Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Ranskan presidentinvaalit 2017

Edouard Philippe

Ranska valitsi Macronin presidentiksija Macron valitsi Edouard Philippen pääministeriksi.  Emmanuel Macron oli myös nohevana ja tapasi heti ensimmäisenä työpäivänään Angela Merkelin Berliinissä.

Angela ja Emmanuel lupasivat muuttaa EU:n kankeita rakenteita ja halusivat syventää Ranskan ja Saksan yhteistyötä. Merkel sanoi, että vahva Ranska on EU:n ja Saksan etu.

Nähtäväksi jää, onko Emmanuel Macron niin vahva johtaja, että lopettaa Strasbourgin ja Brysselin välisen rahtaamisen turhauttavana.

Brexit, Macron ja Calaisin leirit

Yksi olennainen syy Brexitille oli maahanmuuton, erityisesti haittamaahanmuuton tyrehdyttäminen.

Tähän asti Iso-Britannia ja Ranska ovat hyvässä EU-hengessä sopineet erityisestä rajan vartioinnin järjestelystä. Ranskan Calais on toiminut brittien Doverin etuvartioasemana, ja luonnollisesti britit ovat maksaneet siitä aiheutuneet kustannukset.

Nyt Macronin Ranska haluaa päästää 10.000 "leiriläistä" irti, ja luonnollisesti Doverin asukkaat ovat kauhuIssaan. He ovat jo vaatineet automaattiasein varustettuja asejoukkoja kauniiden hiekkarantojensa turvaksi.

Macronin menestys avaa oven rohkeammalle EU-politiikalle

Ranskan presidentinvaalit osoittivat, että ihmiset haluavat vaihtoehtoja ja selkeitä linjoja EU:n kehittämiseksi. Macronin selvälukuisessa voitossa merkittävää ovat hänen painotuksensa eurooppalaisen yhteistyön ja EU:n kehittämisen suhteen. Macron on sanonut suosivansa EMU:n yhteistyön väkevöittämistä tiiviimmän ja aidomman talous- ja rahaliiton aikaansaamiseksi.

Ranska äänesti aikalisän Euroopalle

Emmanuel Macronin valinta Ranskan presidentiksi on Euroopan johtajille kauan kaivattu aikalisä.

Brittien EU-eropäätöksen jälkeen kansallismielisen hyökyaallon on pelätty lakaisevan eurooppalaisen yhteistyön mennessään. Macronista tuli voiton myötä Euroopan aallonmurtaja.

EU-myönteinen Ranskan presidentti mahdollistaa eurooppalaisen yhteistyön tulevaisuuden pohdinnan hyvässä hengessä ilman, että taustalla leijuu uhka toisen suuren jäsenvaltion EU-erosta.

Näkökulma: Populistien voittokululle loppu! - "Typeryksiäkö he ovat?"

Hyvin moni eurooppalainen henkäisi eilen illalla helpoituksesta, kun tiukkaa talouskuria kannattanut Emmanuel Macron jyräsi Ranskan presidentinvaalien toisen kierroksen voittoon. Vaalipäivään ennakkosuosikkina lähtenyt Macron sai kierroksella odotetusti noin 66 prosenttia äänistä. Toiset puolestaan ovat ilmaisseet syvän pettymyksensä, kun oikeistopopulismiin nojaavan Marine Le Penin suuri voitonpäivä jäi lunastamatta.

Emmanuel Macron And The Course Of History

President-elect Emmanuel Macron managed to mobilize the democratic movement for Europe at the critical moment. The presidential elections in France are not anymore only a national but increasingly a European matter. The result should not be misunderstood. The European union is at stake. The present EU does not satisfy the president-elect of France. He wants to reform the union system or in case failed, a possible ”Frexit” would be taken to his agenda.

Ranskan presidentinvaaleissa 11,5 % äänesti tyhjää

 

 

Ranskan presidentinvaalien tulokset ovat selvillä. Emmanuel Macron sai äänistä  66,06 % eli n. 20,8 milj. ääntä. Marine Le Pen sai äänistä 33,94 % eli n. 10,6 milj. ääntä  ( ks. France 2 ). Äänestysprosentiksi muodostui  74,56 %.

Kaksi populistia - toinen voitti

Ranskassa perinteiset puolueet hävisivät pressanvaalit. Kaksi populistia tuli ja vei kansaa kuin pässiä narussa, samalla koko maailma oli ihmeissään.

Nyt on jo selvää, että nämä kampailut tulevat maailmalla lisääntymään. Vanhat puolueet häviävät nämä taistelut, kun usko vanhaan on mennyt. Otetaanpa malliksi vaikkapa Suomen sosialidemokraatit. Vaikea on demaripuolueen suosta nousta, jos ei ala populistiksi.

Populismi elää nyt voimakkaana ihmisten mielissä, siitä on näyttöä jo useammassa maassa.

Marine Le Peniltä on loppumassa aika

Ei taida Marine Le Penistä tulla Ranskan presidenttiä, jos ei jokin äärijärjestö pamauta vaalitaistelua kirjaimellisesti uusiksi viime metreillä. Mikä on toki aivan mahdollista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä