Daniel Sazonov

Miksi tunteja museoon jonottavalle ei saisi tarjota kahvia?

  • Miksi tunteja museoon jonottavalle ei saisi tarjota kahvia?

Myönnän. Tänään ajauduin pieneen sanaharkkaan vartijan kanssa. Sellainen pistää kaltaistani lakiin ja järjestykseen uskovaa kansalaista vähän ahdistamaan, mutta kyseissä asiassa olen valmis seisomaan kantani takana.

Syynä sanaharkkaan oli vartijan vaatimus pysyä määrätyllä etäisyydellä Amos Rexiin kulkevasta jonosta ja pyrkimys kieltää edes etäältä tapahtuva ilmaisen kahvin tarjoaminen jonottajille. Sellainen kun oli kuulema sopimatonta Kiinteistö Oy Helsingin Lasipalatsin ja Konstsamfundetin toiminta-alueella eli Lasipalatsin edustalla kulkevalla jalkakäytävän puolikkaalla. (Sivumennen todettakoon, että kyseisestä kiinteistöosakeyhtiöstä Helsingin kaupunki omistaa 30%.)

Toteutimme eilen ja tänään vaalitiimini kanssa pienimuotoisen tempauksen. Tarjosimme kahvia Amos Rexiin tunteja jonottaneille asiakkaille. Tempaus ei saanut sadoilta kohdatuilta jonottajilta pienintäkään kritiikkiä - päinvastoin. En ole koskaan kohdannut niin positiivista vastaanottoa kaupungilla kahvia jakaessani. Tarjosimme kahvit, vaihdoimme muutaman lauseen ja jatkoimme eteenpäin. Niille, jotka eivät kahvia halunneet, toivotimme hyvää päivän jatkoa ja siirryimme seuraaviin. Museon mielestä näin ei olisi saanut toimia.

Tempaus onnistui kaiken kaikkiaan erinomaisesti. Sanaharkka jäi kuitenkin toden teolla harmittamaan. Se nimittäin palautti mieleen aikaisempien vaalien vastaavat. Olen käynyt mm. Kolmen Sepän aukiolla ja Porthanian kampuksen edessä lukuisia samanlaisia vääntöjä. Niissä on lähes mittanauhan kanssa mitattu, missä kohtaa jalkakäytävää saamme eri puolueiden ehdokaskollegoiden kanssa jakaa esitteitämme ja missä emme.

Vääntö katutilasta on vain yksi ulottuvuus. Kun siirrytään sisätiloihin, hankaluudet muuttuvat vielä suuremmiksi. Kuntavaaleissa jouduimme hätistelyn kohteeksi, kun yritimme kampanjoida asematunnelissa ja ”kompassilla”. Se oli kuulema HSL:n (Helsingin seudun liikenne, joka on muuten julkinen kuntayhtymä) yksityistä tilaa, jossa esitteiden jakaminen oli kielletty. Aivan omanlaisiaan ongelmia aiheuttaa täyskielto kampanjoida kauppakeskuksissa samaan aikaan, kun niistä on tullut paikkoja, joissa valtaosa ihmisistä asioi tai saattaa jopa viettää kokonaisia viikonloppuja.

Kolmantena esimerkkinä toimii pyrkimys rajoittaa julkisten tilojen hyödyntämistä poliittiseen toimintaan. Helsingissä asiasta väännettiin viimeksi syksyllä, kun käsittelimme kaupunginhallituksessa periaatteita julkisten tilojen asukaskäytölle. Tein itse toden teolla töitä, jotta poliittinen toiminta saatiin mahdollisimman tasa-arvoiseen asemaan muun järjestötoiminnan kanssa. En voinut käsittää, miksi puoluepoliittista toimintaa kaupungin tiloissa pyrittiin rajoittamaan vahvemmin kuin vaikkapa joidenkin yhden asian liikkeiden toimintaa.

Se, että vaalityötä tehdessä joutuu vääntämään oikeudesta kampanjoida, saa todella vihastumaan. Ihmisiä on voitava kohdata siellä, missä he liikkuvat. Pelisäännöt on toki syytä olla, mutta valtakunnallisiin vaaleihin liittyvää, rauhallista kampanjointia ei ole syytä rajoittaa yhtään välttämätöntä enempää.

Vain se, että poliittiset toimijat saavat kampanjoida mahdollisimman laajasti ja vapaasti, varmistaa demokratian toimivuuden. Vain se, että päättäjät ja sellaisiksi pyrkivät kohtaavat mahdollisimman monipuolisesti erilaisia ihmisiä, varmistaa yhteiskunnallisen eheyden. Ajassa, jossa kannamme perusteltua huolta länsimaisen avoimen demokratian kestävyydestä, on näitä kaikin keinoin tuettava - ei painettava alaspäin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kannattaa pirauttaa Jan Vapaavuorelle etenkin jos hän inhoaa jonottamista ja on lisäksi kahvin ystävä.

Puoluekanta lienee mitä sopivin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jännittävää seurata, jos tästä nyt syntyy keskustelu, jossa _kokoomuslainen_ haluaa vapaan kampanjointioikeuden muiden omistamaan tilaan, jota mm. kauppakeskukset ja Ylioppilasaukio ovat.

Minusta on kyllä hyvä ajatus, että julkisen tilan määritelmää ja sinne sopivaa toimintaa mietittäisiin vähän uusiksi, eletäänhän kohta 2020 -lukua.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Eduskuntavaalien alla tullaan näkemään vielä paljon lisääkin tällaista täältä-tulen-minä -uhoamista. En usko, että kokoomuslaisen kellokkaan tarkoituksena oli ylipäätään aloittaa mitään periaatteellista keskustelua kampanjointioikeuden soveltamisesta tai julkisen tilan määrittelemisestä.

Käyttäjän DanielSazonov kuva
Daniel Sazonov

Minusta sitä keskustelua on ihan perusteltua käydä - niin julkisen kuin yksityisen, mutta julkisenkaltaisen tai siihen kytkeytyvän tilan osalta. En osta kritiikkiä "täältä tulen" -uhoamisesta, kun olen tästä teemasta mm. kaupunginhallituksessa vääntänyt yleisellä tasolla ja löytänyt yhteistä näkemystä poliittisen kartan useammilta laidoilta. Ja kuten tässä avaan, ei kyseessä ole yksittäinen tilanne vaan laajempi kysymys, johon ehdokkaat vaaleista toiseen törmäävät.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ottamatta kantaa tilan käyttöoikeuteen on ymmärrettävää etteivät monet toimijat halua saada toiminnalleen mitään poliitista leimaa joka vahingoittaa heidän toimintaansa. Kun liitetään kahvitarjoilu siihen museon jonoon, syntyy jonottajille väistämättä jonkintasoinen mielikuva, että museoon liittyy poliittinen kytkös.

Ehkä osa ongelmasta selittyy tätä kautta.

Risto Salonen

Selitys on väärät kirjaimet ei kok vaan rkp.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Seuraavaksi prisman alennusjonot ja terveyskeskusten odotustilat??

Toimituksen poiminnat