Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Reilu kauppa

Reilun kaupan maitolitra - kuluttajan suora tuki maidon tuottajalle

Suomalaiset kuluttajat ovat ilmaisseet halunsa tukea maidontuottajan ahdinkoa maksamalla jopa 10 senttiä enemmän maitolitralta, mikäli tämä 10 senttiä todellakin päätyisi maidontuottajalle.

Kuinka tällainen mahdollisuus ostajalle olisi parhaiten käytännössä järjestettävissä?

Kun VR-makasiinit paloivat – nyt loppukin puretaan!

[2006] ” … Jo muinoin ihmisyhteisöt puhdistivat rituaalisesti tulella pahaa ja peloittavaa. Makasiinien poltto kuvastaa epätoivoa, kapinaa ja muutoshenkeä. Tapahtumassa voi oikeastaan kohdata vain kaksi vaihtoehtoa; päämäärätön huliganismi tai aatteellinen idealismi. Toinen on suoraan tuomittavaa mistä kulmasta tahansa. Nuoriso ei ole enää kiinnostunut nykykaltaisesta politiikan hoidosta. Markkinamekanismit ovat ottaneet vallan Arkadianmäeltä.

Tietoinen kuluttaminen

Tietoisen kuluttamisen pitäisi olla tämän ajan ykköstrendejä. Tietoinen kuluttaminen on vastuullista kuluttamista, joka huomioi tuotteen koko elinkaaren ja kaikki sen tuottamiseen liittyvät ihmiset, yhteisöt ja ympäristöt. Parhaimmillaan tietoisen kuluttamisen voi ajatella olevan kulutusratkaisuja, joilla ei ole negatiivisia vaikutuksia.

Reilu kauppa on kannattavaa ihan kaikille!

"Haluamme ansaita toimeentulon omalla työllämme emmekä olla vain avustuksen kohteina". Näistä sanoista alkoi Reilun kaupan liike, meksikolaisten kahvinviljelijöiden toiveesta tulla toimeen omalla työllään. Viljelijät ovat Reilun kaupan ytimessä. He ovat sekä tuottajia, että mukana Reilun kaupan organisaation päätöksenteossa.  Jokainen ostettu Reilun kaupan tuote auttaa viljelijöitä, heidän perheitään ja yhteisöjään.

Reilu kauppa tähtää köyhyyden vähentämiseen kaupan avulla.  

Orjuus alas Suomesta reilun kaupan periaatteilla

Reilun kaupan sertifiointijärjestelmä (yleensä lyhyemmin Reilu kauppa) on Fairtrade International -järjestön (FLO) hallinnoima järjestelmä tuotteille, joiden tuotanto noudattaa tiettyjä vaatimuksia ympäristöasioiden, työvoiman ja sosiaalisen kestävyyden suhteen. Yksi pääperiaatteista on, että työntekijöille maksetaan vähintään lakien mukaista palkkaa.

Kun seuraa työttömien kepittämistä Suomessa, haluaisin myös tänne reilun kaupan käytännön. Orjatyövoimaa kun ei tarvitse lähteä kehitysmaihin kauhistelemaan, se löytyy ihan omasta takaa.

Vaatekohu on häpeällinen

Huhtikuussa 2013 Dhakassa, Bangladeshin pääkaupungissa sortui kahdeksankerroksinen tekstiilitehdasrakennus. Tämä yli tuhannen työntekijän kuoleman vaatinut onnettomuus nosti vaatetehtaiden kurjuuden ja epäinhimilliset työolot jälleen maailman tietoisuuteen, joskin vain hetkellisesti.

Reilu kauppa kaunistaa

Fairtrade Labelling Organization, joka Suomessa tunnetaan paremmin nimellä Reilun kaupan –organisaatio, on huomattavan suuri kehitysmaiden olojen parantamiseen keskittyvä järjestö. Järjestö voidaan jakaa kahteen eri osastoon, jotka ovat Reilun kaupan sertifiointijärjestelmä, sekä tuotteiden hyväksynnästä, toimintaperiaatteiden valvomisesta ja niiden määrittelemisestä vastaava kattojärjestelmä FLO International. Sertifiointijärjestelmän tehtävänä on ylläpitää sertifikaatteja, sekä kirjaa sen hankkineista tuotteista ja tuottajista.

Samalla planeetalla – alkuperäisenä tai ei

Hyvää saamelaisten kansallispäivää, helmikuun kuudetta! Itsenäisten maiden alkuperäis- ja heimokansoja koskeva yleissopimus (ILO 169 -sopimus) on Suomelta edelleen ratifioimatta, ollut jo neljännesvuosisadan, vaikka asia nyt sisältyy hallitusohjelmaan. Voisivat vielä, EU:n ainoa alkuperäiskansa saamelaiset, vaatia maaomistuksiaan! Ruotsissa ja Norjassa ei ole ollut ongelmia ratifioinnissa.

Verikännyköistä Reilun kaupan puhelimiin

Näpräilen älypuhelintani valmiina ottamaan valokuvan tämän vuoden yhdestä vaihtoehto-Nobelin saajasta, kongolaisesta Dr. Denis Mukwegestä. Kiitospuheen jälkeen istun kuitenkin typertyneenä, pistäen kännykkäni vaivihkaa käsilaukkuuni.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä