Daniel Sazonov

Oletko nyt aivan tosissasi, kansanedustaja Kärnä?

Kokoomusnuoret julkaisi viikonloppuna kuntavaalipamfletin, jossa esitämme 15 visiota suomalaisesta kunnasta. Otsikoimme pamfletin “Remontiksi”, koska sellaista suomalaiset kunnat kaipaavat.

Maanantai-iltana Iltalehti repi yhdestä pamfletin tekstistä otsikon: Kokoomusnuorten kuntavaalipamfletti: Maakuntien kehitysapu lakkautettava

Iltalehden uutisessa ei sinänsä ole mitään erityistä: se on räväkkä uutisnosto pamfletista, joka on tarkoitettu luettavaksi kokonaisuutena. Otsikointi viritettiin vetämään sivustolle kivasti klikkejä. Kokoomusnuoria koskevilla otsikoilla on niitä tapana kerätä.

Poliittisten nuorisojärjestöjen tehtävänä on herättää ajoittain räväkkääkin keskustelua ja tehdä avauksia, jotka hieman yksinkertaistavat ja vetävät mutkia suoriksi. Ilman sitä poliittinen keskustelu härmistyy mutinaksi marginaaleista. Iltalehden uutinen ei meitä haitannut - päinvastoin.

Julkaisemamme pamfletti on hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus. Siinä käsitellään kattavasti muun muassa varhaiskasvatusta, liikuntaa, vapaakuntamallia, julkisten rakennushankkeiden tulosvastuuta ja kyllä, myös valtionapujärjestelmää.

KESTÄMME KOVAAKIN PALAUTETTA. Mutta kun toimijoitamme lyödään väärin perustein, se on kohtuutonta. Varsinkin, kun asialla on kansanedustaja.

Pari tuntia Iltalehden uutisen jälkeen tuuppasi eduskunnan virallinen tiedotekuningas, lähes asiasta kuin asiasta otsikoihin yrittävä Mikko Kärnä (kesk) nimittäin ulos lehdistötiedotteen, jossa hän haukkuu Kokoomusnuoret henkilöönmenevään tyyliin:

Niiden (valtionosuuksien) avulla varmistetaan, että tietyt peruspalvelut voidaan taata kaikille kansalaisille heidän asuinpaikastaan riippumatta. Kyse on siis lasten, sairaiden ja vanhusten palveluista, jotka kokoomusnuoret haluavat nyt lakkauttaa. Onko heillä jotain näitä väestöryhmiä vastaan?

Oletko nyt aivan tosissasi, kansanedustaja Kärnä?

Pamfletissa nostamme esiin, että vuonna 2017 pieni osa suomalaisista kunnista maksaa yhteensä noin 600 miljoonaa euroa valtionosuuksien tasauksia. Nämä ovat suora tulonsiirto kaupunkiseuduilta haja-asutusalueille aikana, jolloin kaupungeissa kaavoitus kangistelee, koulut ovat homeessa ja esimerkiksi lasten ja nuorten harrastuskustannukset nousevat pilviin. Maksajien ja saajien suhde on oikeasti järkyttävä - 33 kuntaa maksaa yli puoli miljardia euroa 268 kunnalle. Tästä summasta noin neljä viidesosaa maksavat pääkaupunkiseudun kunnat.

Tämän kääntäminen vanhusten, lasten ja sairaiden vastustamiseksi on täysin älytöntä. Erityisesti, jos vaivautuu lukemaan pamfletin kokonaan. Siinä nimittäin vaaditaan kuntien tehtävien voimakasta keventämistä ja liiikkumavaran kasvattamista. Nämä ovat samoja tavoitteita, joita edustaja Kärnäkin on ainakin aiemmin vaatinut. Kysymys on isosta kuvasta: vahva itsehallinto ja vapaus tuo myös vastuun omasta kantokyvystä.

Miten he uskovat hyvinvoinnin lisääntyvän, mikäli peruspalvelut yksinkertaisesti lopetetaan maakunnista ja koko Suomen väestö pakkosiirretään kaupunkeihin?

Jälleen kerran, ihanko olet tosissasi, Mikko?

Puheet valtionosuusjärjestelmän kohtuullistamisesta eivät ole vaatimuksia “pakkosiirroista”, vaan perusteltu keskustelunavaus siitä, pitäisikö hyvinvointia ja talouskasvua luoviin kaupunkiseutuihin satsata nykyistä enemmän. Tai edes hieman suurempi osa siitä tulosta, joka kaupungeissa syntyy, ja joka nyt valtionosuuksina haja-asutusalueille siirretään.

Kokonaan oma keskustelunsa on se, minkälaista poliittista keskustelukulttuuria kansanedustaja Kärnä on lyhyellä kansanedustajaurallaan viljellyt. Kärnä on toistuvasti hyökännyt puutteellisin tiedoin, vääristelemällä lausuntoja ja ad hominem -tyylisellä argumentaatiolla lähes jokaisen poliittisen ryhmän kimppuun Suomessa. Aitoja omia avauksia häneltä ei juuri nähdä.

Kärnä tarjoutuu tiedotteessaan “avoimeen keskusteluun oikaistakseen Kokoomusnuorten väitteitä”. Sehän sopii, Kärnä! Milloin pistetään keskustelu pystyyn?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Zyzzen-tallin kasvatteja? Vai T.Tujusen :Aina MINÄ,Minä,minä.Ei koskaan Me.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Pamflettiin ei näyttänyt olevan linkkiä, joten tässä:

http://www.kokoomusnuoret.fi/wp-content/uploads/20...

Siinä sanotaan näin:

"ON AIKA luopua ajatuksesta, että koko Suomi pidettäisiin
asutettuna yhteisillä verovaroilla. Jokainen
saa asua siellä, missä haluaa, kunhan tekee sen omalla
rahallansa. Jos on valinnut asuinpaikakseen syrjä-
kylän satojen kilometrien päässä palveluista, ei voi
olettaa samanlaista palvelutasoa kuin kaupungissa."

Tuossahan on lähinnä kysymys siitä, onko halvempaa perustaa palveluja tarvitseville tai niitä vaativille häkkikanala Helsinkiin, vai antaa ihmisten asua kotonaan missä haluavat. Pitäisi siis avata molempien vaihtoehtojen kustannuksia, jotta totuus selviäisi. Pelkän yleisen hintatason perusteella väittäisin, että kaupunkiasuminen maksaisi huomattavasti enemmän.

Mitä taas noihin "samantasoisiin" palveluihin tulee, niin en ole koskaan kuullut varsinkaan maaseudun vanhemman väestön vaativan yhtään mitään. Korkeintaan sen, että lääkärin vastaanotolle pääsee järkevässä ajassa jos on todellinen tarve. Se taas ei yleensä ole kiinni matka-ajasta, vaan ajanvarauksen ruuhkatilanteesta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Samaa mieltä.Kepulandian 204 kuntaa ,osa hyvinkin velkaisia.Osa taas lapsia,vanhuksia 75% kunnassa ei etelän tarvitse elättää.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Miksi rajoittaa tätä ajattelua Helsinki-maaseutu tasolle? Aivan varmasti Helsingistä löytyy kaupunginosia, jotka kuluttavat yhteisiä verotuloja enemmän kuin tuottavat! Eikö verotulojen tasausongelma pitäisi ulottaa myös sinne?!?

Ei myöskään ole kysymys siitä, että maakuntien palvelut maksaisivat enemmän kuin kaupungissa. Itse asiassa, ne tehdään monesti halvemmalla. Pulmana on vain se, että maksajat ovat köyhempiä eli tienaavat vähemmän = verotuloja vähemmän. Näitä eroja valtio sitten tasaa, mutta jostain syystä se ei näytä kokoomusnuorille käyvän.

Käyttäjän SeppoVehvilinen kuva
Seppo Vehviläinen

Ei taida ihan jokainen pk-seudun euro tulla suoraan tuottavasta työstä vaan joukossa on myös suuri joukko julkisen sektorin työpaikkoja joiden palkat maksavat veronmaksajat ympäri Suomea.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Maatalous BKT/2,7% alijäämä n.3 mrd.
Mikä on edm.veronmaksuhalukkuus ja miten niitä suosii veroratkaisut mitä on tehty?

E.Aho/I.Viinanen laki-91
Pääomatuloista ei makseta kunnallisveroa.

Kunnat menettää n.2mrd-3 mrd vuodessa verotuloja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Metsäverouudistus oli valtava tulonmenetys kunnille, jota ei voi korjata eikä haluta korvata mitenkään.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

En ole pamflettia lukenut, mutta Sazonovin oma agenda kyllä selviää tästä blogista: Pisara-radan kaltaisia turhakkeita pääkaupunkiseudulle niin valtiollisten kuin kunnallisten veronmaksajien rahoilla. Ei tunnu esimerkiksi Länsimetron opit painavan missään, kun saa mällätä.
http://danielsazonov.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2300...
http://yle.fi/uutiset/3-8955500

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Paikallisjunia käyttäville Pisararata olisi valtava helpotus.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ja valtavan kallis sellainen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän MikkoHeikkinen kuva
Mikko Heikkinen

Kokoomus, loputkin pois muilta, koska vain Me ja Meille merkitsee. Sekoomuksessa tätä ajattelua on ollut aina, nyt se vain verhotaan kokoomusnuorten sanomana. Kateus se ajaa kokoomuslaisetkin koloistaan.

Käyttäjän mikkotrasanen kuva
Mikko Räsänen

Maailma näyttää erilaiselta Utsjoelta tai Helsingistä katsottuna. Yhteistä on kuitenkin se, että aina sieltä toisesta päästä löytyy se paha siivettäjä. Eikö olekin mielenkiintoista? Ennenvanhaan tuota sanottiin kateudeksi. Muuttaminen paikkakunnalta toiselle on vapaaehtoista ja asuinpaikkansa saa itsekukin valita vapaasti. Luin jostain hyvän ehdotuksen tämän maakuntakateuden korjaamiseksi. Sen mukaan Helsinki ympäristöineen voitaisiin hyvin erottaa muusta Suomesta omaksi valtiokseen. Saisivat helsinkiläiset ihan itse käyttää verovaransa. Meillä täällä muualla taas olis vapaus elää oman tahtomme mukaan. Ei olisi tarve odotella määräyksiä ja nalkutusta kaikkitietäviltä pääkaupungin asukkailta. Uudeksi pääkaupungiksi voisimme valita esimerkiksi Oulun. Dynaaminen paikka, jossa syntyy aina jotain uutta.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Kansakoulussa 60-luvulla luettiin. Minä, sinä, hän, tuo, me, he!
Nykyään näkyään Helsigin seudulla opetetaan toisin. On minä ja sinä, hän.
Tuo ja he unohdetaan. Varsikin Me; muu 100 vuotias itsenäinen Suomi!

Toimituksen poiminnat