Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Bernie Sanders

Onko Bernien aika jo mennyt?

Pitkään odotettu uutinen varmistui eilen, kun Vermontin 77-vuotias senaattori Bernie Sanders ilmoittautui mukaan demokraattien esivaaleihin tähtäimenään Yhdysvaltain presidenttiys. Keskeisimpinä vaaliteemoina on sosiaaliturvan ja terveydenhoidon laajentaminen sekä korkeakoulutuksen tekeminen maksuttomaksi. Amerikkalaisittain varsin edistyksellisiä linjauksia.

Näkökulma: Miten tässä oikein näin kävi?

Modernin kielitieteen isäksi ja yhdeksi viimeiseksi todelliseksi valistuneeksi kuvailtu Noam Chomsky avasi huhtikuussa vuonna 2010 synkähköjä visioitaan Yhdysvaltain tulevaisuudesta. Filosofi varoitteli kuuntelijoitaan politiikan tilasta sekä siitä, kuinka helppoa karismaattisen mielipuolen olisi päästä valtaan tämän päivän Amerikassa.

Hillary Clinton vei ehdokkuuden - Onnistuvatko demokraatit kokoamaan rivinsä?

Demokraattien kärkiehdokas, 67-vuotias ulkoministeri Hillary Clinton sinetöi paikkansa demokraattien presidenttiehdokkaana vakuuttavien voittojensa jälkeen Kaliforniassa, New Jerseyssä ja New Mexikossa. Eilen pitämässään voittopuheessa Clinton ylisti sitoutumatonta kilpailijaansa Bernie Sanderssia siitä, kuinka mies on onnistunut innostamaan miljoonia nuoria ihmisiä mukaan kamppanjaansa. 

Republikaanien esivaalitaistelu kiristyy huhtikuun alkaessa

Republikaanien ongelma nimeltä Donald Trump jatkaa voittokulkuaan puoluejohdon ja Ted Cruzin sekä John Kasichin horjutusyrityksistä huolimatta. Pääehdokkaat Donald Trump ja Ted Cruz ovat vetäneet toistensa vaimot mukaan lokakampanjaan ja kilpailussa on myös nähty orastava seksiskandaali Trumpia tukevan SuperPAC:n väittäessä Ted Cruzilla olleen peräti viisi avioliiton ulkopuolista suhdetta. Selkeästi pohjaa ei ole saavutettu ja ehdokkaat ovat löytäneet aina uusia tapoja vetää politiikan uskottavuutta alas.

Kohtalonpäivä esivaaleissa: Kasich voittaa ja Rubio häviää

Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaaleissa on saavutettu supertiistain jälkeen merkittävin äänestyspäivä molempien puolueiden järjestäessä esivaalit tänään Floridan, Illinoisin, Ohion, Pohjois-Carolinan ja Missourin osavaltioissa. "Toisena" supertiistaina on jaossa republikaaneilla 367 kokousdelegaattia ja demokraateilla perätä 793. Tämä päivä tulee olemaan kohtalon päivä ehdokkaille.

Republikaanit

Supertiistai ratkaisee pystyvätkö Cruz ja Rubio voittamaan Trumpin

Huomenna Yhdysvaltain pääpuolueilla on mahdollisuus ratkaista presidenttiehdokkaat supertiistain koittaessa. Yli kymmenessä osavaltiossa järjestettävissä esivaaleissa on jaossa melkein puolet demokraattien ja kolmannes republikaanien ehdokkuuteen tarvittavista puoluekokousdelegaateista.

Demokraattien kaksintaistelu

Kuka pelkää Bernietä?

Kukapa olisi vielä vuosi sitten uskonut, että Yhdysvaltojen presidentinvaalien ennakkosuosikki on demokraattiseksi sosialistiksi julistautuva 74-vuotias senaattori, jonka keskeisimmät tavoitteet ovat Wall Streetin sääntely, järjestelmällisen korruption kitkeminen ja pohjoismaalaisen sosialidemokraattisen hyvinvointivaltion luominen? Ei varmasti kukaan.

Hillary Clinton on ainoa, jonka ei tarvitse voittaa New Hampshiressa

Demokraattien ja republikaanien esivaalit ovat siirtyneet Iowasta New Hampshireen. Hyvin konservatiivisesta ja uskonnollisesti kolmen miljoonan asukkaan osavaltiosta on siirrytty 1,3 miljoonan asukkaan liberaalin osavaltioon, jossa mm. joka toinen asukas ei usko Jumalaan. Luku on korkein koko Yhdysvalloissa.

Äänestäjäkunnan vaihtuminen näin merkittävästi aiheuttaa muutoksia republikaanien ehdokasjoukossa. Real Clear Politcs sivuston mukaan kannatuksen keskiarvo on republikaaniehdokkaiden joukossa seuraava:

Donald Trump 30,7

Marco Rubio 14,4

John Kasich 13,0

Suuri vaalikeskustelu!

Mikään ei ole niin hauskaa kuin olla jonkin aikaa Amerikassa. Paitsi olla Amerikassa silloin, kun puhutaan paljon presidentinvaalista.

CNN-tv-kanava näyttää kohta ensimmäisen demokraattipuolueen esivaaliehdokkaiden keskustelun. Katsotaan nyt, ja varmasti sitä voi katsoa Suomessa ja kaikkialla, missä on internet- tai televisioyhteys. Mutta täällä paikan päällä katsominen on erityisen hauskaa. Odotukset uhkapelikaupunki Las Vegasissa järjestettävää keskustelua kohtaan ovat tajuttomat.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä