Daniel Sazonov

Unohdetaan maakuntahallinto lopullisesti!

Sote-uudistuksen rauniot savuavat vielä, kun Suomeen ollaan jo rakentamassa uutta maakuntahimmeliä helsinkiläisten veronmaksajien rahoilla. Perinteiset kaupunkipuolueet Sdp ja Vihreät ovat astuneet ansaan ja siirtyneet kannattamaan Keskustan esittämää 18 itsehallinnollisen maakunnan/sote-kunnan mallia, joissa näille maakunnille luotaisiin uusi hallintotaso, uusi verotus ja myös uudet vaalit nykyisten päälle.

Tällaista kehityssuuntaa viiden miljoonan asukkaan Suomi ei tarvitse. Emme tarvitse uusia hallintotasoja, uusia verotasoja, uusia poliittisia virkanimityksiä tai uusia vaaleja. Esimerkiksi Ruotsi ja Tanska ovat tämän ymmärtäneet, ja siirtymässä pois maakuntahallinnoistaan.

Hallintohimmeleiden aika on ohi. Sen sijaan, että taas neljä vuotta yritettäisiin saada kasaan mammuttimaista jättiuudistusta, kannattaa meidän oppia virheistämme, edetä askel kerrallaan ja keskittyä vain terveys- ja sosiaalipalveluihin. 

Maailma on muuttunut, eivätkä ylhäältä alaspäin annetut ratkaisut enää jalkaudu. Suuren ja “ongelmat ratkaisevan” järjestelmäuudistuksen sijaan tulisi katsoa sosiaali- ja terveyspalveluita pienemmissä kokonaisuuksissa. Siksi nyt olisi hyvä hetki ottaa järki käteen, ja kehittää nykyjärjestelmää kaupunkien ja kuntayhtymien pohjalta ilman ylhäältä alas saneltua hallintohimmeliä.

Kokoomuksen tavoitteena on edetä nykyisen järjestelmän pohjalta ja huomioida maan eri osien erityispiirteet. Ratkaisujen pitääkin olla erilaisia Kainuussa tai Satakunnassa kuin Helsingissä. Tämä edellyttää kuitenkin, että kuntia ohjataan keskinäiseen yhteistyöhön ja löytämään paras mahdollinen tapa järjestää sote-palvelut juuri heidän alueillaan. Hyviä esimerkkejä kuntien yhteistyöstä on jo nykyisellään olemassa.

Moni alue on jo siirtynyt integroituihin sote-palveluihin ja usealla alueella tämä työ on valmistelussa. Hyödynnetään tätä vapaaehtoisuuden pohjalta syntyvää työtä mahdollisimman nopeasti. Tärkeintä ei tässäkään olle hallinnon integroituminen vaan käytännön tason integraation toimivuus: yhteistyö, työnjako ja sujuva hoito jokaiselle. 

Ihmiset on saatava jonoista hoitoon. Ihmisten pallottelu paikasta toiseen on loputtava. Keskitytään ratkaisemaan näitä asioita, ei hallintoa. Näitä suuria ongelmia ei ratkaista hallinnon, vaalien ja uusien verojen avulla vaan ihmisnäkökulmasta. On myös erinomaista, että Kokoomuksen linjat ovat yhdensuuntaiset suurten kaupunkien kantojen kanssa. 

Ainakin nämä kolme näkökulmaa on nähdäkseni otettava huomattavasti vahvemmin huomioon, kun sote-palveluita jatkossa uudistetaan: 

  1. Unohdetaan maakuntahallinto, jossa valtava määrä tehtäviä siirrettäisiin kaupungin ja valtion välissä olevalle maakunnalle. Viiden miljoonan asukkaan maa ei tarvitse kolmatta hallintotasoa. On syynsä, miksi lääneistä luovuttiin turhina 10 vuotta sitten.
  2. Kunta- ja kaupunkipohjainen ratkaisu on palannut keskusteluun ja toivon, että mahdollisimman monet puolueet valitsevat sen, eivät kepulaista maakuntamallia, joka on erityisen vahingollinen Helsingille.
  3. Kaatuneen harjoituksen myötä on ymmärretty, että näin suurta uudistusta ei voida tehdä kuuntelematta kaupunkeja ja tunnistamatta pääkaupunkiseudun ja Helsingin erityistä roolia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Mitenkähän lie kepulaiset päässeet määräämään asioista Ruotsissakin?:
"Ett av landstingen som blev region under nyårsdagen är Värmland.

– Förändringen blir att vi får ett mycket större och bredare uppdrag, tidigare har vi haft ansvar för hälso- och sjukvård och tandvård och från och med i dag även ansvar för regionala utvecklingsfrågor och kollektivtrafik, säger Hedvig Bergenheim, kommunikationsdirektör, till Sveriges Radio."
https://www.expressen.se/nyheter/sista-landstingen...

"Så styrs regionerna

Regionerna styrs av politiker som valts direkt av länets invånare. Det betyder att medborgarna har stora möjligheter att påverka och kontrollera hur regionerna utför sina uppdrag."
https://skl.se/tjanster/kommunerochregioner/faktak...

Regioner, lista (21 kappaletta)
https://skl.se/tjanster/kommunerregioner/regionerl...

X

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset