Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Tuottavuushyppy

Miten poliisien tuottavuus lasketaan?

Lisääntyykö poliisien tuottavuus, jos sakotusten, kiinniottojen ja syytteesenpanojen määrä tisääntyvät? Jos tuollainen tuottavuus kasvaa ja vankimäärät siksi kasvavat, johtaako tuo pakosta poliisien tuottavuuden vähenemiseen? 

Ilmeisesti on ammatteja, joissa tuottavuuden väheneminen on positiivista ...

Entäs tämä: 

Tuottavuushypyn kirkkohistoriallinen perinne

Hyppyherätys

Suomalaisten uskonnollisten liikkeiden joukkoon kuuluu hyppyherätys. Hyppyherätyksen lähtökohtana pidetään Euran Honkilahdessa asuneen sepän Juho Uusikartanon uskonnollista heräämistä 1817. Uusikartano alkoi järjestää talossaan seuroja, joissa seuraväki kiitosvirsiä veisatessaan alkoi hypellä ja taputtaa käsiään. Muita liikkeen tunnusmerkkejä olivat profetiat, ilmestykset ja askeesi. 

Hallitus on kulkemassa kohti hajoamistaan

Pääministeri Sipilä on arvioinut taloustilanteen korjaamiseski tarvittavat toimenpiteet ja palkansaajajärjestöjen reaktiot niihin pahoin väärin. Vaikka pääministerissä onkin jonkin verran nähtävissä perääntymisen merkkejä. Vastakkainasettelu ei sillä ratkea, jos hallitus ei luovu ehdottomina pitämistään 5 %:n yksikkötyökustannusten alentamisen tavoitteestaan  ja työntekijöiden työehtoja merkittävästi heikentävistä epäoikeudenmukaisista ja kohtuuttomista pakkokeinoista.

Seitsemän kuolemansyntiä työelämässä - ahneus

Ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo

 

Ahneus ilmiönä on lähes yhtä vastenmielistä kuin kateus. Puhdas ahneus on helppo huomata ja tuomitakin, mutta mutkikkaaksi homman tekee se, että on vaikea sanoa mikä on ahneutta ja mikä on kohtuullista.

 

Onko työnantaja ahne vai kohtuullinen halutessaan minun tekevän enemmän töitä ja olevan tuottavampi pienemmin palkkakustannuksin? Ja olenko minä ahne halutessani pitää kiinni siitä mitä minulle on tähänkin asti maksettu? 

 

Sipilän muut keinot keventää viennin kustannuksia

Osoittautui turhaksi toiveeksi saada ammattiliitot osallistumaan tuottavuushyppyyn. Vaikka tilanne on ymmärretty ammattiyhdistysliikkeessä ja tiedostettu että jotain pitää tehdä, niin ammattiliitot eivät voi asiaa auttaa, varsinkin kun jäsenet, siis palkansaajat, eivät ole innoissaan palkkojensa pudottamisesta.

Nyt siis Sipilän pitää käyttää niitä konsteja joita hallituksella on vientiteollisuuden kustannustason keventämiseksi.

Pari sanaa yhteiskuntasopimuksesta, toimistonatseista ja tuottavuudesta

Sipilän esitys sadasta lisätyötunnista kuulostaa helpolta ratkaisulta aiheuttaa tuottavuushyppy, mutta kyseinen esitys ei kestä päivänvaloa saati kriittistä tarkastelua. Suurin ongelma on siinä että sata tuntia lisää työaikaa ei todellakaan tarkoita vastaavaa tuottavuushyppyä suomalaisen työelämän epäkohtien vuoksi.

Tuottavuushyppy ja työajan pidennys

Tuottavuushypyn aikaansaamiseksi tarvittaisiin oikeastaan yleinen palkkojen alennus.  Palkkamaltti on hyvä asia, mutta se ei riitä. Jos halutaan nopeita tuloksia tarvittaisiin tuotantokustannusten alentamista erityisesti vientisektorilla. Julkisella sektorilla palkanalennukset palvelisivat valtiontaloutta pienentämällä valtion kuluja.

Koska palkan alentamista ei voi yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi suoraan ehdottaa, hallitus on esittänyt työajan pidentämistä 5%:lla. Sekin on laajalti tyrnmätty sekä ammattiyhdistysten, että tavallisten palkkatyöläisten taholta.

Tuottavuushyppy Suomeen pätkäpaastoamisella

Miltä kuulostaisi jättää aamiainen ja lounas väliin työpäivänä ja syödä vasta klo 15 aikoihin ensimmäistä kertaa? Hullulta monen mielestä. Siinä voisi kuitenkin piillä yksi keino saavuttaa tuottavuushyppy ainakin tietotyöntekijöiden keskuudessa.

Paasto on eri uskonnoistakin tuttu perinne. Paastoamisen aikana syödään kevyempää ruokaa tai ruokaa syödään harvemmin. Tutkimusten mukaan paastolla voi olla hyödyllisiä terveydellisiä vaikutuksia niin aivoille kuin keholle. Kaloreiden rajoittaminen voi pidentää elinikää ja ehkäistä hermostosairauksia. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä