Daniel Sazonov

Helsingin budjetissa lisäpanostukset oikeisiin kohteisiin

Helsingin budjettineuvottelut on saatu maaliin. Olin myös itse ensimmäistä kertaa mukana neuvottelijana. Tänään kaupunginhallitus päätti myös virallisesti esityksestään kaupunginvaltuustolle budjettia koskien. Lopullinen sinetti budjetille lyödään valtuustossa.

Saavutettuun lopputuloksen voi olla tyytyväinen. Tärkeää on myös, että ryhmät ovat laajasti sitoutuneita yhteiseen budjettisopuun. Budjetin kokonaisuus noudattaa strategian henkeä: tuottavuutta kasvatetaan edelleen, eikä mielettömään rahanjakoon ryhdytty. Lisäpanostukset menivät oikeisiin kohteisiin: lapsiin, nuoriin ja liikuntaan.

Tässä 5 nostoa fiksuimmista panostuksista:

1) 5 miljoonaa euroa liikuntapaikkoihin ja puistoihin, jolla saadaan rakennettua mm. Lauttasaaren tekojää ja liikuntapaikat vähintään 10 koulun pihalle.

2) VPK-toiminnan turvaaminen 300 000 euron lisäyksellä pelastuslaitokselle.

3) Sosiaali- ja terveystoimen panostukset lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden vahvistamiseen ja lisähenkilöstön palkkaamiseen lastensuojelun jälkihuoltoon.

4) Koulunkäyntiavustajien ja laaja-alaisten erityisopettajien määrän lisääminen kasvatus- ja koulutustoimialalle kohdennetuilla määrärahoilla.

5) Yksielitteinen sitoumus varmistaa, että jokaisessa peruskoulussa on käytössä riittävät ja tarkoituksenmukaiset oppimateriaalit.

Budjettineuvotteluissa kyse ei ole vain rahanjaosta, vaan mahdollisuudesta tehdä tulevaisuuteenkatsovia avauksia. Nyt näitä avauksia tehtiin erityisesti ilmastokysymyksissä sekä työllisyydenhoidossa ja sote-palveluissa. Linjauksilla pohjustetaan tulevia päätöksiä.

Neuvotteluissa sovittiin, että Helsinki selvittää syyskuun 2019 loppuun mennessä uusia vaihtoehtoja hyödyntää nykyistä laajemmin yksityisiä palveluntuottajia kasvupalveluissa ja erikseen määriteltävissä sote-palveluissa esimerkiksi allianssimallilla.

Kaupunki myös sitoutuu kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan. Budjettisovun kirjausten mukaan: ”Helsinki tekee strategiansa mukaisesti kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja huomioi päästöjen vähentämisen kaikessa päätöksenteossaan. Toimialojen tulee aloittaa valmisteilla olevan Hiilineutraali Helsinki -toimenpideohjelman toimenpiteiden toteuttamista jo vuonna 2019."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat