Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Charlie Hebdo

Sananvapauden teemapäivä - Mihin menet, sananvapaus?

"Sananvapaus ei lakkaa olemasta sananvapautta vain siksi, että olet eri mieltä."

Tänään, kolmantena toukokuuta, on sananvapauden teemapäivä. Mikäpä olisi parempi päivä muistella ranskalaiseen Charlie Hebdo-nimisen satiirilehden toimitukseen tehtyä terrori-iskua? Kahdeksan lehden toimittajaa kuoli ääri-islamistien kostaessa profeettansa puolesta.

Lyökö sanahelinällinen sananvapaus itseään korville?

Pariisin Charlie Hebdo satiirilehden pilapiirtäjien Islamin vastainen huumoririenaus katkaisi lopullisesti kynän muutamilta piirtäjiltä |1 – tekona väärä, mutta mitkä tekijät johtivat sananvapaustaistelijoiden murhaan? Entä olemmeko oppineet nyt mitään, kun terroriteosta on kulunut jo jonkin aikaa?

 

Eduskunta häpäisi Charlie Hebdo-iskun uhrien muiston

Perussuomalaisten kansanedustajalla Mika Raatikaisella oli tarkoitus järjestää sananvapautta käsittelevä keskustelutilaisuus eduskunnan pikkuparlamentin kansalaisinfossa ensi viikolla, jonne oli kutsuttu kohuttu Muhammed-pilakuvapiirtäjä Lars Vilks. Eduskunta arvioi kuitenkin Vilksin mukana olon liian suureksi turvallisuusriskiksi, joten edustaja Raatikainen joutui vaihtamaan tilaisuuden paikan.

Miksei 148 afrikkalaisen opiskelijan kuolema kiinnosta?

Länsimainen kaksinaismoraali - Charlie Hebdo vs. Garissan Yliopisto

Putin - Tšetšeenin panttivanki

Ensin Pariisi, nyt Moskova. Missä ovat ihmettelyt islamistiterroristien fanaattisuudesta? Venäjällä annetaan ymmärtää, että kyse on Charlie Hebdon aiheuttamasta kollektiivisesta loukkaantumisesta. 

Islamin ilosanomaa levitetään Köpenhaminassa? Terrori-isku

Köpenhaminassa järjestettiin tänään keskustelutilaisuus, jossa puhujana oli mm. pilapiirtäjä Lars Vilks, joka on joutunut muhammedia satirisoivien pilakuviensa takia elämään poliisivartiossa. 

 

Tilaisuuteen on viimeisimpien tietojen mukaan hyökätty ampuma-asein ja ainakin kolme poliisia on haavoittunut. Viimeisimmän tiedon mukaan paikalla oli myös Ranskan suurlähettiläs.

 

Charlie Hebdo-keskustelun osumat ja hutilyönnit

Pariisissa 7.-9. tammikuuta tapahtuneiden iskujen jälkeen miltei jokainen päivä on tuonut jonkin aivan uuden näkökulman julkiseen keskusteluun.

Kummallista

Vielä noin vuosi sitten Charlie Hebdo oli suhteellisen tuntematon vasemmistolainen pilalehti.

Sananvapaudesta, sen vastustamisesta ja väkivaltaan alistumisesta

Mitä sananvapaus on? Todetaan, että sanomisen vapaus on vapautta sanoa kaikkea, mikä ei vahingoita toista. Ainakin sanavapaus on epäselvää siitä keskustelijoille. Kun sen yhteydessä puhutaan esimerkiksi vastuusta, itse asiassa halutaan poistaa sanavapaus. Perussuomalaiset esimerkiksi haluavat poistaa sananvapauden niiltä, jotka eivät ole perussuomalaisia, vihreät niiltä, jotka heidän mielestään vastustavat ympäristöarvoja, oikeistolaiset ja vasemmistolaiset toisiltaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä