Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Ravintosuositukset

Silakka on pula-ajan kala

Tämän päivän Helsingin Sanomissa 18.7. todettiin, että rannikkokalastus on Suomessa nykyään vaikeuksissa ja erityisesti silakasta vain pieni osa käytetään ihmisravinnoksi. Kyseessä ei ole silakan huono tarjonta kaupoissa vaan pohjimmiltaan se, ettei silakka käy nuoremmille kuluttajille kaupaksi. Jos kalaa syödään, paljon silakkaa suositumpia ovat tietyt tuodut kalalajit kuten seiti ja norjanlohi.

Voimistaako voi, parantaako maitorasva?

Aito voi, ihanalta maistuva maitorasva on saanut viheliäisen syntipukin maineen vuosikymmenien ajaksi. Todennäköisesti aivan turhaan. Kiitos kuitenkin Ancel Keys, yhdysvaltalainen ravintotieteilijä! Ja samalla Suomen viranomaiset. He eivät ole piitanneet tutkia tieteellisesti sitä suomalaista ruokavaliota, jolla torpparit ja maanviljelijät pitivät aikoinaan itsensä hengissä. Köyhät joutuivat juomaan kurria, minä mukaanlukien. En milloinkaan aio juoda tuota maitovettä enää.

 

Puska ja kansanterveyden ongelmat

Pekka Puska oli taas eilen Maaseudun Tulevaisuudessa alkoholiuudistusta torpedoimassa. Minun nähdäkseni kaikkien etu olisi siirtyä Saksan mallin mukaiseen alkoholilainsäädäntöön heti. Siitä on joka suhteessa paremmat kokemusperäiset näytöt kuin Puskan ajamasta holhouspolitiikasta. Pekka Puska ja THL voisi keskittyä miettimään tärkeämpiä asioita. Kuten sitä, mikä on Suomen terveyssuosituksissa pielessä, kun yhä suurempi osa kansasta on tullut allergiseksi mm. laktoosille, gluteenille ja homeelle.

Kiitos Antti Heikkilä

Kiitos Antti Heikkilä, ihanan etunimesi lisäski solet ohjanu ja neuvvonu minunki elämää rohkeaksi ja lisäny itseluotttamustani niinko omalla päällä aattelevaksi, mie kiitän ja kunnioitan työtästi ja elämäniloa sulle ja Maaritille!

Ravintosuosituksia pitäisi muuttaa

HS uutisoi tänään (13.1.2015) Liikaa kovia rasvoja ja suolaa – THL: Juuri kukaan ei syö ravintosuositusten mukaan, ja samaan aikaan suomalaiset lihovat (kts. kuvaliite).

Tästä voisi insinöörinlogiikalla todeta, olisiko suosituksissa silloin jotain vikaa? Olen aikaisemminkin kirjoittanut tästä aiheesta: Verensokeri tappaa yhä useampia

Suomen sairastuttava propaganda

Törmäsin sattumalta edelleen suositukseen, jonka mukaan kaikkien pitäisi syödä täysviljatuotteita

6-9 annosta, eli esimerkiksi leipäviipaletta päivässä. Mielenkiinnon vuoksi vilkaisin

täysjyväruispalapussia. Suositusten täyttäminen vaatisi syömään yhdeksän leivän pussista

päivittäin puolet. Kilokaloreina mitattuna tämä tarkoittaa 615 kaloria, mikä on kolmasosa

melko tavanomaisesta 1800 kcal päivittäisestä energian tarpeesta.

Tarkastellessa ravintoympyröitä vuosikymmenten varrelta voimme huomata, että viljatuotteiden

Verensokeri tappaa yhä useampia

Helsingin Sanomat antoi tänään (3.11.2015) ohjeita karkkilakkoon, ja artikkelissa oli lainaus laillistetulta ravintoterapeutilta Pirjo Saarnialta: ”Hiilihydraattipitoinen ruoka, esimerkiksi peruna ja pasta, nostaa nopeasti verensokeria, mutta se lähtee myös nopeaan laskuun. Tämä taas aiheuttaa makeanhimoa”.

Kommentteja artikkeliin ei ole montaa, mutta tässä viimeinen:

Kuka tekee ravitsemussuositukset?

Koko kansan hyvinvointia ajatellen Suomessa on valtion ravitsemusneuvottelukunta, siis porukka joka tekee koko kansalle ravitsemussuositukset, kansan parhaaksi tietysti. Vai meneeköhän se ihan niin?

Professori Mikael Fogelholm on ihan erikseen kirjoittanut, että ravitsemusneuvottelukuntaa kootessa on otettu huomioon jäsenten kytkökset. Ehkä näin on tehty, mutta ilmeisesti niistä ei vain ole välitetty ja alan koulutus tai osaaminen on voitu sitten ihan kokonaan unohtaa.

Kannattaako kaikkia tutkimustuloksia ottaa todesta?

Milloin ravinnosta, terveellisistä elämäntavoista ja myös alkoholin käytöstä saatuja tutkimustuloksia pitäisi alkaa ottamaan vakavasti?

“Hyvän ruoan” hinta alas

Lily-blogimaailmassa on noussut myrsky siitä, saako jokainen syödä, mitä haluaa. Ravintosuositusasioita on pohdittu täällä Uuden Suomen blogeissakin.

 

Kuluttajalle asetetaan jatkuvasti paineita omista valinnoistaan. Pitäisi syödä:

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä