maksutaakkaa ja edistää työllisyyttä. Tähän Kokoomusnuoret on vastannut omalla esityksellään, jossa vaaditaan eläkkeiden jäädyttämistä viideksi vuodeksi, eläkeindeksin heikentämistä ja nuoten maksutaakan keventämistä.

Tarkemmin esittämämme vaihtoehtoinen eläkeuudistus löytyy täältä:
http://www.kokoomusnuoret.fi/kannanotot/2016/12/kokoomusnuoret-taitettu-...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sekä Kiljuselle , että muille demareille ei ole esteenä sukupolvien välinen moraali tai vastuu, vaan kaikki minulle heti ajattalu -ja tietysti muiden rahoilla.

Kiljusen päätelmän mukaan ainahan sitä voi eläkemaksuja korottaa ( veroja ) ja vastata maksuista vaikkapa velkarahoin tarkastelematta sen paremmin lähivuosikymmenten tai edes vuosien tarpeita.

Kiljunen on näitä vasemmiston popularisteja- kaikki minulle heti ja nyt, vaikka ei ole kohdaltaan korttejaan juurikaan pistänyt likoon tai kyseenalaisiksi. Suuret ikäluokat eivät ole juuri nimeksikään rahastoineet omia eläkkeitään, eivätkä piitanneet edellisistä, mutta ovat nyt kuitenkin ahnaasti vaatiamssa lisää, vaikka maassa on n. 600 miljardin eläkevastuuvelka ilman maksajaa nykyiselle 180 miljardin sijoitetuille pääomille, valtion ja kuntien rahastoinneista ja vastuista puhumattakkan.

Kummallisia ovat nuo demarit, raha kasvaa puussa ja puun alla. Temppuja ja höpötystä riittää ilman muutosta , vaikka velkavuori kasvaa ja talous ei.

Maan suurimpien työllistäjien -valtion ja kuntien eläkkeiden maksajista alettiin huolestua vasta runsas parikymmentä vuotta takaperin vastuiden noustua pilviin ja maksajien ollen pelkästään yritysten vastuilla. Nämä julkisen sektorin eläkevastuuvelat odottavat jumiutuneessa ja laahaavassa taloudessa ilman kasvua edelleen maksajaansa n. 400 miljardiin euron verran, jonka summan maksajista ei ole nyt vielä tietoakaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Erilaiset ennusteet ja laskentamallit kyllä kelpaavat, kunnes ne alkavat osoittaa aloitteen kestämättömyyttä."
---
Suuremmassa mittakaavassa, tämä on kuin EU-tiedotuksen perusmalli. Sen pitäisi olla varsin tuttua Kokoomukselle esim. Kataisen ajoilta.
Toisaalta, pienituloinen eläkeläinen on kävelevä todistaja, joka viis veisaa tilastoista. Hän pohtii oman, palkansaajien ja muiden euromaiden kansalaisten ostovoiman suhteellista kehittymistä 2000-luvulla.

Hän opiskeli suurperheiden aikana,
jolloin ei saanut opintorahaa ja asumistukea, jolloin oppi- ja korkeakouluissa oli lukukausimaksut, jolloin kirjat piti ostaa 11-vuotiaasta lähtien itse ja koulu- ja työviikko olivat 6-päiväisiä, joilloin aloitettiin kesätöiden tekeminen 14/15-vuotiaana, eikä niistä alkanut kertyä eläkettä, ennen kuin vasta 23-vuotiaana jne.
Kannattaako sellaisille vanhuksille kovin paljon marista tai syyttää heitä peräti Sammon ryöstöstä yms.?
Nuo kannattaisi heti kärkeen huomioda ennen "Sammon ryöstö"-retoriikkaa.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

En itsekään kannata Kiljusen aloitetta sen puutteiden vuoksi. Ongelmanahan on pienien eläkkeiden pienuus, ei suurten eläkkeiden pienuus. Kuitenkin Eläketurvakeskuksen viestintä on älyllisesti epärehellistä ja kenties esimerkki siitä, miten luvut ovat sitä miltä näyttää.

Julkisuudessa esillä olleissa Eläketurvakeskuksen esityksistä puuttuu arvio eläkkeiden verotuotoista, eläkkeiden vaikutuksesta kotimaiseen kulutukseen, arvio perintöveron kasvamisesta sekä perintöjen aikanaan tulevasta vaikutuksesta kotimaiseen kulutukseen. ETK:n malleissa eläkejärjestelmä toimii eräänlaisessa tyhjiössä; eläkerahastot täyttyvät eläkemaksuista ja rahastojen tuotoista ja tyhjenevät maksettavien eläkkeiden kautta.

Lähivuosikymmeninä kaikilla näillä tulee olemaan merkittävä rooli, varsinkin kun eläketulon suuruus kasvaa, perittävät omaisuusmassat suurentuvat ja nuorempien ikäluokkien (eli tavalla tai toisella perinnöstä hyötyvien) lukumäärä on pienempi kuin aiemmin. Omaisuusmassoja siirtyy sukupolvelta toiselle muutenkin kuin eläkkeiden kautta. Repostelu sukupolvien sodalla on yksiselitteisesti typerää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On suorastaan kummallista, että taloudeltaan Suomen kaltaisessa maassa ei ole edes eläkemaksukattoa. Johtuiskohan tämä siitä, että parlamentarismin ja demokratian sijaan eläkkeistä päättäminen on jätetty supertuloisten ay-pomojen päätettäviksi ek-pomojen ohella ?

Mätäpaise tämä aataminaikainen korporaatioiden helmi nyt on, jollaista ei löydy enää mistään muualta maailmasta yleissitovuuksineen, tupoineen, keskitettyine palkkaratkaisuineen sun muineen päättäjien ylivertaisine etuineen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Apollo tarjosi minulle aikoinaan ns. maksat niin tienaat eläkettä, BenZ oli Apollon hallintoneuvostossa ja sai tai menetti ministerinpaikkansa, kun konkkapesää alettiin syynäämaan.

No ei se mitään, nyt olen varhaiseläkkeellä ja syystä. Silti harmittaa kun olen maksanut eläkettä työpanoksestani ollessani 17v ja elättänyt itse itseni. No laivastoaika lukuunottamatta. Silti elääkkeeni alkoi kertymään vasta jotain 22v vaikka tienasin älyhyvin jo ennen sitä, eläkerahostoille.

Miten ihmeessä tuleva sukupolvi pitää menneitten sukupolvien eläkesäästöjä niin kuin ne olisivat heidän tienaamisiaan.

Ihan totta Daniel mitä Sinä haluat? Minun rahani ja lastesi rahat. Ei ole tolkkua tässä blogissa. Itsekeskeisyyttä lähinnä......

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On äärimmäisen tökeröä ja asiantuntematonta nimittää taitetun indeksin oikeudenmukaistamista "Sammon ryöstöksi". Eläkeläiset ovat ainoa väestöryhmä, jonka elintasoa on johdonmukaisesti alennettu v:sta 1996, jolloin taitettu indeksi otettiin käyttöön.

Eläke on myöntämishetkellä suunnilleen puolet palkasta. Ja tämä prosenttiosuus on alentunut vuosi vuodelta. Pitempään eläkkeellä olleet vähätuloiset ovat pudonneet lattian läpi maitokaupoista leipäjonoihin. Keskituloiset eläkeläiset ovat vajonneet kurjalistoksi. Kaiken lisäksi eläkkeitä on verotettu ankarammin kuin palkansaajia.

Taas kerran keskiluokka, tässä tapauksessa erityisesti eläkeläisten keskiluokka, on kärsinyt. Heidän veroprosenttinsa on usein yhtä korkea kuin ökyeläkeläisillä. Siispä kannatan eläkekattoa.

Tästä ei ole syytä tehdä nuorten ja vanhojen vastakkainasettelua. Tässä on kyse reiluudesta ja oikeudenmukaisuudesta, joka ei katso ikää.

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223079...
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217873...
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214682...
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212272...
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212075...

Käyttäjän TobiasHalfar kuva
Tobias Halfar

Minusta tämän yli kymmenen vuotta vanhan artikkelin visio on valitettavasti toteutumassa.
http://www.tieteessatapahtuu.fi/0105/vartia.pdf

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Sopii uskoa, ettei tästä kurimuksesta päästä, kuin siirtämällä kaikki lakisääteiset eläkkeet ja sosiaalituet vakuutusmuotoiseen järjestelmään. Unohdetaan kansalaistulo tyystin ja koplataan se em. vakuutustoimeen.
Sotekin voisi onnistua em. järjestelmän myötä,

Toimituksen poiminnat