Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Leikattu indeksi

Eläkkeet ja palkat

Taassain palasin eläkkeiden tason vertailuun, kun vuoroin uutisoidaan, että eläkkeiden taso paranee ja vuoroin kommenttipalstoilla syytetään leikattua indeksiä eläkeköyhyydestä ja sitä rataa. Yleensä uutisoinneissa käytetään kaikkien eläkkeensaajien keskiarvoa, missä minusta vääristää se, että ihmisten elinkaari nyt tuppaa olemaan sellainen, että väki vähenee mitä suuremmista ikävuosista puhutaan ja sen takia keskiarvot painottuvat enemmän juuri eläkkeelle jääneisiin.

Itseään parempiosaisempien puolien pitäminen

Tulipahan tässä mieleen, että mikä on se ajatuskuvio, jolla ihmiset kannattavat asioita, jotka hyödyttävät lähinnä heitä itseään parempiosaisia. Esimerkiksi työeläkeindeksin muutoshalu, kotitalousvähennyksen kannatus ja perintöveron poistohalut.

 

Kiljustelun paluu

Taas on nostettu mukaan keskusteluihin Kimmo Kiljusen teesit työeläkkeistä.

 

Tappio eläkkeensaajalle leikatusta indeksistä

Ynnäilin Eläketurvakeskuksen sivuilta indeksilukuja, sekä Tilastokeskuksen sivuilta ansiotaso- ja kuluttajahintaindeksiä (koska Eläketurvakeskuksen sivuilla puoliväli-indeksi loppui 2013 vuoteen). Leikattu indeksi jää pikkuhiljaa enemmän ja enemmän jälkeen puoliväli-indeksistä (2018 jäänyt jotain 12% ensimmäisestä, 1995 vuodesta), mutta miten paljon se sitten oikeasti olisi vaikuttanut eläkeläisten nettoeläkkeisiin?

 

Kasvulle vauhtia leikatun indeksin palauttamisella

Hieno näkemys aamu MTV 3:lla Studio 55/ Olli Pusan esilletulossa eläkeläisten leikatun indeksin palatuttamiseski. Pusan näkemyksiin on helppo yhtyä, koska sen avulla vähentäisimme ikäihmisten sosiaalisia menoja ja samalla maan velkaantumista, sekä lisäisimme kulutusta ja sen kautta verotuloja.

Taitetut eläkeindeksit – surkeaa sosiaalipolitiikkaa ja tyhmää talouspolitiikkaa

Suomessa tarvitaan eläkeläisten puolue. Ja miksi tarvitaan? Yksinkertaisesti siitä syystä, että mikään puolue ei ole pitkään aikaan ottanut lainkaan huomioon työuransa loppuun suorittaneiden kansalaisten etuja.

   Kuitenkin eläkeikäisiä on Suomessa enemmän kuin yhdelläkään puolueella on äänestäjiä. Jos siis Suomen eläkeläiset ryhtyisivät kunnolla ajamaan etujaan, he voittaisivat tämän maan ”pääministerivaalit” ja saisivat hallituksen muodostettavakseen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä