Daniel Sazonov

Kimmo Tiilikainen Ruokolahdelta Helsinkiä pelastamaan

Keskusta aloitti kuntavaalien kärkinimipyörityksen asettamalla maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen ehdolle Helsinkiin.

Sinänsä Keskustan strategia on melko perinteinen. Joku valtakunnallinen kärkinimi asetetaan Helsingissä ehdolle, jotta hän vahvalla tunnettuudellaan kerää keskustalle turvallisen peruspotin.  Se, miten hyvin ehdokas tuntee Helsinkiä, miten vahvasti hän on sitoutunut Helsingin kehittämiseen tai minkälaisia hänen puheensa Helsingistä ja Helsingille tärkeistä teemoista ovat olleet aikaisemmin, on toissijaista.

Kaupunkipoliittisesti merkittävin linjaus ministeri Tiilikaiselta kuultiin viime vuoden syyskuussa Helsingin Sanomien jutussa, jonka otsikko kuului: Asuntopolitiikasta vastaava ministeri Tiilikainen: ”En halua olla vauhdittamassa kaupungistumista”.  Meillä on siis asuntoministeri – ja pian myös helsinkiläinen kaupunkipoliitikko – joka ei halua vauhdittaa Helsingin ja koko maan kannalta edullista kaupungistumiskehitystä.

Omilla verkkosivuillaan Tiilikainen esittelee itsensä ruokolahtelaiseksi luomuyrittäjäksi, joka eduskuntatyön ja valtioneuvostotehtävien ohella huolehtii 5 300 asukkaan Ruokolahden (kunta Etelä-Karjalassa, joka vastaa asukasmäärältään 60% lapsuudenkotikaupunginosani Malminkartanon väkimäärästä) itsenäisyydestä. 

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä kansanedustajaksi valittu Tiilikainen on listannut omille verkkosivuille tavoitteitaan vuosille 2015-2019. Sanaa kaupunki tavoitteissa ei mainita kertaakaan. Sen sijaan metsälle, maataloudelle ja maaseudulle on omistettu kokonaiset kappaleet – ja Etelä-Karjalan maakunta-agendalle toinen mokoma. Tarkemmin tavoitteisiin voi tutustua täällä: http://tiilikainen.org/site/tavoitteet/

Ehdolle asettumista käsittelevässä tiedotteessaan Tiilikainen piikittelee Kokoomusta, Vihreitä ja Demareita ja kertoo tarjoavansa vaihtoehdon Helsinkiläiselle valtakartellille. Syytä olisi kertoa, että sama vaihtoehto sisältää Kaakkois-Suomen vaalipiiriä edustavan ehdan siltarumpukepulaisen, joka vastustaa esimerkiksi Helsingille tärkeää Pisara-rataa, mutta pitää kärkitavoitteinaan vaalikaudelle 2015-2019 toista raidetta välille Imatra-Luumäki ja maaseudun ruohonjuuritason kehittämistyön turvaamista Leader-rahoituksella.

Että sellaista keskustalaista kaupunkipolitiikkaa - ja sellaisia keskustalaisia kaupunkipolitiikan tekijöitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minun mielestä ministerien ei pitäisi lähteä ollenkaan kuntapolitiikkaan eikä myöskään Eu meppien.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Pisara-rata on kyllä helsinkiläisen siltarumpupolitiikan ehta ilmentymä ja kertoo toki myös maan tavasta.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Raide-Jokeri on nähtävästi saanut budjettirahaa Tiilikaisen suosiollisella myötävaikutuksella, että sellaista kilpailevan ehdokkaan panettelua.
http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002882422.html

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kimmo Tiilikainen on fiksu mies. Tunnen pitkältä ajalta ja onnittelen näin hesalaisia. Hyvä, että saatte sinne myös maalaisjärkeä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siitä huolimatta olen sitä mieltä, että ministerien (eikä kansanedustajienkaan) ei pitäisi olla kunnallispolitiikassa. Tarvittavan tietojenvaihdon pitäisi kyllä onnistua muitakin reittejä.

Katselin tuossa joku päivä YLEn hallintoneuvoston osallistumislistoja. Osallistumisprosentti kaikilla oli niin hyvä, että joku voisi epäillä, että kokouspalkkio on riittävän korkea. Kansanedustajan tehtävä eri siihen liittyvine jäsenyyksineen on minusta sen verran vaativa, että kunnallispolitiikka ei siihen oikein enää sovi. Paitsi jos tarkoitus on vain äänien kerääminen ja itse tehtävän hoitaminen vähän kuin vasemmalla kädellä (anteeksi, vasenkätiset).

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #9

Minusta jokaisen poliitikon tulee itse päättää, voivatko toimia yhtä aikaa kansanedustajina ja kuntapolitiikassa. Siihen liittyy niin luottamustehtävien määrä, asema puolueorganisaatiossa ja eduskuntaryhmässä, valtioneuvostojäsenyys sekä poliitikon perhetilanne.

Olen toki samaa mieltä siitä, ettei tehtävään pidä pyrkiä vain tunnetun ehdokkaan tuomien lisäpaikkojen toivossa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #10

En ajattele asiaa mustavalkoisesti vaan pidän tuota lähinnä pääsääntönä. Tiilikaista vastaava tilanne on oikeastaan myös Vapaavuorella, vaikka eri syystä. Onko Kokoomuksen vaalivoitto ja pormestarius niin arvokas asia, että saadun tehtävän hoidosta luovutaan kesken.

Liian usein tulee sellainen kuva, että voitto on puolueille tärkeämpi asia kuin yhteisten asioiden hoito. Siksi suhtaudun kohtuullisen skeptisesti ajatukseen, että ykkösjoukkue juoksutetaan kaikkeen HOK-Elannon vaaleista lähtien. Milloin sitten uusien tulokkaiden on aika ottaa vastuuta ihan itse?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Tärkeimpiin kunta­vaa­li­tee­moi­hinsa Tiilikainen luettelee myös luomuruuan tuomisen koululaisten lautasille, kivihiilen poltosta luopumisen ja puura­ken­ta­misen lisäämisen."

Nämä tuntuvat ihan kohtuullisen hyviltä teemoilta. Tuntuu oudolta, etteivät Vihreät poliitikot ole vieneet näitä Tiilikaisen aloitteita eteenpäin, vaikka Vihreät ovat olleet vallassa vuosia. Valta näyttää väsyttäneen ideologian:
"Asuminen kallistuu, eriarvoisuus kaupun­gi­no­sien ja niiden koulujen kesken kasvaa, liikenne takkuilee ja saastuttava hiilenpoltto jatkuu. Ihmisten asioiden sijaan valta­puo­lu­eita tuntuu kiinnostavan vain pormestarin palli", Tiilikainen lataa.

Minusta on hyvä, että saamme ripauksen maalaisjärkeä näihin Helsingin kaupungin touhuihin. Tämän hetken päättäjien päät ovat pilvissä kaupunkibulevardeineen ja guggenheimeineen. Valtuusto on etääntynyt kovin kauas meistä kaupunkilaisista.

Lainaukset Suomenmaasta:
http://www.suomenmaa.fi/uutiset/kimmo-tiilikainen-...

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Vihreät on ollut erittäin vahvasti mukana Helsingin hiilen käytön lopettamisen vaiheissa. Tiilikainen tai joku muu yksinkertaisesti valehtelee.

Luomua taas on jatkuvasti nostettu Helsingin päiväkotien ja koulujen ruokamäärissä. Luomu toki itsessään ei ole varsinaisesti mikään itseisarvo. Sen sijaan esimerkiksi kasvisruokapäivät Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa on sellainen asia, jolla on jonkinlaista globaalia arvoakin noin kasvatuksen kannalta.

Muutkin Tiilikaisen lataukset on melko surullista luettavaa kun ottaa huomioon, että ei esimerkiksi asuntorakentamisesta vastaavana ministerinä pysty tekemään asioita Helsingin ja pk-seudun asuntorakentamisen helpottamiseksi, koska "Ei halua tukea kaupungistumista".

Liikenteen takkuaminen on Helsingissä taas ihan suoranainen myytti, toki tämä ei Tiilikaista höpöhöpöväitteidensä kanssa haittaa muutenkaan.

Maalaisjärki tässä tapauksessa tarkoittaa

a) Ei tiedä Helsingistä tai pk-seudusta mitään
b) Ei ole siitä myöskään oikeasti kiinnostunut
c) Osaa lähinnä hyökkiä Vihreitä kohtaan, koska Vihreät ahdistaa kaikkia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Timo Kilpiäinen,
oletko ikinä asunut tai edes käynyt Helsingissä?!

Liikenteen takkuaminen on jokapäiväinen haaste. Itse käyn 10 kilometrin päässä olevalla toimistolla enää kerran-pari kuukaudessa, koska en viitsi istua ruuhkassa jonottamassa liikenteen tökkiessä. Ainoastaan heinäkuussa ja joulunaikaan, ihmisten ollessa lomilla, liikenne kulkee normaalisti. Tiilikainen on Helsingissä viettämiensä vuosien aikana varmaan havainnut liikenneruuhkissa istuessaan kurjan tilanteemme. Jos sinä pidät väitettä höpöhöpönä, se kertoo jotain siitä, mitä omassa kommentissani kerroin: Vihreät valtuutettumme ovat loitonneet kovin kauas meistä kaupungin asukkaista.

Kivihiilen polttamista ei Helsingissä ole lopetettu. Väitteesi on kovin yksinkertaistava. Kivihiilen polttamisen lopettamiselle on suunnitelma. Suomen hallitus edellyttää, että kivihiilestä luovutaan kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Suomen hallituksen suunnitelmat pakottavat siis Helsingin luopumaan myös Salmisaaren voimalan osalta. Hallituksessa ei ole Vihreitä mukana.
http://hiilivapaahelsinki.fi/usein-kysyttya/

Syytät Tiilikaista asuntorakentamisen vaikeuttamisesta poliitisen ideologian vuoksi, Vihreille poliittinen ideologia johtaa puolestaan tietoiseen liikenteen vaikeuttamiseen. Tämän todistamiseen riittänee yksi sana: katubulevardi.

Asuntotuotanto tulee Vihreän politiikan mukaan tehdä Keskuspuistoon. Tiilikainen pyrkii lisäämään puurakentamista ja otti kantaa nimenomaan Keskuspuistoon rakentamista vastaan.

Luomuruuan lisääminen on luomuviljelijä Tiilikaiselle varmasti tärkeää myös henkilökohtaisella tasolla. Omakohtaisesti voin kertoa, etteivät tuo väittämäsi luomuruuan lisääminen kouluissa ole näkynyt koululaisten lautasilla. Koin ikäväksi sinulta, Vihreältä poliitikon alulta, lauseesi, ettei luomuruoka olisi itseisarvo. Erityisesti lihantuotannossa luomutuotannolla on suuri merkitys niin eläinten hyvinvoinnin kuin lopputuotteenkin kannalta. Luomutuotannon suosiminen myös kasvistuotannossa lisäisi kokonaishyvinvointiamme, vesistön ravinnekuormitukseen tehomaataloustuotannolla on merkittäviä vaikutuksia. No, se ei tietenkään espoolaista cityvihreää kiinnosta, vesistöt kun ovat Espoosta katsoen niin kaukana, kaupungin ulkopuolella.

Ja kenties on niin, että Vihreä egoismi pyrkii pakottamaan kuntalaiset vegaaneiksi. Nostit nuo kasvisruokapäivät luomun edelle. Koetteko lihan itsessään epäeettiseksi raaka-aineeksi kouluruokailussa?

Pidän äärettömän hyvänä, että meillä on ympäristö- ja maa- ja metsätalousministerinä henkilö, jolla on maanviljelijä-, ja nimenomaan luomuviljelijätausta. Pidän sitä myös hyvänä, että hän edistää luonto- ja ympäristöarvoja politiikassa. Vihreät ovat oman etsikkoaikansa ympäristöpuolueena näköjään hukanneet täysin.

Lähikoulujen lakkauttamiset saivat itseni etsimään vaihtoehtoa Vihreälle jyrälle. Yhdessä Kokoomuksen kanssa Vihreät lakkauttivat edellisellä vaalikaudella monta lähikoulua. Käpylän alueella, Vihreiden vankimmalla kannatusalueella siis, koulun lakkauttaminen lopulta torpattiin. Käpylän asukkaiden aktiivisuuden ansiosta myös oman kaupunginosani: Tapanilan koulu lopulta säästyi Kokoomus-Vihreiden säästötalkoilta.

Edellä kuvaamieni teesien johdosta minusta Tiilikainen on nimenomaan hyvä siinä, että hän tuo itselleni tärkeitä vihreitä arvoja helsinkiläiseen kuntapolitiikkaan.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #7

Olen käynyt töissä Helsingissä ja asun viiden kilometrin päässä pääkaupunkimme rajasta. Elämästäni olen käyttänyt noin 28 vuotta pääkaupunkiseudun kupeessa tai sen sisällä.

Kyllä. Olen käynyt Helsingissä.

En ole väittänyt kivihiilen polton loppuneen. Sanoin, että Vihreät on ollut mukana niissä suunnitelmissa, joilla se saadaan loppumaan.

Jos yrität yhtäkkiä kääntää Tiilikaisen asuntorakentamisen vastaiset jutut Vihreiden liikennepolitiikkaan niin siinä tapauksessa et oikeastaan puhu enää siitä alkuperäisestä väitteestä.

Luomuruoka ei ole itseisarvo. Tärkeämpää on ruoan järkevä, tehokas, eettinen, ekologinen ja ympäristöystävällinen tuotanto. Luomu ei automaattisesti ole mitään noista. Luomuruoalla ei ruokita globaalisti tai edes lokaalisti täällä Suomessa.

Liha on epäeettisempää kuin kasvisruoka. Kasvisruoka yleisesti on eettisempää kuin yleisesti vain luomu. Ei tässä ole mitään epäselvyyttä. Luomussa voi olla paljon hyvää, mutta kasvisruoan syönti on parempi vaihtoehto eettisesti kuin luomuliha.

Saat ihan keskenäsi niellä vegaaniväitteesi. Minä en ole edes kasvissyöjä enkä kenellekään ala omia ruokatapojani tuputtamaan. Enkä ole sellaista väittänyt.

Minä pidän myös hyvänä sitä, että maa- ja metsätalousministerinä on henkilö, jolla on alan osaamista. Asuntorakentamisesta vastaavana ministerinä tai ympäristöministerinä taas sitä osaamista ei välttämättä ole.

Lähikoulut on hyviä silloin, jos ne on toimivia ja niissä on hyvä opiskella. Lähikoulukaan ei ole itseisarvo, jos keskitetymmällä kouluverkolla voidaan saada esimerkiksi viihtyvyyttä, turvallisuutta, terveitä koulurakennuksia tai parempia oppimistuloksia. Lähikoulu voi olla myös huono.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #14

Minusta on hyvä, että Vihreät ovat hiilivoima-asiassa hallituspuolueiden kanssa samoilla linjoilla. Konsensusta pitäisi olla enemmänkin: yksikään puolue ei voi yksin saada hyviäkään päätöksiä aikaisiksi.

Tiilikainen on minusta paras ympäristöministerimme kautta aikojen. En osaa yksilöidä, etteikö hän olisi myös rakennusvalvontasektorin toimissaan onnistunut tehtävissään. Sinulla lienee tästä asiasta joitain esimerkkejä?

Lähikouluista: Kokoomus-Vihreät päättivät Helsingissä, että 5 lähikoulua olivat siis "huonoja". Kaupunginosissa näitä lakkauttamisia vastustettiin. Asukkaat eivät ymmärtäneet puolustavansa huonoja kouluja.
Lopulta nämä kaksi puoluetta ajoivat 3 ½ koulun lakkauttamisen läpi. Muut valtuustoryhmät eivät pitäneet näitä kouluja huonoina. Krohn ilakoi kokouksen jälkeen, että lakkautuspäätökset nuijittiin vartissa äänestyksineen.

Koulujen lakkauttamista vastaan lautakunnassa äänestivät Vasemmistoliiton, SDP:n, Keskustan ja Perussuomalaisten lautakuntajäsenet. Lakkauttamisesta päättivät Vihreät ja Kokoomus.

Mistä Kokoomus-Vihreille on annettu se tieto-taito, jolla seuloivat näiden viiden olleen huonoja? Jos Käpylä olisi ollut ensimmäisenä valmistelluista, ei yhtään koulua olisi lakkautettu. Käpylän huonoksi todettu koulu todettiinkin lopulta niin hyväksi, että Krohn antoi lupauksen, ettei koulua enää ajeta lakkautuslistoille uudelleen. Saman lupauksen saimme myös Tapanilan huonoksi kolme kertaa todetulle koululle. Koulun yhden rakennuksen lakkautuspäätös ehdittiin tällä kierroksella saada aikaiseksi.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #15

Siis hallituspuolueet tulivat Vihreiden linjoille, jos ihan tarkkoja ollaan.

Tiilikaisen ympäristöministeriydestä voidaan varmasti olla montaa mieltä monelta eri kantilta. Rakennuskannasta vastaavana ministerinä esimerkiksi seuraavankaltaiset haastikset ei kauheasti vakuuta.
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002922359.html

Minä en sanonut, että ne lähikoulut ovat huonoja. Minä sanoin, että on olemassa myös huonoja lähikouluja ja ettei lähikoulu ole automaattisesti autuaaksi tekevä. Kouluverkon harventamiseen voi olla muitakin syitä kuin hyvä tai huono koulu, esimerkiksi lapsimäärän lisääntyminen tai väheneminen eri alueilla.

Jos yrität olla jotenkin kriittisen asiallinen niin yritä edes silloin keskittää kritiikki oikeisiin asioihin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #16

Tuo tarkkuus ei taida ihan olla oikeassa: Kivihiilestä luopumista ovat kannattaneet kaikki puolueet. Ongelmana on ollut vaihtoehtoenergialähteen löytäminen. Mm. turpeen polttamista on lähinnä vastustanut Vihreät.

En pidä turvetta välttämättä hyvänä vaihtoehtona, mutta ilman korvaavaa energialähdettä, puheet kivihiilen käytön lopettamisesta ovat olleet pelkkää puhetta.

Linkittämässäsi jutussa Tiilikainen sanoo, ettei halua _vauhdittaa_ kaupunkikehitystä. Kaupunkikehitys jatkuu luonnostaan. Ei infran purkamiselle kaupunkien ulkopuolella ole tarvetta. Kehitys tuo ihmisiä kaupunkeihin ja Tiilikainen on myöntänyt pääkaupungin kehittämiseen rahaa. Hän rahoittaa kaupungistumiskehitystä, muttei halua tuota kehitystä laukalle.

Luulisi Vihreiden ymmärtävän, ettei ylitiiviissä kaupunkirakenteessa ole järkeä. Eikä kaikkia suomalaisia tarvitse kaupunkeihin raahata. Elämää on hyvä nähdä kaupunkien ulkopuolellakin.

Lähikouluasia on vain esimerkki. Sitä olen seurannut kovin läheltä yli kymmenen vuoden ajan. Jossain vaiheessa lopetin valehtelemasta itselleni, että Vihreät toimisivat, ainakin kokonaistasolla, hyväkseni.

Kokoomus-Vihreät ovat pääkaupungin vallanpitäjät. Mitään Vihreätä en helsinkiläisessä päätöksenteossa lopulta huomannut. Politiikka on ollut kokoomuslaista: kovaa ja kylmää. Kaupunkilaisten tarpeista eikä viihtyvyydestä ole huolta kannettu.

Kuten mainitsin, ympäristöasiat ovat minulle tärkeitä. Olen iloinen, että ympäristöasioille löytyy kaikupohjaa perinteisistä puolueista. Vihreät ovat luovuttaneet. Nyt kun pyrkimys on profiloitua yleispuolueeksi, ympäristöteemojen esillä pitäminen on tarkoituksellisesti jätetty.

Ohisalon varapj-kampanjassa ei mainittu sanoja "luonto" eikä "ympäristö" kertaakaan. En tiedä, voisiko missään muussa puolueessa nousta puheenjohtajistoon ottamatta kantaa ympäristökysymyksiin. Ehkä Perussuomalaisissa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Toki pitää muistaa että Kimmo on sydämeltään vihreä. Monen kepulaisen mielestä liiankin vihreä. Siirtyi aikanaan keskustaan vihreistä koska näki urakehityksensä siinä paremmaksi.

Toki vihreissäkin on eroa. Joku helsinkiläinen vihreä on ihan eri ihmisrotu kuin maaseudun vihreä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tuo Tiilikaisen ympäristövihreys taitaakin näitä cityvihreitä korventaakin. Täällä helsingissä vihreys merkitsee lähinnä tasa-arvokeskustelua. Ympäristöteemat kiinnosta ketään.

Tämä keskustelu on näyttää juuri sellaiselta, kuin Kokoomus-Vihreä -politikointi täällä Helsingissä yleisestikin: ympäristöarvoja keskusteluun tuova henkilö pyritään latistamaan Kokoomuksen ja Vihreän yhteisvoimin.

Käyttäjän MarkkuNyknen kuva
Markku Nykänen

Ymmärrän Danielin kiihtymyksen perimmäisen ja historiallisen syyn - näistä ruokolahtelaisista kun puhutaan. Äkkiä ovat Helsingin pormestareita. https://fi.wikipedia.org/wiki/Raimo_Ilaskivi

Toimituksen poiminnat