Daniel Sazonov

Kevennetään verotusta - ei ole ok, että puolet lisätulosta menee veroihin

Suomessa verotetaan työntekoa tarpeettoman ankarasti. Esimerkiksi Veronmaksajain Keskusliiton kansainvälisen vertailun mukaan suomalaista keskipalkkaa ansaitsevan veroprosentti on kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Pienituloisten palkansaajien verotus on Suomessa suhteellisen matalaa, mikä on oikeudenmukaista. Pienten palkkatulojen matala verotus on tärkeää myös siksi, että työnteko olisi kannustavampaa kuin sosiaaliturvan varassa eläminen.

Suomen verotusjärjestelmän ongelmat alkavat, kun siirrytään pienituloisista keskituloisiin palkansaajiin. Tiukan progression vuoksi Suomen verotus kiristyy monia muita maita nopeammin. Esimerkiksi Ruotsissa progressio kiristyy vasta suurituloisilla. Keskituloista palkansaajaa verotetaan Ruotsissa 4,8 prosenttiyksikköä keveämmin kuin Suomessa. Suomessa keskituloisella jokaisesta eurosta lisää yli puolet menee veroihin. Eli jos keskituloinen työntekijä pärjää töissä hyvin ja saa tästä kiitokseksi esimerkiksi 200 euron palkankorotuksen, tästä satanen menee verottajan pussiin.

On oikeutettua kysyä, milloin tätä on alettu pitää hyväksyttävänä? Uuden työn ja toimeliaisuuden syntyminen vaatii kannustavaa verotusta. Ahkeruuden pitää kannattaa. Ponnistelusta tulee palkita.

Kysymys on myös periaatteellinen: palkkatyöllä tulee myös voida vaurastua. Pidän yhtenä yhteiskuntamme suurista vahvuuksista sitä, että vaurastumiseen ei vaadita suuria perintöjä tai vanhoja kertyneitä pääomia. Siksi vastustan vasemmistopuolueiden populistisia vaalitavoitteita palkansaajien verojen kiristämiseksi entisestään.

Verotuksen painopistettä tulee siirtää vahvasti kohti kulutuksen ja haittojen verottamista.  Näin voimme keventää ansiotuloverotusta ja ohjata ihmisiä ilmaston kannalta järkeviin valintoihin. Päästöjä aiheuttavasta toiminnasta tulee tehdä kalliimpaa ja päästöjä hillitsevästä kannattavaa.

Tekoja tarvitaan myös kaupunkitasolla. Tällä valtuustokaudella kunnallisveroa on Helsingissä laskettu ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Tämä on tärkeä linjanmuutos, joka näkyy konkreettisesti helsinkiläisten palkansaajien lompakossa. Olen puolustanut uutta verotasoa kaupungin budjettineuvotteluissa kokoomuksen neuvottelijana. Tätä samaa linjaa aion edustaa myös kansanedustajana.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Me taidamme myös olla sen kaksi prosenttia onnellisempia kuin muut euroopan maat jos tutkimuksia uskoo.... Ja puolet lisätulosta ei taida mennä veroihin, kokonaisverotus ymmärtääkseni on se pääpointti. Voin tietty olla väärässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset