Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuluttajat

Kuluttajat ovat saaneet toiveensa läpi - Kannabispitsa myyntiin

Bisnes se on joka kannattaa. Uusin innovaatio on kannabispitsa. Jota kuluttajat ovat haluneet. Nyt se on saatavilla.

Toki ei Suomessa, jossa halutaan vain rankaista kannabiksen käyttäjiä. Verotulot eikä uudet työpaikat kiinnosta suomalaisia päättäjiä.

Samalla he jarruttavat myös lääkekannabiksen saatavuutta. Ei päihdyttävää CBD:tä ei Suomesta saa laillisesti. Miksi näin?

"Yhdysvalloissa kannabiksen laillistetun käytön laajeneminen tuottaa markkinoille aivan uusia innovaatioita."

Muuntogeeniset kasvit äänestyksessä

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta on äänestänyt juuri jäsenmaiden oikeudesta rajoittaa tai kieltää geneettisesti muunneltujen kasvien viljelyä alueellaan. Kyseessä on vaikea, tunteita herättävä ja vuosia käsittelyssä ollut asiakokonaisuus.

Saimme hyvän kompromissin. Päätäntävalta asiassa säilyy jäsenvaltioilla. EU:n jäsenmailla ja myös EU:n eri toimielimillä on perustavanlaatuisia erimielisyyksiä asiasta.

Miksi meidän on pakko tukea venäläisiä terroristejä Itä-Ukrainassa?

Niin, me suomalaiset ja eurooppalaiset tuemme joka auton tankkauksella Venäjän asevarustelua ja terroristeja. Omalta osaltamme, kylläkin hyvin hyvin pienellä osalla, olemme myös vastuussa lentokoneen alasapumisesta Itä-Ukrainassa.

Taven tullen lämmitämme kotimme öjyllä ja muulla energilla, jolla ostetaan rautaa rajoillemme.

Emmekö me kuluttajat saisi jo vihdoinkin valita tankatessamme, kotia lämmitettäessä ja sähköä kuluttassamme, että kenelle rahamme menevät?

Leipuri on leipänsä ansainnut

Leipähyllyllä muhii yllätys. Kuluttaja hämääntyy tuoreen leivän tuoksusta ja nappaa kärryynsä lämpöisen limpun. Mielikuva tuoreesta leivästä houkuttaa ostopäätökseen. Viereisellä hyllyllä notkuvat muovipusseihin vangitut teolliset leipomukset eivät houkuta - tämä on tuore, kuin itseleivottu. Totuus on kuitenkin toinen: usein leipä on vain myymälässä paistettu, ei leivottu. Tämä kuluttajavalinta johtaa elintarvikealalla yt-neuvotteluihin.

Kuluttajalla oikeus tietää

On tutkittu juttu, että kuluttajaa kiinnostaa tuotteiden alkuperämaa eli “made in”. Asia on ajankohtainen myös EU:ssa, sillä Euroopan parlamentti äänesti eilisiltana alkuperämaamerkintöjen puolesta.

Parlamentin kanta on, että tuotteesta pitää käydä ilmi sen alkuperä valmistusmaan tarkkuudella. Osa EU:n jäsenmaista, mukaan lukien Suomi, kuitenkin vastustaa alkuperämaamerkintöjä.

Verikännyköistä Reilun kaupan puhelimiin

Näpräilen älypuhelintani valmiina ottamaan valokuvan tämän vuoden yhdestä vaihtoehto-Nobelin saajasta, kongolaisesta Dr. Denis Mukwegestä. Kiitospuheen jälkeen istun kuitenkin typertyneenä, pistäen kännykkäni vaivihkaa käsilaukkuuni.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä