Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Päivän politiikka ja yhteiskuntasopimus

Vähättelyn kulttuuri ja väärin menestyminen

Saara Aallon menestyminen kaupallisessa brittiläisessä formaattilaulukilpailussa on herättänyt monenlaisia reaktioita sosiaalisessa mediassa. Tai pääasiassa kahdenlaisia. On tykätty, tai sitten vähätelty. Olen lukenut kommentteja tyyliin: "karaokekisassa lauletaan", "jäi taas toiseksi", "enää pitäisi tietää kuka on Saara Aalto" ja tuskin olen edes raapaissut pintaa.

Tehdään yhteiskuntasopimus, puretaan työeläkeyhtiöt

Työeläkeyhtiöt ovat viime aikoina olleet huolissaan siitä, ettei heidän hoitoonsa kerry riittävästi rahaa jossain kaukana tulevaisuudessa tarvittaviin eläkkeisiin. Asiaan kuuluu pelottelu siitä, ettei työnantaja- ja palkansaajamaksuilla pytyttäisi kattamaan samanaikaisesti ulosmaksettavia eläkkeitä, vaan sen takaamiseksi tarvittaisiin eläkeyhtiöiden mainiota sijoitustoimintaa.

Eläkerahoja yli 180-miljardia ja Suomi on köyhä.

On se kummallista kun olemme niin köyhiä. Hallitus on kaikkien vähäosaisten kimpussa ja säästäminen päätävoite. Ministerit kilvan toinen toisen perään julistavat, että palvelut säilyvät ja taso ei laske. On se kummallinen matematiikka hallituksella. Jos nyt tonnista vähennetään vaikka puolet pois, niin sillä jäljelle jäävällä viissatasella ei kyllä saa samaa palvelua ja tasoa mitenkään, vaikka hallitus toisin väittää.

Aina voidaan toimintaa tehostaa, mutta siinäkin tulee jossakin vaiheessa raja vastaan. Hallituksella tätä rajaa ei ole.

Suomi soutaa ja huopaa

Alkuvuosi on ollut kotimaan politiikan kenttää seuraillessa mitä sekavin. Hallituksen mieli muuttuu kuin tuuliviirillä ja tuntuu ettei mikään hanke ole etenemässä kuten suunniteltu. Uudetkin asiat tuntuvat karahtavan kiville lähes välittömästi ja ennestään niille karikoille ovat haaksirikkoutuneet monet pienet kuin suuremmatkin hankkeet. En muista tälläistä poliittista sekasortoa mainitun juuri edes historian kirjoissa. 

Veivaaminen saatava loppumaan: Nyt ratkaisuja Suomen ja suomalaisten hyväksi

Viikon verran kestänyt odotus päättyi maanantaina hetkeksi, siis todellakin vain hetkeksi, helpotukseen SAK:n annettua alustavan hyväksyntänsä työmarkkinaosapuolten neuvottelutuloksen yhteiskuntasopimuksesta. Iltapäivällä oli sitten jo toinen tilanne, kun EK ilmoitti sopijakumppaneiden laajuuden olevan riittämätön. Sopimuksen tekeminen muistuttaa pitkittynyttä synnytystä, jolle ei tunnu tulevan loppua.

Sopimus vai ei?

10 kk neuvottelujen päätöksenä päästiin keskusjärjestötasolla laihaan neuvottelutulokseen. Tulos ei vastannut hallituksen haaveita, mutta oli lohtu sekin. Nyt SAK-laiset liitot alkavat laittaa kampoihin. Neljä liittoa on ilmoittanut jättäytyvänsä pois sopimuksesta. Lopuista ei vielä oikein tiedä varmasti. Jos liitot kaatavat orastavan sovun, ne tekevät aikansa tyhmimmän teon. Hallitus ei katso sitä hyvällä.

Lylyn liitot karkaavat kilpaa

Ja yhteiskuntasopimusneuvottelut ovat kuin suoraan Rauli Badding Somerjoen laulusta:

Pääomatkin kontrolliin

Pääomillako itsenäinen oikeus olla epäisänmaallinen?

Suomessa ongelma ei ole varallisuuden puute, vaan oikeistovoimien haluttomuus tarttua pääomien vapauteen toimia epäisänmaallisesti.  Niin kauan kun veroja kierretään ja investointihaluttomuus jatkuu, myöskin talouskasvu pysyy alhaisella tasolla. Se tässä taloudellisessa tilanteessa on pystytty todistamaan, ettei yrityksissä syntyneitä voittoja ole ohjattu uusiin tai korjaaviin investointeihin, vaan ne on pääsääntöisesti jaettu osinkoina tai kadotettu veroparatiiseihin.

Säästöt - pikku juttu

Miljardin säästö, mutta vasta vuonna 2029, eli hallitus sitoutuu kolmen hallituksen kauteen, jotta säästöt saataisiin sovussa linjattua. Sipilän hallitus 2015-2019 jatkaakin vielä kymmenen vuotta sen jälkeen kun valtuutukset käyvät vanhoiksi. Se tarkoittaa, että Sipilä voittaa vielä kahdet eduskuntavaalit Sipilä ykkösen jälkeen.

Tämän vaalikauden aikana on tarkoitus poistaa 110 000 työtöntä ja siirtää ne työpaikoille tuottavaan työhön. Ei siis mitään demareiden työtupamentaliteettia. Muistakaa tämä luku, eli vuonna 2019 meillä on enää 135 000 työtöntä kortistoissa.

Ennustus kansallisesta yhtenäisyydestämme!

Vuosina 1984-88 tein työtä Uusi Suomi Oy:ssa, Iltalehti akselilla. Oheinen kuvanikin on aikalaiskuva. (Otan pian kuvan itsestäni nykymoodissa) 

Eräässä yhteisessä illanvietossamme kokoomuslaisuutta edustanut, toimittaja  Jalmari Torikka totesi minulle tuon ajan Kokoomuksen epätoivosta hallitukseen pääsemisestä. 'Olet tehnyt hienon analyysin'. Analyysini oli, että puolueen alavireinen ilme on suurin este valtaan. Eipä kestänyt kauaakaan, kun Kokoomus aloitti profiilin nostatuksen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä