Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Laki ja järjestys

Myötätunto vai yhteiskuntajärjestys? - Onko järjestelmä ihmiselle?

Laumakäyttäytyminen ihmiseläimellä johtaa metrossa tutkimusten valossa tilanteeseen, jossa todennäköisyys jäädä vaille apua pahoinpitely -tai ryöstötilanteessa kasvaa sitä suuremmaksi, mitä enemmän metrossa on ihmisiä.

Auttaisiko lakiin kirjattu velvoitekäsky ihmisiä noudattamaan tällaisessa tilanteessa ”rakkauden lakia?

Mitä tarvitaan, jotta ihmisen luontainen kyky tuntea myötätuntoa herää?

Mielihyvän merkitys rauhan rakentajana

Siihen on syy, miksi masentunut ihminen lamautuu ja menettää toimintakykynsä, ja sillä on jotain oleellista tekemistä asioiden kanssa, jotka on järjestelmällisesti sivuutettu johdonmukaisuuden ja järkevyyden tieltä.

Kaiken olemassa olevan syyperusta on merkityksetöntä sellaiselle, joka ei tunne kipua – Itseasiassa kaikki liike, jota ei tunne, on merkityksetöntä.

Ovatko lait laadittu rikottaviksi ?

Vihreiden lainsäädäntösihteeri rikkoi ilmailulakia kun ei noudattanut Finnairin lentokapteenin ja henkilöstön  antamia ohjeita. Lainsäädäntösihteerin nimen omaan luulisi olevan perillä myös ilmailulain olemuksesta. Tilanteen tekee erikoiseksi se, että nyt ei ole kyse Ruotsissa tapahtuneen Elin tyttösen kaltainen tapaus, vaan harjaantuneen laintuntijan lainvastainen menettely. Ja puhdas kopiointi.

Etsintäkuulutettuja avustetaan Ruotsissa

Laki ja järjestys on syksyn tärkein vaaliteema Ruotsissa, eikä mikään ihme.  Rikollisia ei vain saada kiinni Ruotsissa, eikä kaikkia rikoksia viedä edes tuomioistuimiin, koska se ei yksinkertaisesti kannata: tekijöitä ei saada kiinni. Esim. joukkoraiskaajien  tuntomerkkejä ei myöskään saa julkistaa, koska se voisi olla rasistista?

Nyt tai oikeastaan jo viime viikolla, Aftonbladet julkaisi uutisen, jonka mukaan monet etsintäkuulutetut tuomitut rikolliset ovat saaneet suuria avustuksia kunnilta ja valtiolta, jäämättä kiinni.  Rikolliset ovat muun muassa:

Suomi on kamala paikka elää

Pastori Marjaana Toiviainen ilmoitti erään edesmenneen valtakunnankanslerin syntymäpäivänä Suomen hallitukselle sen voittaneen, mitä tuli turvapaikanhakijoita koskeviin ongelmiin. Arvon pastoritar kertoi myös muuttavansa Tansaniaan, koska hän ei voi asua enää Suomessa, kun täällä on niin kurja elää.
Olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä.

Law&Order

Laki ja järjestys ovat yksi järjestäytyneen ja edistyksellisen valtion peruspilareista. Meillä on yhteisesti sovitut pelisäännöt eli lait, jotka säätää kansalaisten vaaleilla valittu eduskunta ja se  lienee demokraattisen valtion tunnusmerkkejä. Jos sääntöjä ei noudateta, seuraa rangaistus.

Suomi, laintulkinnan takapajula

Suomi on hyvä esimerkki lain ja järjestyksen venyttämisessä. Suomalaisen rakentajan edellytetään noudattavan maankäyttö- ja rakennuslakia pilkulleen. Tässä ja monessa muussakin lainkohdassa viranomaiskontrolli on huipputasoa. Muun muassa TRAFI käyttää n 600:n hyväpalkkaisen virkailijansa voimaa autoilijoiden kuurnimiseen erilaisten omavaltaisten laintulkinnoin. Toisaalla taas lakia katsotaan sormien läpi. Merkittävin aikaisempi esimerkki tästä oli eduskuntavaalien aikaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä