Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Sivistysvaltio

Miksi Suomi on Suomi ja Ruotsi on Ruotsi ja vaalit eivät nuoria kiinnosta?

Mutta kun Liittoutuneiden Valvontakomissio, jossa oli neuvostoliittolaiset jäsenet, lähti kuvan

Poliittisen väkivallan tuomitsemisen ei pitäisi olla näin vaikeaa

Olin ajatellut palaavani 1930-luvulle vain kirjoittaessani Outokummun historiasta, mutta äskettäiset tapahtumat antavat itse kullekin hyvän tilaisuuden ajatella, miten itse olisi 1930-luvulla toiminut.

Käsittääkseni seuraavat numeroidut asiat ovat kohtuullisella varmuudella riidattomia.

Uusi opetussuunnitelma on kovin paperin makuinen

Koulun uusi opetussuunnitelma, OPS2016, puhuttaa kovasti. Olen tutkinut sitä eri puolilta muutamaan otteeseen yliopistotoimeksiantoina tärkeimpiä verrokkimaita selvitellen.

Systeemiajattelun edistäjänä tarjosin siihen samanlaista otetta, mikä tulee esille USA:ssa tietyissä opetussuunnitelmissa alkaen jo 5-vuotiaista. Siellä koulutus aloitetaan mieluusti ajattelun malleista.

Englannissa perusopetus on standardoitu ja tuotteistettu pitkälle, mikä takaa valmistuvilta nuorilta samanlaiset valmiudet.

Eläkkeistä on puhuttava

Vilkkaana vellova eläkekeskustelu on selkeä valopilkku muuten niin synkässä ja negatiivisuuden vaivaamassa poliittisessa keskustelussamme. Eläkekeskustelu on saanut aikaan kansalaisaloitteen, joka keräsi allekirjoituksia kunnioitettavan määrän ja myös kaikkien kansalaisten huomion kiinnittymisen moneen vanhusväestöön kohdistuvaan kiistämättömään epäkohtaan.

Sivistyksen juna keikkuen kulkevi

 

Sivistyksen saralla elämme murrosaikaa. Vanhat sivistyksen kivijalat tutisevat, mutta toivottavasti eivät murru, vaan kantavat uutta sivistysaaltoa sentään.

Sivistyksen ymmärtämiseen ja selittämiseen on monta kantaa, mutta varsinainen sivistys ja sen tukijalka on lukeminen ja kirjoittaminen, lukemis- ja kirjoittamistaito.

Viha leviää

Vihan luonteeseen kuuluu silmien sulkeminen. Vihan vallassa olevalla ihmisellä on putkinäkö ja laput silmillä. On hyvin vaikea välittää eri näkökulmia vastapuolelle jos toinen on raivoissaan. Kun lueskelee kommenttiketjuja erilaisilla palstoilla, on helppo allekirjoittaa tämä. Viha tyhmentää ihmistä, koska viisaus edellyttää myös muunlaisten näkokulmien ymmärtämistä. Vihainen ihminen ei pysty kuuntelemaan, eikä keskustele.

Lyhytnäköisiä korkeakouluuudistuksia

Täytin viime viikolla SDP:n ehdokastietolomakkeen. Pääteemoikseni valitsin tasa-arvon, turvallisuuden ja tulevaisuususkon. Se että kaikki alkavat teellä, on sattumaa. Näitä sanoja avaan ja käydään läpi vielä moneen kertaan kevään mittaan.

Teemat nousivat esille myös lukiessani Hesarista juttua ”Opetusministeri: Ammattikorkeakoulut ja yliopistot ehkä yhteen”. Siinä todetaan seitsemän ministerin olleen tekemässä listaa, jolla ehdotetaan isoja muutoksia korkeakouluihin.

Opiskelun kalleus

  • Köyhälle opiskelu on taistelua – "Jokaisesta laskusta tulee itku"
  • "Kun työttömän yksinhuoltajan 15-vuotias lähtee toiselle paikkakunnalle ammattikouluun, hän ei saa minkäänlaista opintotukea tai edes matkakorvausta. Lapsilisä on 115 ja elatusmaksu 140 euroa kuukaudessa. Sillä pitää maksaa osa myös perheen asuntovuokrasta.

Maamme – Vårt land

Kun olen matkustanut ympäri maailmaa, minulta on usein kysytty, mikä on mielestäni paras asia Suomessa. Nokian alamäki pakotti luovuuteen – huumorivastauksen tilalle piti keksiä jotain muuta. Hyvinvointivaltio on useissa maissa liian eksoottinen asia selitettäväksi, joten kerroin vastaukseksi yhden hyvinvointivaltion seurauksen: Minun ei ole koskaan tarvinnut pelätä Suomessa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä