Hallituksen ”apteekkiuudistus” – tekemättömyys olisi parempi kuin näpertely

Hallitus julisti eilen apteekkialan vapautuvan ja apteekkien määrän lisääntyvän. Asia nostettiin yhdeksi kehysriihen ensimmäisen päivän suurimmista saavutuksista. Elinkeinovapautta edistetään ja suljettuja aloja vapautetaan kilpailulle. Perusporvarihallitus käy elinkeinorälssejä vastaan ja lisää talouteen dynamiikkaa. Miten erinomaista!

Ennen riemua on kuitenkin syytä pysähtyä hetkeksi katsomaan, mitä todella päätettiin tehdä. Ja oikeastaan vielä tätäkin tärkeämpi kysymys on: mitä jätettiin tekemättä?

Hallituksen apteekkilinjauksessa kerrotaan, että lupia aiotaan myöntää aiempaa enemmän. Hienoa! Juuri mikään muu keskiaikaisen kiltajärjestelmän purkamisessa ei sitten edennytkään. Sijaintisääntely ja proviisoriomistajan vaatimus vesittävät tehokkaasti määrän lisäämisen postiiviset vaikutukset.

Sijaintisääntely tarkoittaa, että valtio päättää jatkossakin, mihin tässä maassa saa apteekkeja perustaa. Toistan vielä: valtio päättää, mihin apteekkeja saa perustaa. Miten käsittämättömän antiikkiselta tämä voikaan modernista markkinoihin uskovasta ihmisestä kuulostaa. Jokainen voi myös kuvitella seuraavan pohdinnan virkamiestyöpöydän äärellä: ”Ai haluat perustaa apteekin? Onnistuuhan se – Posiolle.”

Proviisoriomistajan vaatimus tarkoittaa, että jatkossakin apteekin voi omistaa vain proviisori. Vaikka haluaisin palkata sata lääke- ja logistiikka-alan ammattilaista ja perustaa viisi uusien teknologisten ratkaisujen varaan rakentuvan tehokkaampaa ja paremmin palvelevaa apteekkia, se ei ole mahdollista. Ensin pitäisi suorittaa proviisorin tutkinto.

Samanlaista kunnianhimotonta pikkuviilausta ovat linjaukset hintakilpailun lisäämisestä ja reseptivapaiden lääkkeiden myynnin vapauttamisesta. 1000 buranaa voi edelleen ostaa pitkin pääkaupunkiseudun apteekkeja, mutta kymmentä buranaa ei jatkossakaan voi hankkia haja-asutusalueen marketista.

Hallituksen eilinen apteekkilinjaus on näpertelyä, jonka kutsuminen uudistukseksi on loukkaus uudistus–sanaa kohtaan. Pienet tekniset muutokset, jotka eivät todellisuudessa vapauta alaa tai lisää kilpailua ovat pahempia kuin uudistamatta jättäminen. Nyt nimittäin asemiaan puolustavat edunvalvontatahot voivat vastata kaikkiin seuraaviin uudistuspyrkimyksiin toteamalla: ”Juurihan alaa uudistettiin. On ensin nähtävä tämän uudistuksen vaikutukset.” 

DanielSazonov
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja. Oikeustieteilijä ja teekkari.
Twitter @dansazo.
www.danielsazonov.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu