Daniel Sazonov

Hesari ja ymmärtämättömyys yksityisestä palveluntuotannosta

Helsingin Sanomat avasi tänään pormestarikoneensa. Kone on esimakua myöhemmin avattavasta vaalikoneesta, johon kaikki me ehdokkaat olemme päässeet vastaamaan. Vaalikoneet ovat vahva vallankäytön väline, kun yhä useampi kaupunkilainen vähintäänkin hakee tukea ehdokasvalinnalle vaalikoneen kautta. Monet myös luottavat sen tuloksiin sokeasti.

Vaalikoneiden valta syntyy kysymyksenasetteluista ja niiden tulkinnasta. Sanoman vaalikonetta viikonloppuna viimeistellessä erittäin monen kysymyksen kohdalla tulin pohtineeksi, miksi ylipäänsä tällainen kysymys on otettu kuntavaalikoneeseen tai mitäköhän tällä kysymyksenasettelulla haetaan.

Kysymysrepertuaarin erikoisuutta kuntavaalien näkökulmasta pui hyvin videollaan Elisa Gebhard, joka on ehdokaskollega demareista. Kysymysten tulkinnanvaraisuudesta ja jälkitulkintojen erikoisuudesta antoi esimerkin tämän päivän Hesari, joka nosti printtilehden palstoille asti neljä pormestariehdokkaita jakavaa kysymystä.

Yksi esiin nostetuista väitteistä oli: ”Julkisia palveluita tulisi ulkoistaa entistä enemmän yksityisten yritysten tuotettavaksi.”. Kysymyksessä kokoomuksen Jan Vapaavuori ja perussuomalaisten Mika Raatikainen olivat samoilla linjoilla kanssani eli vastasivat ”jokseenkin samaa mieltä.” Vaikka kysymyksessä puhuttiin nimenomaan palvelutuotannosta, kirjoitti Hesari jutussaan seuraavaa:

”Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan kivijalasta – yhteisistä varoista kustannetuista palveluista – ei kukaan ehdokkaistamme kokonaan haluaisi näköjään luopua. Oikeistolaiset Jan Vapaavuori (kok) ja Mika Raatikainen (ps) ovat hekin vain ”jokseenkin samaa mieltä” yksityistämisväitteen kanssa.”

Jutussaan Hesari siis julistaa, että jos on samaa mieltä sen väitteen kanssa, että palveluita voisi olla hyvä tuottaa enemmän yksityisten toimijoiden kautta, kannattaa samalla hyvinvointiyhteiskunnan kivijalasta luopumista. Tässä väitteessään Hesari sekä tekee ideologisen tulkinnan että on yksinkertaisesti väärässä.

Palveluiden tuottaminen yksityisen sektorin kautta ei ole vielä millään tavalla kannanotto siihen, kuinka paljon palveluita tuotetaan, ja kuka palveluiden tuottamisen maksaa. Se on kannanotto siitä, että näkee mahdollisuuksia tuottaa palveluita tehokkaammin ja laadukkaammin yksityisen sektorin kautta. Se on kannanotto siitä, että haluaa kaupunkilaisten verorahoille mahdollisimman paljon vastinetta: lyhyitä terveyskeskusjonoja, elämäntilanteeseen sopivaa päivähoitoa, laajoja aukioloaikoja, riittävästi palvelutalopaikkoja, ajoissa aurattuja katuja… listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Väite siitä, että palvelutuottajien monipuolisuuden lisäämistä kannattavat kannattaisivat automaattisesti julkisten palveluiden alasajoa, on yksinkertaisesti väärä. Keskustelu julkisen palvelurepertuaarin laajuudesta on nimittäin täysin tuottamismallista erillinen oma keskustelunsa. Tämä ero olisi kaikkie syytä viimein sisäistää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Yksityiset ei sitä tee varmaankaan hyvää hyvyyttään ja kenties voitto mielessä? Kenties vielä siirtää voitot veroparatiiseihin tai kikkailee konserni lainoilla yrityksen tuloksen ulkomaille ja verottajan ulottumattomiin.

Kannattaisko tehdä kunnantyönä ja jättää rahat Suomeen.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tällaiset vaalikoneet tulisi lopettaa kokonaan. Kaikkea ei voi yksinkertaistaa monivalinnoiksi ja liukupalkeiksi. Onko sitten niin, että muuhun ei ihmisillä riitä kärsivällisyys?

Järkevämpää olisi koota ehdokkaat kunnittain ja aihealueittain listata näkemyksiä ja mielipiteitä. Toki jonkinlaista jaottelua pitää tehdä avainkysymysten ja esim. prioriteettien kohdalla.

Esim. ensin lyhyesti vaikka listana muutama pääkohta + linkki (tai jokin muu valinta ) jos haluaa tutustua tarkemmin. Näin äänestäjä voi etsiä ja tutkia itselle tärkeitä asioita.

Siistiä olisi myös jättää puolue pous näkyvistä, vasta jonnekin syvemmälle ehdokkaan omiin tietoihin.

Toimituksen poiminnat