Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta EU:n turvatakuut

Kysymyksiä Jussi Halla-aholle

Viime viikkojen aikana on alkanut kovasti näyttää siltä, että perussuomalaisten pitkäaikaisen puheenjohtajan Timo Soinin kausi lähenee loppuaan. Veikko Vennamon oppipoika onkin tehnyt jo pitkän uran ja kasvanut erityisesti ulkoministerinä toimiessaan valtiomiehen mittaan.

Puheenjohtajuutta todennäköisesti tavoittelevan Jussi Halla-ahon kanssa olen monestakin asiasta eri mieltä, mutta eräiden ominaisuuksiensa vuoksi myös arvostan häntä korkealle. Periaatteellisuus ja johdonmukaisuus ajattelussa ovat nimittäin tällä tohtorismiehellä poikkeuksellisen korkealla tasolla.

Sotilasvala velvoittaa Isänmaan, ei EU:n, puolustamiseen

Käsittelimme eilen lähetekeskustelussa hallituksen esitystä kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta. Olemme Euroopan unionin jäseninä sitoutuneet Lissabonin sopimukseen sisältyvään yhteisvastuulausekkeeseen sekä keskinäisen avunannon lausekkeeseen. Nämä EU:n turvatakuut ovat meille äärimmäisen tärkeät. Suomen on tarpeen tullessa kyettävä antamaan ja ottamaan vastaan sotilaallistakin apua. On suorastaan häpeällistä, että olemme olleet sitoutuneina näihin lausekkeisiin jo 7 vuotta kykenemättä niitä kuitenkaan tosiallisesti noudattamaan.

EU:n turvatakuisiin suhtauduttava realistisesti

Pekka Haavisto esittää aiheellisen kysymyksen: ”Sopimus Euroopan Unionin toiminnasta sisältää yhteisvastuulausekkeen 222, ja Lissabonin sopimukseen kirjattiin EU:n turvatakuut artiklaan 42.7. Nyt kysymys kuuluu, miten näiden artikloiden käyttöä valmistellaan ja harjoitellaan? Voisiko EU tehdä enemmän yhdessä? "https://www.vihreat.fi/blogit/pekka-haavisto/2016/04/lisaisiko-nato-jasenyys-turvallisuutta

Puolustuslain muutos horjuttaa turvallisuutta

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan hallitus valmistelee lakia, joka mahdollistaisi sotilaallisen avunannon EU:n turvatakuiden puitteissa. Suomen armeijan joukkoja voitaisiin lähettää sotimaan muiden EU-maiden puolesta.

Venäläiskoneen pudottaminen osoitti Naton haurauden

Se, että Nato-maa Turkki pudotti venäläiskoneen Syyrian rajalla, vahvistaa epäilyjä, joiden mukaan epäluottamus Turkin haluun ja kykyyn auttaa taistelussa Daeshia/ISIS:tä vastaan, vaikutti osaltaan siihen, ettei Ranska pyytänyt apua Natolta.

Ranska teki palveluksen Suomen turvallisuuspoliittiselle keskustelulle

Ranskan ansiosta Suomessa on syntynyt avointa turvallisuuspoliittista keskustelua.

Ranska tulkitsi Pariisin terrori-iskut sotilaalliseksi hyökkäykseksi itseään vastaan ja pyysi tämän perusteella apua Lissabonin sopimuksen avunantolausekkeen nojalla.

Suomessa monet ovat halunneet, että sopimusta tulkittaisiin juuri tällä tavalla.

Miksi Ranska vetosi EU:n avunantovelvoitteeseen?

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) ihmetteli, miksei Ranska pyytänyt Nato-mailta sen 5. artiklan aktivointia tai vedonnut EU:n yhteisvastuulausekkeeseen (artikla 222), joka voidaan aktivoida nimenomaan terrori-iskun perusteella. Ranskalta ei vastauksia ole tullut eikä muualtakaan.

Saako olla, Eurooppa – turvatakuut Made in Finland;-)

”Ministeriöiden uudistustyö kestää vielä muutaman vuoden, mutta Kanerva nostaa Uuden Suomen haastattelussa esiin juuri tällä hetkellä ajankohtaisen ristiriidan Suomen roolissa.” 

Lissabonin sopimus ja turvatakuut

Suomen on muutettava mitä pikimmin omaa laisäädäntöään sekä puolustusvoimien että tiedustelun osalta, jotta EU:n jäsenmaana pystymme vastaamaan Lissabonin sopimuksen turvalausekkeeseen. Varsinkin  nyt, kun turvatakuut on yhteisesti jäsenmaiden kesken Ranskan pyynnöstä päätetty ottaa käyttöön.

- Onnea liittoutumisen johdosta, Suomi!

Kun yhdenkin EU-maan vapaus, veljeys ja tasa-arvo ovat vaarassa, kotiaskaret jäädä saa! Tätä tarkoittanevat kaiken ymmärryksemme mukaan Euroopan unionin turvatakuut, jotka Ranskan eilisen avunpyynnön ja jäsenmaiden tänään lupaaman avun myötä ovat nyt historiallisesti tulleet käytännössä todeksi - myös aiemmin virallisesti liittoutumattomaksi tulkitun ei-Nato-maa Suomen kohdalla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä