Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansalaisten yhdenvertaisuus eri kunnissa

Rikkooko Helsinki perusoikeuksia, vai muu Suomi?

Helsinkiläisille terveyskeskukset ovat olleet ilmaisia vuodesta 2013. Muualla asuvilta sen sijaan on peritty reilun 16 euron maksu. Tähän tuli muutos vastoittain ja taustalla oli eduskunnan oikeusasiamiehen linjaus siitä, että pääkaupungin aijempi tapa toimia on syrjintää. Niinpä Valtuusto äänestikin maksuttoman palvelun puolesta kaikille muualta tuleville. Myös ulkomaalaisille.

Politiikassa ei saa olla liian ahne - maakunta, valinnanvapaus, yhdenvertaisuus

Edellinen hallitus loi sotemallin, mikä perustui  kuntainliittoihin  ja viiteen erityisvastuualueeseen. Mallin katsottiin olleen perustuslain vastainen, koska kunnat olisi pakotettu noudattamaan kuntainliiton päätöksiä ja maksuvelvollisuuksia. Asia oli korjattavissa siirtymällä suoraan valtionrahoitukseen ja Juha Sipilä toikin pöydälle valtionrahoituksella toimivat itsehallinnolliset maakunnat.

Yhdenvertaisuudesta, välttämättömyydesta ja resursseista

Yhdenvertaisuusperiaate vaatii, että jokainen maassa oleskeleva saa kiireellisen ja välttämättömän hoidon. Tämähän on perustuslaillinen tosiasia.

Perustuslaissa puhutaan myös kunnallisesta itsehallinnosta, ja ainakin vielä se merkitseekin jotain. Jos jokin fiksu kunta haluaa poistaa terveyskeskusmaksut, valtio ei vastusta.

Lainsäädäntömme suosii Jehovan Todistajia – Olemmeko heille velkaa?

Minut on kasvatettu monien muitten suomalaisten tavoin sellaisten arvojen kautta, jossa kaikkia kohdellaan samalla tavalla jokaisessa elämän osa-alueilla. Haluan vaalia miljoonien muitten suomalaisten tavoin oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden arvoja. Olen liian kauan odottanut asioitten muuttuvan, mutta mikään ei yksinkertaisesti muutu. Siksi en voi olla enää hiljaa tästä aiheesta.

Valtion ja kunnan tehtävä

Valtion ja kuntien tärkein tehtävä on ylläpitää hyvän hallinnon periaatteella, avoimuudella ja tasa-arvoisuuta noudattaen kansalaisten oikeutta työhön/ yrittäjyyden ja oman elämän hallintaan sen kautta. Verojärjestelmämme ja sosiaalitoimi on luotu keräämään siihen tarvittavan rahan ja tasoittamaan eriarvoisuutta.

Puukirppu sukeltaa suohon

Rukoilet kuin herhiäinen. Rukoilet kuin persläpi. Eipä sillä mitään.

Ei sillä mitään muutosta. Kunhan rukoilit.

Nää on näitä, kuorot ja ihmettelijät.

Juoskaa kuuseen. Kunhan laulatte ja huudatte.

Minä istun tämän puun juurella. Puun, joka on aina paikalla. Olen kirppu.

Olen puukirppu. Olen suo ja tuoksu.

Odotan Sinua, ihmeellistä yhdenvertaisuutta.

 

 

Agricolan päivänä oman kielen oikeuksista

 

Tuk

 

Oikeus omaan kieleen vaatii vielä työtä

 

Näin Mikael Agricolan eli suomen kielen isän päivänä on hyvä pohtia oikeuttamme omaan kieleen. Minulla oli aamulla mieluisa tehtävä olla Jämsänjokilaakson Kuurot ry:n edustajien mukana viemässä vetoomusta Jämsän kaupungille. Vetoomus koski viittomakielisten oikeutta saada tasa-arvoinen asema muiden kuntalaisten kanssa terveyspalvelujen ajanvarauksessa. Ajanvaraus tekstiviestin avulla mahdollistaisi itsenäisyyden ajanvaraukseen myös kuuroille ja huonokuuloisille.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä