Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Sotilasvallankaappaus

Hyvällä politiikalla ja kansainvälisellä oikeudella sotaa vastaan

Aluepommitus kohdistuu suurten kaupunkien siviiliväestöön. Siinä näkymässä komentajan piirtämien viivojen sisäpuolelle jäänyt ihmiselämä tuhotaan kokonaan. Se on mukamas taistelukenttä. Polttoaseilla kärvennetään elävää voimaa jäljettömiin suurella teholla. Kaiken sen jälkeen on sotilaita kohdeltava inhimillisesti. Niin on kansainvälisillä sopimuksilla sovittu. Turha on mitään sanoa. Sodan todelliset uhrit ovat puolustuskyvyttömät siviilit. Nykyaikaisessa sodassa heitä vääjäämättömästi surmataan miljoonia.

Näkökulma: Turkki luisuu kohti diktatuuria - Erdoǧanin valta kasvaa entisestään

Pelko valtasi Turkin kadut myöhään perjantaina, kun osa maan armeijasta päätyi yrittämään epätoivoista sotilasvallankaappausta. Laukauksia vaihdeltiin eri puolilla maata. Tämän hetkisten tietojen mukaan ainakin viisi maan kolmestasadasta kenraalista on pidätetty vallankaappausyrityksen jälkilöylyissä, jonka yhteydessä voittajaksi julistautunut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on lupautunut järjestämään tuntuvia puhdistuksia maan armeijassa.

Mitähän Turkissa tapahtuu?

Noin yleisesti ottaen olisi kai suotavaa, että vaaleissa valitun parlamentin luottamusta nauttiva hallitus saisi pysyä vallassa, kunnes parlamentti toisin päättää.

Jotakuta saattaa tietysti hämmentää, mikäli Turkin kaappausyrityksen ideologiseksi johtajaksi osoittautuu pennsylvanialainen kaveri nimeltä Fethullah Gulen.

Mikäli Erdogan selviää tästä sosiaalista mediaa käyttäen, hän joutunee sallimaan jonkinlaisen ilmaisunvapauden kansalaisillekin... 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä