Daniel Sazonov

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen Kuvalehti

Puutteellista uutisointia - taas

Suomen Kuvalehti julkaisi artikkelin 15.03.2019 tutkimuksesta sähkötupakan vaarallisuudesta, missä esitettiin sähkötupakan käyttäjillä olevan n. 25% suurempi riski sairastua sepelvaltimotautiin kuin ei-tupakoitsijoilla. Tietenkin jätetään huomiotta se pikkuseikka, että tupakanpolttajilla tämä riski on 78% korkeampi kuin ei-tupakoitsijoilla.

Grundströmin kiirastuli

 

Suomen Kuvalehti julkaisi pienimuotoisen uutispommin, jonka keskiössä on JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström. Artikkelin analyyttisuus ja haastateltavien kirjo antavat melko murhaavan arvion Grundströmin henkilöstöjohtamiskyvyistä sekä henkilökohtaisesta luonteesta.

Artikkelissa Grundströmistä välittyy pedantti besserwisser, joka kaappaa valtaa sieltä, mistä sitä on otettavissa.

Suomalaisen median erikoiskyky?

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaan tämän iltainen esiintyminen A-studiossa herätti hyviä muistoja vanhoiilta suomettumisen ajoilta. Silloin toimittajien ja päätoimittajien piti osata varoa ja katsoa eteensä. Viisas selvisi.

Suomettuminen ei kuollut valitettavasti Neuvostoliiton tuhoutuessa. Toimittaja Martti Valkonen kirjoitti 1990-luvulla tästä vielä jatkoa ja totesi, että serviilisyys jatkuu - suomalaisten toimittajien on vielä katsottava eteensä.

Pikamedian pikatuomioistuimet teloittivat hetkessä juhlarahan...

Tänään ilmestynyt Suomen Kuvalehti, 5.5 2017,  sai minut lähes kiukun partaalle, kun luin Puheenvuorossa kirjoittaneen Helsingin yliopiston dosenti Hannele Lehdon kärjekkään mielipiteen: "Juhlarahan hinta on taiteen vapaus."  Tietysti mielipiteitä on ja saakin  olla myöskin kärjekkäitä, mutta minusta tässä on kysymys enemmästä kuin vain yhdestä mielipiteestä. 

Bisnekset ja journalismi eivät kuulu pääministerille

# Suomen Kuvalehti on mainio laatulehti, yksi tämän valtakunnan harvoista. Mutta yksi puute SK:lla on, nimittäin keskusteluosaston käsittämätön suppeus. Lehden loppuolella on 2/3 sivun laajuinen kahden palstan Kirjeitä-osasto, johon lukijakommenttien lisäksi pitäisi mahtua vielä julkaistujen juttujen korjaukset.

Lopputulos: Juha Sipilä - Toimittajat = 5 - 0

Koska journalismikritiikki on toimittajille kohtuullisen vaikeata ellei ylivoimainen tehtävä ja koska itse satun olemaan täysin vapaa kansalainen (melko tarkkavaisen lukijan lisäksi), teen tässä yhteenvedon reilun kahden kuukauden Sipilä-jahdista. Toivon kommentteja ja mahdollisia korjauksia yhteenvetooni:

Stubb jatkaa pinnailuaan - "Veloitus sivutyöstä jopa 9300 euroa tunnilta"

Suomen Kuvalehti uutisoi eilen kansanedustaja Alexander Stubbin (kok.) uudesta liikeideasta. Stubbin kerrotaan tuotteistaneen heleän ja positiivisen puheensa. Lehden saamien tietojen mukaan entinen ministeri pyytää puolen tunnin puheenvuorostaan jopa 9 300 euroa. Hintaan sisältyy vähintään edelläkin mainittu puolen tunnin puheenvuoro ja yhtä pitkä keskustelu samaisesta aiheesta.

Veljenpoika: "Suomen karjalaiset valloittajat" vuodelta 1948

"On jotakin ihmeellistä siinä, mitä kestävyyttä ja henkistä joustavuutta karjalaiset ovat osoittaneet. Ajatellapa, että sama kohtalo olisi tullut niiden länsisuomalaisten osaksi, jotka nyt murehtivat yhden pellonkulman menetystä valtion obligaatioita vastaan. Miten olisi nyt heidän laitansa, jos he olisivat saaneet jättää kaikkensa ja sen jälkeen vuosikausia viereksiä outojen arvostelevien ihmisten nurkkapielissä, ennen kuin taas pääsevät omille, vielä varsin huojuville permantopaikoille??"

 

Suomen Kuvalehden kartalla eksyt varmasti

Suomen Kuvalehti julkaisi 5.1. kartan 57 kaatuvasta kunnasta. Mukana oli myös oma kotikuntani, pieni saaristokunta Puumala. Olemme SK:n mukaan pahimmassa kriisissä väestökehityksen osalta. Se on kärkevästi sanottu, mutta toki monella tapaa totta. Syntyvyys on erittäin pientä, koululuokissa on hyvin tilaa ja opetus yksilöllistä. Toivotankin kaikki lapsiperheet ja muutkin muuttajat tervetulleiksi Puumalaan.

Sipilä ja journalisti-inkvisitio

Pöly Sipilä-Terrafame-salaliittoteorian ympärillä on hieman laskeutunut. Käteen meille jäi Ylen ja Suomen Kuvalehden vihjailevat ja osin epätodet uutisartikkelit sekä Sipilän perusteetta mustattu maine. Muistutan, että ensimmäistäkään todistetta väitetystä korruptiosta tai Ylen vaientamisesta ei ole vieläkään esitetty.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä