Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Hyvinvointi ja terveys

Henkisesti häiriintyneitä oletettua enemmän

En tiedä mistä johtuu, mutta tuntuu että nykypäivänä on yhä enenevässä määrin ihmisiä, joiden maailmankuva on jotenkin vääristynyt, eivätkä enää osaa hallita omaa käyttäytymistään siitä näkykulmasta että mikä on hyväksyttävää / laillista yhteiskunnan ja yksilöiden kannalta.

Itse luokittelen tälläiset ihmiset jollakin tavoin henkisesti häiriintyneiksi.  Voi olla että kaikki eivät ole samaa mieltä, mutta annan muutaman esimerkin.

Hyvää kannattaa odottaa - hyvästi kellojen siirtely

Viime yönä untani häirittiin. Kelloja siirrettiin, taas. Tällä typerälle toiminnalle ei löydy nyky-yhteiskunnassa enää riittäviä perusteita. Onneksi siirtelystä päästään pian eroon. Hyvää kannattaa odottaa. Pienet, ja joskus jopa suuretkin asiat saadaan etenemään.

 

Kellojen siirtelyn surkeus ja kurjuus

Siirsin kellot ja muut kellonaikatoiminnolla varustetut laitteet kesäaikaan sekä tarkastin, että automaattisesti aikansa päivittävät kojeet ovat näin myös tehneet. Siirrettäviä ja tarkastettavia kohteita löytyi kotoa ja kodin välittömästä läheisyydestä 26 kappaletta. Määrä ei ole ainakaan vähenemässä. Kohta varmaankin sohvat, rautakanget ja lenkkitossut sisältävät internetissä päivitettäviä ohjelmia ja näihin liittyen kellonajan.

Pelastustie

 

Pelastustie on ajotie, jota käyttäen hälytysajoneuvot pääsevät hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta

Malliesimerkki välinpitämättömien autoilijoiden aikaan saamasta tuhosta löytyy läheisen talon pelastustieltä. Sen lisäksi, että he vaarantavat ihmishenkiä heidän piittaamattomuutensa aiheuttaa taloyhtiölle mahdollisesti jopa tuhansien eurojen kulut pihan infrastruktuurille aiheutuneiden vahinkojenkorjaamisesta.

Diabeteksen ennaltaehkäisyllä voitaisiin säästää miljoonia

Diabetesliiton mukaan säästäisimme jopa 26 miljoonaa euroa vuodessa, jos puolet vuosittaisista tyypin 2 diabetesdiagnooseista pystyttäisiin siirtämään vuodella eteenpäin. Se on merkittävä summa pienen maan taloudessa. Suomessa ykköstyypin diabeetikoita on 50 000 ja kakkostyypin diabeetikoita jo 300 000. Lisäksi 150 000 ihmistä sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.

 

Puutteellista uutisointia - taas

Suomen Kuvalehti julkaisi artikkelin 15.03.2019 tutkimuksesta sähkötupakan vaarallisuudesta, missä esitettiin sähkötupakan käyttäjillä olevan n. 25% suurempi riski sairastua sepelvaltimotautiin kuin ei-tupakoitsijoilla. Tietenkin jätetään huomiotta se pikkuseikka, että tupakanpolttajilla tämä riski on 78% korkeampi kuin ei-tupakoitsijoilla.

Monipuolinen lähiruoka on ympäristöystävällisin ja tervein valinta

Suomessa on ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tehty aika erikoisia poliittisia, ruokaan liittyviä avauksia viime aikoina. Helsingin kaupunki päätti vihreiden aloitteesta vähentää liha- ja maitotuotteiden kulutusta kaupunkikonsernissa 50 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Espoossa yritettiin siirtyä kokonaan kasvisruokaan luottamushenkilöiden kokouksissa, mutta aloite kaatui äänestyksessä.

Vanhustenhoito kuntoon

Kokoomus kieltäytyy sitkeästi kasvattamasta henkilökuntamitoitusta. Hallituksen ratkaisuehdotukset painottavat asennemuutoksia, koulutusta ja omavalvontaa. Kaikki nämä ovat varmasti myös tarpeen, mutta kun vanhukset elävät nälässä, eivät pääse ulkoilemaan tai ovat ylilääkittyjä, se ei johdu vääristä asenteista vaan henkilökuntapulasta. 

Voiko vanhuksia hoitaa toisin?

Pelottaako oma vanhuus ja joutuminen hoivakotiin? Jos vastaus on myönteinen, kannattaa ajoissa miettiä miten ratkaiset asiat omalla kohdallasi. Minkälaista hoitoa haluat?

Nyt on aika herätä ja kuunnella hätähuuto!

Nyt on aika herätä ja kuunnella hätähuuto!

 

Huolestuneena, mutta en yllättyneenä on saanut lukea vanhustenhoidon laiminlyönneistä. Olen aina puhunut sen puolesta, että lakiin on saatava minimimitoitus. Se on pakollista, koska kun mitoitus on vain suosituksena, sitä voi rikkoa ilman sen suurempaa sanktioita.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä