Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Eu:n armeija

Sauli Niinistön on vastattava sanoistaan ja teoistaan

Keskiviikko- ja torstai-iltojen television vaalikeskustelut avasivat varsinaisen vaalitaistelun. Omalta osaltani se jatkui jo perjantaina ja lauantaina käynnistyneillä puhetilaisuuksilla Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Hämeessä. Perjantain ohjelmassa oli myös Studia Generalia luento Turun yliopistossa (https://www.youtube.com/watch?v=uL7K-ms6ia4). Vielä ennen vuoden vaihdetta aion vierailla kaikissa muissakin Suomen maakunnissa.

Tämän takia Niinistö saa tylyn vastaanoton pyytäessään sotilaallista apua EU:sta

Iltalehti julkaisi äskettäin lehtijutun otsikolla "Presidentti Niinistö: ’Suomi kyllä auttaa Viroa, on auttanut eikä se ole muuttunut’" (Iltalehti 13.5.2017). Kirjoituksessa presidentti Niinistö totesi:

"Olemme kuulleet kysymyksiä, kuinka Suomi voi auttaa Viroa. Emme ole kuulleet montakaan kertaa, kuka voi auttaa Suomea. Vuosien aikana olen kysellyt ympäri Eurooppaa, mitä he ajattelevat Lissabonin sopimuksesta. Ei vastausta."

Sotilaallinen avunanto poliittisena kysymyksenä on edelleen ratkaisematta

Suomessa sotilaallisen avunannon ja avunsaannin kysymys aktivoitui jo lokakuussa 2014, kun Ruotsissa oli meneillään vedenalaiseen toimintaan liittyvä jahti. Puolustusministeri Carl Haglund totesi tuolloin, että pelkästään Ruotsin sukellusvene-etsintöihin osallistuminen olisi jo vaatinut Suomen lainsäädännön uudistamista (Ylen ykkösaamu 25.10.2014). Suomen lainsäädännön puutteet ovat olleet tiedossa hyvin jo yli vuoden ajan sekä Suomen ulkopoliittiselle johdolle että myös koko kansalle.

Euroopan unionin yhteinen armeija olisi suuri virhe

Euroopan poliittiset mahtimiehet rakentavat Euroopasta liittovaltiota. Siihen strategiaan Ukrainan kriisi ja Venäjä-kortti sopivat hyvin. Yllättäen maltillinen Suomi on etulinjassa kannattamassa Jean-Claude Juncker:n avausta, ja vieläpä presidentin johdolla. Pidän tätä linjausta hätiköitynä, ja jos missä, niin tässä avauksessa olisi Suomen oltava se kuuluisa rauhanrakentaja ja maltin edustaja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä