Daniel Sazonov

Hallituksen ”apteekkiuudistus” - tekemättömyys olisi parempi kuin näpertely

Hallitus julisti eilen apteekkialan vapautuvan ja apteekkien määrän lisääntyvän. Asia nostettiin yhdeksi kehysriihen ensimmäisen päivän suurimmista saavutuksista. Elinkeinovapautta edistetään ja suljettuja aloja vapautetaan kilpailulle. Perusporvarihallitus käy elinkeinorälssejä vastaan ja lisää talouteen dynamiikkaa. Miten erinomaista!

Ennen riemua on kuitenkin syytä pysähtyä hetkeksi katsomaan, mitä todella päätettiin tehdä. Ja oikeastaan vielä tätäkin tärkeämpi kysymys on: mitä jätettiin tekemättä?

Hallituksen apteekkilinjauksessa kerrotaan, että lupia aiotaan myöntää aiempaa enemmän. Hienoa! Juuri mikään muu keskiaikaisen kiltajärjestelmän purkamisessa ei sitten edennytkään. Sijaintisääntely ja proviisoriomistajan vaatimus vesittävät tehokkaasti määrän lisäämisen postiiviset vaikutukset.

Sijaintisääntely tarkoittaa, että valtio päättää jatkossakin, mihin tässä maassa saa apteekkeja perustaa. Toistan vielä: valtio päättää, mihin apteekkeja saa perustaa. Miten käsittämättömän antiikkiselta tämä voikaan modernista markkinoihin uskovasta ihmisestä kuulostaa. Jokainen voi myös kuvitella seuraavan pohdinnan virkamiestyöpöydän äärellä: ”Ai haluat perustaa apteekin? Onnistuuhan se – Posiolle.”

Proviisoriomistajan vaatimus tarkoittaa, että jatkossakin apteekin voi omistaa vain proviisori. Vaikka haluaisin palkata sata lääke- ja logistiikka-alan ammattilaista ja perustaa viisi uusien teknologisten ratkaisujen varaan rakentuvan tehokkaampaa ja paremmin palvelevaa apteekkia, se ei ole mahdollista. Ensin pitäisi suorittaa proviisorin tutkinto.

Samanlaista kunnianhimotonta pikkuviilausta ovat linjaukset hintakilpailun lisäämisestä ja reseptivapaiden lääkkeiden myynnin vapauttamisesta. 1000 buranaa voi edelleen ostaa pitkin pääkaupunkiseudun apteekkeja, mutta kymmentä buranaa ei jatkossakaan voi hankkia haja-asutusalueen marketista.

Hallituksen eilinen apteekkilinjaus on näpertelyä, jonka kutsuminen uudistukseksi on loukkaus uudistus–sanaa kohtaan. Pienet tekniset muutokset, jotka eivät todellisuudessa vapauta alaa tai lisää kilpailua ovat pahempia kuin uudistamatta jättäminen. Nyt nimittäin asemiaan puolustavat edunvalvontatahot voivat vastata kaikkiin seuraaviin uudistuspyrkimyksiin toteamalla: ”Juurihan alaa uudistettiin. On ensin nähtävä tämän uudistuksen vaikutukset.” 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tuon kiltajärjestelmän täydellinen muuttaminen ja kitkeminen pois olisi hallitukselta uroteko. En oikein ymmärrä miksi esimerkiksi Turun Runosmäenkaupunginosasta, joka on Turun toiseski suurin kaupunginosa yli 10.000:lla asukkaalla pienen kaupungin kokoinen, apteekki siirrettiin kilometrien päähän marketin kylkeen. Paikalliselle apteekille olisi varmasti näin suuressa kaupunginosassa tarpeeksi asiakaspohjaa eteenkin kun täällä on terveysasemakin. Tai ainakin toistaiseksi...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Apteekkien sijainti tulisi olla lähellä terveydenhoitopisteitä. Säästyy turhalta juoksemiselta ja mm ssa Ruotsissa tämä on aivan normaali käytäntö ja toimii muuten hyvin.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kyllä hallituksen rohkeus petti pahemman kerran - olisi mukava tietää, mikä puolue oli torppaamassa laajempaa uudistusta vai olivatko kaikki ?

Eljas Nikkilä

Virossa on yhtä apteekkia kohden 3000 asiakasta Suomessa lähes 10 000.
Apteekkien vapauttaminen ei vähentänyt syrjäseutujen apteekkipalveluja. Mutta nyt niitä ollaan vähentämässä apteekilla pitää olla teoreettisesti 3000 asiakkaan asiakaspohja, jotta voisi saada luvan.
En ole Virossa näynyt yhtään jonotusnumerolappujärjestelmää käytössä apteekissa.
Jos sellaisen näkisin menisin viereiseen apteekkiin.

Käyttäjän HeidiHyykky kuva
Heidi Hyykky

Olen ehkä jäävi ottamaan tähän kantaa tähän asiaan sen enempää, kun perheessä on apteekkari ja itsekin olen hakemassa opiskelemaan proviisoriksi/farmaseutiksi... Pakko kuitenkin kommentoida tuota burana-asiaa! Muun muassa verenohennuslääke Marevan on sellainen, jonka kanssa buranaa ei saa käyttää. Kukapa siellä marketissa olisi tätäkään asiakkaalle kertomassa, kun kauppiaiden opintoplakkarissa tuskin on farmakologiaa.. Niin, no ei yhtään kukaan! Lääkkeiden, jopa niiden perus särkylääkkeiden ja vitamiinien kanssa tarvitaan asiantuntevia työntekijöitä!

Toimituksen poiminnat