Daniel Sazonov

HYY – kaikkien opiskelijoiden ylioppilaskunta?

Helmikuun alussa kuntavaaliehdokkaat saivat Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalta viestin: HYY tukee kuntavaaliehdokkaina olevia jäseniään näkyvyydellä ja verkostoitumismahdollisuuksilla. ”Mahtavaa!”, ajattelin. Tämä on juuri sellaista vaikuttamistyötä, jota ylioppilaskunnan kannattaa tehdä.

Tarjoamalla opiskelijoilleen monipuolisen kuvan opiskelijaehdokkaista se voi saada valtuustoon läpi jäseniään kaikista puolueista. Tätä kautta syntyy edellytyksen vaikuttaa kaupungin politiikkaan koko seuraavan neljä vuotta kestävän valtuustokauden ajan. Tukea tarjoamalla se voi saada ehdokkaat myös paremmin kuuntelemaan omia ajatuksiaan kaupungin kehittämisestä.

Tänään iltapäivällä HYY:ltä tuli konkreettinen kuvaus sen tarjoamasta tuesta. Tukena HYY tarjoaa ehdokkaille näkyvyyttä Ylioppilaslehdessä, verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Tuen edellytyksenä on kolmen erikseen nostetun tavoitteen allekirjoittaminen. Tässä HYY menee pidemmälle kuin esimerkiksi ammattiyhdistysliike, joka tarjoaa tukea kaikille jäsenilleen.

Ylioppilaskunta on siis päättänyt karsia ainakin minut ja oletettavasti myös monet muut tukensa ja ehdokaspiirinsä ulkopuolelle. Me emme ole HYY:lle kiinnostavia tai hyödyllisiä ehdokkaita. Arvovalintana tästä voi olla montaa mieltä, mutta järkevää edunvalvontaa tämä ei ainakaan ole.

Sitten vielä niistä konkreettisista tavoitteista, johon ylioppilaskunta edellyttää sitoutuvan. Tässä niistä kaksi:

”Kunnianhimoa sosiaaliseen asuntotuotantoon

Jotta opiskelijoilla olisi mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen, Helsinki lisää uudistuotantoa siten, että uusia opiskelija-asuntoja valmistuu vähintään 300 vuodessa ja ARA-vuokra-asuntoja vähintään 2000 vuodessa.”

Sinänsä ymmärrän toiveen opiskelija-asuntojen rakentamisesta. Kuitenkin vaatimus siitä, että ehdokas sitoutuu ARA-tuotannon voimakkaaseen pönkittämiseen, on mahdoton. Tuetun asuntotuotannon ongelmista, epätarkoituksenmukaisesta kohdentumisesta ja markkinoita vääristävästä vaikutuksesta on viime aikoina julkaissut tutkimustietoa esimerkiksi VATT. Tarkemmin tästä tutkimustiedosta voit lukea tästä. Itse olen kirjoittanut aidosti kestävistä ratkaisuista asumisen hintaan esimerkiksi täällä.

"Poikittaisliikenne oikeille raiteille

Raide-Jokerin ja Kruunusiltojen jälkeen toteutetaan Tiederatikka-pikaraitiotieyhteytenä Otaniemestä Itäkeskukseen yhdistäen 10 korkeakoulukampusta. Rakennustyöt aloitetaan ennen vuotta 2025.”

Liikennejärjestelmän kehittäminen on aina kokonaisuus ja yksittäiseen ratahankkeeseen sitoutuminen on enemmän kuin ongelmallista. Hölmöä on myös poikittaisliikenteen kehittämisessä hirttäytyä johonkin yksittäiseen hankkeeseen. Nyt on jo päätetty Raide-Jokerin rakentamisesta, jolla on esitetyn linja kanssa samat päätepisteet ja joka osaltaan parantaa yhteyksiä ja vauhdittaa asuntotuotantoa.

Asuntotuotannon lisäämisen näkökulmasta vaikuttavampia hankkeita olisivat vaikkapa Pisara-rata tai Espoon kaupunkirata. Nämä ovat myös sellaisia hankkeita, jotka olisi realistista saada seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan, koska niistä on jo laadittu tarvittavat vaikutusarvioinnit toisin kuin Tiederatikasta.

Helsinkiläisen yliopisto-opiskelijan asiaa ei edistetä jakamalla omia opiskelijoita vuohiin ja lampaisiin. Sitä ei myöskään edistetä listaamalla kuntavaalien kärkitavoitteiksi huteralla tai epärealistisella pohjalla olevia hankkeita, jotka eivät isossa kuvassa vaikuttavammalla mahdollisella tavalla edes edistä tavoitetta kaikille opiskelijoille paremmasta Helsingistä. Ylioppilaskunnalla oli nyt kunnollisen ryhtiliikkeen paikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset