Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Lasten kasvatus

Vantaa murtaa ikärajoja sateenkaarinuorisotilassa

Samaa sukupuolta olevien parien oikeus lapsen adoptioon ja avioliittoon oli vain yksi välietappi. Seksuaalivähemmistöjä edustavien järjestöjen lopullinen päämäärä on yhteiskunnan totaalinen muutos suhteessa seksuaalisuuteen ja sukupuoleen. Tätä muutosta ajetaan aktiivisesti myös lasten ja nuorten maailmassa.

Lasten kiusaaminen on aikuisten asia

Koulukiusaaminen alkaa usein jo esiasteella. Alle kouluikäiset lapset ovat herkkiä tunnistamaan ryhmän dynamiikan: kuka päättää miten leikitään ja kuka jää usein leikkien ulkopuolelle. Oma pian viisivuotiaani tietää kuka on se joka tönii tai piilottelee toisten tavaroita. Toisinaan päiväkotipäivän jälkeen se päivä on "maailman tyhmin päivä", sillä joku on repinyt uutta mekkoa kun se on niin ruma, tai nimitellyt tyhmäksi.

Eväitä yhdessä kasvamisen matkalle

Suomalainen yhteiskunta on muuttunut rajusti viime vuosikymmeninä. Vielä 1960-luvulla merkittävä osa väestöstä sai elantonsa maanviljelystä ja maaseudun suurperhe oli tavanomainen perhetyyppi. 1970–1980-luvuilla teollisuudesta ja palvelualoilta elantonsa saavien osuus kasvoi. Vaikka muutoksissa on ollut lähtökohtaisesti kyse elinkeinorakenteen muutoksista, on niillä ollut vaikutuksensa myös perhe-elämään. Elinkeinorakenteen muuttuessa monet muuttivat työn perässä maalta kaupunkiin ja aiemmin perheessä toteutettuja toimintoja siirrettiin kodin ulkopuolella palkkatyönä hoidettaviksi.

Pöllö, pöllömpi, isä

Isänpäiväni sujui juuri niin kuin isän päivän soisi useamminkin kuluvan. Sain viettää aikaa lasteni kanssa ja iltapäivällä kipaisin reippaan lenkin koiran kanssa. Aamiaiseksi minulle tuotiin voileipäkakkua sänkyyn. Esikoulainen oli askarrellut upean pöllötaulun, johon oli riimitellyt: "Ei pöllömpi isä mulla tai ehkä sittenkin SUPERPÖLLÖ. Nokka vähän vinossa, aina johonkin menossa".

Monilapsisten perheiden asema heikkenee edelleen

Lapsiperheiden taloudellinen asema heikkenee vauhdilla. Syyt ovat hyvin moninaiset mutta lähde on sama. Hallituksen kurjistamispolitiikka.
Erityisesti monilapsisten perheiden äidit ovat tulilinjalla. Tilastokeskuksen julkaisun mukaan monilapsisten perheiden äitien työllisyys on vähentynyt vuodesta 2012 vuoteen 2013, eli näiden perheiden ansiotaso heikkenee. Yksilapsisten perheiden äitien työllisyys on pysynyt ennallaan vuodesta 2012 vuoteen 2013.
Lapsiperheisiin kohdistuu asumisen, työssäkäynnin ja lasten terveydenhuollon kautta yhä muitakin lisääntyviä kustannuksia.

Työ kantaa aina - toimettomuus vie ihmisarvon!

Muistan perheessämme vaikuttaneen, isoisäni toisen vaimon, Annan, lausahduksen -" hän, joka työtä ei tee, ei syömänkään pidä"! Lapsen mielessä tuonkaltaiset toteamat tuntuivat huvittavilta. Perheessämme ruokaa oli aina, syömisen kunnioitus tuntui turhalta.

Työhön meidät, suurpeheen lapset, ohjeistettiin, vaikka työtä ei olisi aina ollutkaan. Tosin maaseudulla työtä oli enemmän kuin ehdittiin. Käsieni muskelit kertovat edelleen heinäseipäille nosteluista.

En halua kasvattaa tulevaisuuden terroristia

Luin muutama viikko sitten kuinka suomalaisen somalipoliitikon Suomessa kasvanut lapsi oli liittynyt terroristijärjestö ISISikseen. Näin kuinka tämä uutisen myötä oltiin lähes varmoja, että Suomessa kasvaa lisää tämän kaltaisia nuoria, jotka haluavat lähteä tuhon ja tuhoamisen tielle. Suomessa asuvana ja pienten lasten ja etenkin kolmen pojan muslimi-isänä, alkavat hälytyskellot soida aika usein tällaisia uutisia lukiessa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä